Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přežijí restaurace koronavirus?

Některé ano, některé ne. Rozhodně nás to bude stát hromadu času, úsilí a změn. Stejně jako svět, tak i gastronomie po koronaviru nebude stejná, jako byla před.

Někteří provozovatelé restaurací otevřít ani nechtějí. Buď už nemají chuť začít znovu. Nebo na to prostě nemají. Vláda nepomůže, jak slibovali. OSVČ nedostanou 15 000 Kč měsíčně, jak jim bylo slibováno, ale dostanou jednorázově 25 000 Kč. Ale ona ta krize netrvá měsíc. Bude trvat teď už jistě minimálně 2 /do 11. 4/ ale spíš 3 měsíce a víc. Co potom?

Mnoho restaurací je závislých na zahraniční klientele. Těm se ta krize protáhne klidně na 10 měsíců, možná i rok. Co budou dělat?

Vláda, tedy jmenovitě Andrej Babiš hlásali, že podpoří podnikatele, že jim stát nahradí ušlé zisky. Hlavně, aby podniky jely dál a lidi nepřišli o práci. Tak to se upřímně pane Babiš nepovedlo. První vlna propouštění přišla na konci března. Velká část restaurací a hotelů se rozloučila se svými zaměstnanci.

Někteří, jako hotel Duo slušně a korektně. Rozdali výpovědi, zaměstnanci dostali 2 měsíce výpověď a adekvátní odstupné. Je to tak jako tak smutné. Přesto pochopitelné. Na druhou stranu byla spousta provozů, kteří své zaměstnance nutili podepsat dohody, nebo je prostě vyhodili. Bez nároku na odstupné, bez jakékoliv kompenzace. Desetitisíce zaměstnanců jsou doma, aniž by měli jistotu, jestli dostanou zaplacený alespoň březen.

Sliby, chyby. Vláda slibovala, ale nic z toho nedodržela. Odborová organizace? Mlčí. Asociace kuchařů a cukrářů mlčí!!! Na koso se tito okradení zaměstnanci mohou obrátit? Na soud? Možná, ale kdo to za ně zaplatí? Pro spoustu lidí je to patová situace. Nezbyde než se obrátit na rodinu a žádat o pomoc své známé a blízké.

Je dost pravděpodobné, že tato krize bude mít i pozitivní dopad na gastronomii obecně.

Lidí bez práce bude hodně a práce málo. Budeme si moci opět vybírat mezi potenciálními zaměstnanci a vybrat si jen ty dobré a nejlepší. Oddělí se zrno od plev. Díky tomu se česká gastronomie opět zvedne. Bude se vařit jinak. Kvalitněji, poctivěji, česky.

Ty zaměstnance, kteří chtěli nesmyslné peníze přesto, že nic neuměli a my je stejně museli zaměstnat, už teď díky bohu brát nebudeme. Ti ať jdou do jiných oborů.

Naši zákazníci se tak mohou těšit na kvalitnější jídla, lepší servis a předpokládám i lepší ceny.

Restaurace, které budou žít jen z lokální klientely, budou nuceny jít s cenami dolů. Nebudou moci prodávat smažák za 300 Kč a doufat, že si ho nějaký zahraniční turista dá. Nedá, protože turista ještě dlouho nebude.

Bohužel pro potencionální nové zaměstnance mám špatnou zprávu. Platy půjdou dolů. Minimálně na nějaký čas. Nižší tržby, nižší ceny, budou znamenat logicky nižší marže.

A provozovatelé restaurací nebudou mít peníze na stejný počet kuchařů a už vůbec ne na stejné mzdy jako před krizí.

Nehledě na to a v to pevně doufám, že se stane, lidi už nebudou chtít pracovat za minimální mzdu a zbytek peněz dostávat do obálek. Teď se ukázalo, jak celá tato koncepce byla pro spoustu lidí nevýhodná. 

S tím jsou spojeny mnohonásobně vyšší náklady za odvody všech provozovatelů restaurací, kteří to před krizí dělali jinak.

A aby mohli platit vyšší náklady za zaměstnance, budou muset přiznat i vyšší tržby, které přesto, že Andrej již dávno zavedl EET, celkem úspěšně obcházeli a tržby nepřiznávali.

Mnoho lidí v této situaci vyzkoušelo způsob doručení jídel do domu, či zaměstnání.

Toto bude trend, který budou lidé využívat i po krizi. Zjistili, že je to pohodlné a finančně výhodné.

Spousta restaurací se tímto směrem zaměřila, aby alespoň trochu kompenzovali ušlé zisky. 

Ale ne každý to umí. Ti, co dělali kostku ve skluzu a chtěli za tento nesmysl 500 Kč, ti to dělat nemohou.

Ne každé jídlo je vhodné dát do krabičky a ne každé jídlo transport vydrží.

Musí se změnit filozofie restaurací. Restaurace začnou vařit jinak. Musí zcela upravit menu.

Chvilku to bude pokus/omyl. Nějaký čas musí restaurace testovat, o co mají lidi zájem.

Co si objednávají a co ne. Jídla se musí zjednodušit, použít levnější suroviny a v neposlední řadě se spokojit s nižšími maržemi.

Ano, nejlepší možnost je výdej jídel z okénka. Ale LIDI moc ven chodit nechtějí.

Raději si to nechají dovézt. Takže je třeba započítat do nákladů jednotlivých jídel ještě cenu auta, benzínu a kurýra. Jinými slovy musíte denně prodat alespoň 30 porcí, abyste alespoň pokryly náklady. Ostatní prodané porce by mohly značit potencionální zisk.

Je to hra s časem o boj o přežití. Plán vlády je zatím do 11. 4. Dle mého názoru se krizový plán protáhne minimálně do konce dubna.

Dají to restaurace ještě měsíc? Budou mít dost peněz ještě jeden měsíc zaplatit personálu? Budou mít na nájmy a dostát závazkům svým dodavatelům? To teprve ukáže čas.

Třeba nás čeká do budoucna nová společnost RestoFert provozující sítě restaurací.

Vypadá to totiž, že teď bude hodně podniků k prodeji  a znám jen jednoho člověka v ČR (původem ze Slovenska), který by to dokázal koupit.

No, kdyby k tomu mělo dojít, tak nás ochraňujte všichni svatí. 

Autor: Radek Pálka | pondělí 6.4.2020 6:00 | karma článku: 15,52 | přečteno: 678x
  • Další články autora

Radek Pálka

Kam zmizel Michelin?

Ti z vás, kteří sledujete Českou gastronomickou scénu jistě i sledujete restaurace s oceněním nejvyšším, tedy s oceněním Michelin. Co víc by si provozovatelé a slavní šéfkuchaři mohli přát než ocenění Michelin.

4.7.2023 v 19:06 | Karma: 29,32 | Přečteno: 3834x | Diskuse| Cestování

Radek Pálka

Končím

Nejedná se o žádný nekrolog, nebo o dopis na rozloučenou. Jen se s tímto slovem ,,KONČÍM,, se v poslední době u kuchařů setkávám čím dál častěji. Jedna věc je, že mnoho kuchařů z oboru odešlo během kovidu. í době u kucha

9.8.2022 v 13:00 | Karma: 29,11 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Proč jsem vydal knihu?

Lidé si vydávají knihy z mnoha různých důvodů. U mě to byla mimo jiné touha tu něco po sobě zanechat, ne jen proběhnout životem a pak navěky zmizet.

5.11.2021 v 10:13 | Karma: 6,45 | Přečteno: 250x | Diskuse| Kultura

Radek Pálka

Zvěřinové hody bez zvěřiny

Mým dávným přáním, ještě z dob totality bylo jít pracovat do zahraničí.Měl jsem štěstí, že ještě když jsem pracoval u Durana, tak oba hlavní kuchaři, jak Jirka Syrový, tak zástupce Zdeněk Trunec

4.10.2021 v 8:33 | Karma: 23,37 | Přečteno: 552x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Svět se zbláznil

Covid nám přinesl mnohé, ale zatím nevidím nic pozitivního. Chvíli jsem doufal, že vše okolo pandemie zlomí vaz vládě Andreje Babiše, ale jak to tak vypadá, ani to se nestane.

29.7.2021 v 14:29 | Karma: 46,01 | Přečteno: 13370x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Co bude dál s gastronomií?

Tak jsme se těšili, až to přijde. Nejprve minulé léto, ale pokazila nám to druhá vlna. Pak dlouhé čekání a teď to konečně přichází.

25.5.2021 v 9:56 | Karma: 15,44 | Přečteno: 596x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Blbec blbcem zůstane.....

Stačí jeden blbec ve vašem okolí a všechno se obrátí vzhůru nohama. Blbec má totiž pouze jeden jediný cíl. Zničit naše štěstí a otrávit nám život.

5.2.2021 v 13:36 | Karma: 29,58 | Přečteno: 1938x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Kovidové děti

To, že situace na celém světě není jednoduchá, to je jasné. Že děti nechodí do školy a učí se distančně z domovů je taky jasné. Že rodiče již skoro rok suplují učitele a učí se svými ratolestmi je taky jasné.

26.1.2021 v 8:45 | Karma: 41,13 | Přečteno: 5759x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Kuchař a Silvestr

Když se řekne Silvestr.....Tak to znamená, že mě rodina několik dní neuvidí. Konec roku je pro každého kuchaře zápřah.

29.12.2020 v 9:11 | Karma: 17,89 | Přečteno: 408x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Kuchařův život s Vánocemi

Kdy jsem přestal věřit na Ježíška, si už nepamatuji. Ale myslím, že někdy v první, nebo druhé třídě. Co si budeme povídat, v osmdesátých letech se Ježíšek moc nenosil a křesťanské svátky obecně už vůbec ne.

24.12.2020 v 12:25 | Karma: 15,73 | Přečteno: 434x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Kuchařův život s cizincem aneb kolik řečí umíš, tolikrát jsi člověkem.

Je konec roku. Čas na bilancování, rekapitulaci. Člověk si uvědomí, v čem byl rok 2020 jiný. Mnoho věcí se povedlo, pár ne. Něco mohlo být lepší a s něčím jsme spokojeni.

17.12.2020 v 9:35 | Karma: 21,38 | Přečteno: 737x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Koronáčův Deník

Koronavirus. Už je tu s námi víc jak půl roku. To, že je mnoho lidí nemocných je jasné. To, že mnoho lidí zemřelo a stále umírá, je bohužel taky jasné...

20.10.2020 v 11:00 | Karma: 18,14 | Přečteno: 554x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Jak se mají kuchaři po karanténě?

Už dlouho tomu, co jsem na svém blogu zveřejnil poslední článek. Důvodů je několik. Ty poslední články se týkaly koronaviru, pandemie, karantény..... Snažil jsem se odhadnout, co bude, popsat stav, který jsme zažívali.

31.8.2020 v 5:26 | Karma: 19,18 | Přečteno: 757x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Domácí chřestová polévka

Chřestová polévka je něco tak jednoduchého, že to zvldnou i děti. Nevěříte, jen se podívejte auvěříte.

4.5.2020 v 6:00 | Karma: 11,07 | Přečteno: 373x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Pravidla dobrého číšníka

Tak už je to tady. Ještě 2 týdny a otevřeme zahrádky a necelý měsíc otevřeme restaurace, hotely, bistra, nebo rychlá občerstvení. Mnozí se skutečně 2 měsíce flákali a nic nedělali a jak se říká, vypadli z tempa....

30.4.2020 v 6:00 | Karma: 17,47 | Přečteno: 3201x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Proč učitelé v karanténě neučí????

V první řadě a hned v úvodu chci říct, že tento článek není žádnou mojí osobní vzpourou proti učitelům a nechci jakkoliv dehonestovat jejich práci. Učitelů si velice vážím a mnohdy obdivuji jejich trpělivost.

21.4.2020 v 11:50 | Karma: 46,48 | Přečteno: 13591x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Otevřeme letní zahrádky. A co dál?

Tak nám vláda laskavě dovolila otevřít zahrádky. Už aby bylo 25. 5. 2020 a my mohli začít vařit a obsluhovat naše hosty. Na druhou stranu se na zahrádky těším nejen jako zaměstnanec, ale taky jako zákazník.

20.4.2020 v 6:00 | Karma: 25,58 | Přečteno: 1388x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Kapří hranolky aneb, když děti vaří a dobře se jim daří.

Další video z naší dílny. Tentokrát jsme vyrazili na ryby. Uvidíte, že i zdánlivě těžký recept mohou zvládnout i děti.

17.4.2020 v 5:54 | Karma: 8,47 | Přečteno: 307x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Velikonoční nádivka - Když vaří děti

Myslíte si, že mohou vařit děti? Ano mohou. Přesvědčte se sami. Velikonoční nádivka. Jednoduchý recept, který zvládne každý.

12.4.2020 v 6:59 | Karma: 9,92 | Přečteno: 426x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Když vaří děti - svíčková na smetaně

Myslíte si, že dětinezvládnou i složitější recept? Omyl. Podívejte se, jak zvládnou poctivou svíčkovou na smetaně.

10.4.2020 v 6:41 | Karma: 13,11 | Přečteno: 729x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3439x
Jmenuji se Radek Pálka a vítám vás na svém blogu o vaření, kuchyni, gastronomii a tak obecně.

Jak to začalo.....

Někde v mých 6-7 letech si rodiče vzali do hlavy, že strašně chci být kuchařem :-). 

Moje mamka byla vyučenou cukrářkou. Avšak po vyučení cukrařinu dělala jen velmi krátce a když přišla v roce 1971 do jiného stavu s bratrem, přestala cukrařinu dělat profesionálně a již se k tomu nikdy naplno nevrátila. 

Nicméně v osmdesátých letech si mamka tajně doma přivydělávala pečením dortů na zakázku. A já, jako dnešní dítě z reklamy jsem se kolem ní motal a asi tím si všichni vzali do hlavy, že kuchařina mě strašně baví a že nic jiného vlastně ani dělat nechci :-). 

Zvláštní je, že pokud je člověku něco dlouhodobě podsouváno, tak tomu začne věřit.  Na konec jsem byl i já tím, který začal říkat, že si od dětství přeje být kuchařem. Možná tomu i tak bylo. Já vlastně ani nevím.

Každopádně se tak i přes některé komplikace stalo a jsem tomu rád.  A z nutnosti je životní láska.

Upřímně láska na první pohled to úplně nebyla.

Díky sametové revoluci v roce 1989 jsem sice nastoupil do chrudimské hotelové školy, ale na příbuzný obor řezník. 

No, nebudu rozebírat má studia. Ale řezníkem jsem se po pár peripetiích vyučil a rok na to jsem udělal rozdílové zkoušky a vyučil se i kuchařem. 

Mým štěstím bylo, že jsem hned po vyučení nastoupil do Restaurantu Grill Duran v Hradci, Králové, kde jsem nejprve řezničil a postupně se přibližoval do kuchyně, až jsem bourání masa úplně pověsil na hřebík. 

Mým druhým největším životním štětím /první je moje manželka/ bylo, že jsem měl to štěstí a dostal jsem se do kuchyně v Duranu, kde vládl tehdy asi třicetiletý šéfkuchař Jiří Syrový.

A díky němu a díky jeho přístupu ze z nutnosti stala LÁSKA NA CELÝ ŽIVOT.

www.sefkucharuvdenik.cz

Seznam rubrik