Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bude se kvůli Koronaviru propouštět?

Firmy mají existenční problémy a řeší aby to vůbec ustály. Náklady 100%, příjmy 0. Tak jak tohle půjde ustát.

Aniž bych byl nějakým odborníkem na lidské zdroje, tak z logiky věci je mi jasné, že bude.

Nechci dělat žádnou osvětu, nebo stavět do role nějakého ombudsmana lidí z gastra. Myslím si však, že je dobré nalít si čistého vína a být na události příštích dnů připraveni. Nepsal bych tyto články, kdybychom měli dost informací, ať již obecných od Odborové organizace, nebo profesních os Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Ti by měli být první, kteří by nás - lidi z oboru měli informovat, povzbuzovat, radit. Ale oni mlčí. Teď se ukazuje síla /slabost/ této organizace. Bohužel.

 

Firmy mají existenční problémy a řeší aby to vůbec ustály. Náklady 100%, příjmy 0. Tak jak tohle půjde ustát.

Všichni začneme hrabat na vlastním písečku a budou se řešit jen záležitosti existenční.

Strach o ztrátu zaměstnání, neschopnost platit své závazky, strach o zánik podniků a možná celých oborů, pokřivená ekonomika. To jsou ty hlavní obavy, které teď panují napříč Českou republikou. Oprávněně?

 

Ještě před dvěmi/třemi týdny bychom se těmto obavám vysmáli. Práce byla spousta, lidí málo. Jediné, co jsme řešili bylo, kam pojedeme v létě na dovolenou a kde strávíme Velikonoce.

Dnes zaměstnanci a podnikatelé říkají téměř totéž - chápeme mimořádná opatření vlády ve prospěch ochrany zdraví obyvatel, ale pro nás to bude znamenat konec podnikání. Především v pohostinství, ubytování, organizování akcí, cestování….

 

Konec cestování?

Zákaz vycestovat - něco, co v ČR ještě nebylo. Naprosto zásadní je tato situace pro cestovní kanceláře. Ty v tuto chvíli svým klientům vracejí peníze, nebo se snaží přerezervovat jejich poptávku na jiný termín. Ale na jaký jiný termín? Kdo ví, kdy se hranice otevřou? Sledujete situaci ve světě? To bude ještě hoooodně dlouho trvat.

Jde o zcela mimořádnou situaci, která nemá oporu v žádném ze zákonu. Jak si myslíte, že cestovní kanceláře vydrží platit svým zaměstnancům? Jak si myslíte, že cestovní kanceláře dlouho vydrží platit nájmy svých kanceláří? Cestovní kanceláře nemají příjmy. Mají jen výdaje za vrácené zálohy, za zaměstnance, energie, nájmy, pojistky…

Ti silní to ještě chvíli potáhnou. Ti slabší už to balí.

 

Konec restaurací?

Některé podniky si sice vymyslely způsob, jak alespoň částečně vydělávat, ať již rozvozem jídla, nebo prodejem přes okénko, ale to stačit nebude. Je jasné, že většina podniků v této situaci zkrachuje do měsíce. 

Slibovaná pomoc státu v nedohlednu. Stát sice bude částečně přispívat na mzdy. Podnikatelé mohou odložit svá daňová přiznání, ale to nic neřeší. Bez finanční podpory to nedají. Ti šťastnější se domluví s majiteli budov na sníženém, nebo žádném nájmu a sníží si tak výdaje. Ale na jak dlouho?

Co mám možnost bavit se se svými kolegy, všichni postupovali identicky. Zrušili všechny externí pracovníky. Propustili zaměstnance ve zkušební době a neprodlužují dobu určitou.

Přesto všechno jim ještě zbývá až moc zaměstnanců. Všichni své omezené provozy staví na dvou až třech kuchařích. Ostatní jsou zatím doma. Jak dlouho?

Čas, kdy se začnou hromadně rozdávat výpovědi se již neměří na týdny a měsíce, ale na dny a hodiny.

 

Konec hotelů, penzionů a ubytovacích zařízení?

I v tomto oboru je to stejné. Hranice uzavřené. Lidé ani po vlasti nemohou cestovat a tedy ani se ubytovávat. Většina ubytovacích zařízení přišla o 100% příjmů.

Náklady zůstávají. Hotely podobně jako cestovní kanceláře generují jen výdaje. Vracejí zálohy na již objednané a nezrealizované akce. Vracejí zálohy na nezrealizovaná ubytování. Příjmy žádné. Lidé se neubytovávají, rezervace nechodí. Situace není jasná. nikdo neví, kdy se uvolní opatření vlády a nikdo neví, kdy se otevřou hranice, a nikdo neví, otevřou-li se, jestli lidé budou cestovat. Ať již z důvodu strachu, nebo prostě, že na to nebudou mít.

V hotelích jsou napříč zastoupeny všechny možné profese. Od recepčních, přes číšníky, kuchaře, skladníky, účetní, údržbáře, až po pokojské a v neposlední řadě obchodní oddělení.

Budou si moci hotely dovolit platit celý tento ansámbl, když když budou několik měsíců zavřeni? Odpověď asi znáte….

 

Konec fitness center?

I na sportoviště došlo. Všichni jsou zavřeni. Kolik jednotlivá sport centra, bazény, tenisové haly, kurty, a jiní zaměstnávají lidí? Kolik trenérů je teď bez práce? Kolik nájmů musí všichni platit ze prostory, kde podnikají? Jen kolik peněz měli z hromadných akcí třeba ze škol?

Fitness centra měli mít teď žně. V tomto čase si měly vytvořit finanční polštář na letní měsíce, kdy se obecně chodí do fitka méně. Tento polštář však nemají. Spíš naopak se vydají z rezerv. Co bude dál? Myslíte si, že i fitka budou propouštět? Odpověď asi znáte….

 

A co konec svateb? A co Autoškoly? A co třeba taxislužby? A co třeba zábavní parky, dětské kluby? A co třeba kamenné obchody s oblečením, obuví? Co třeba organizátoři kulturních akcí, divadla, kina, herci? A co třeba Letecká doprava, autobusová doprava, lodní doprava, vlaky? A co třeba domácí potřeby, hobby markety …….. Myslíte že se v těchto oborech nebude propouštět? Odpověď asi znáte….

 

Čeká nás rok plný změn. Všichni se budeme muset v něčem omezit. Nebude to lehké, a taky nereálné. Všichni, kdo si udržíme práci, buďme za ni rádi. 

Hlavu vzhůru. To dáme.

 

Autor: Radek Pálka | neděle 29.3.2020 9:58 | karma článku: 14,54 | přečteno: 493x
  • Další články autora

Radek Pálka

Kam zmizel Michelin?

Ti z vás, kteří sledujete Českou gastronomickou scénu jistě i sledujete restaurace s oceněním nejvyšším, tedy s oceněním Michelin. Co víc by si provozovatelé a slavní šéfkuchaři mohli přát než ocenění Michelin.

4.7.2023 v 19:06 | Karma: 29,32 | Přečteno: 3835x | Diskuse| Cestování

Radek Pálka

Končím

Nejedná se o žádný nekrolog, nebo o dopis na rozloučenou. Jen se s tímto slovem ,,KONČÍM,, se v poslední době u kuchařů setkávám čím dál častěji. Jedna věc je, že mnoho kuchařů z oboru odešlo během kovidu. í době u kucha

9.8.2022 v 13:00 | Karma: 29,11 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Proč jsem vydal knihu?

Lidé si vydávají knihy z mnoha různých důvodů. U mě to byla mimo jiné touha tu něco po sobě zanechat, ne jen proběhnout životem a pak navěky zmizet.

5.11.2021 v 10:13 | Karma: 6,45 | Přečteno: 250x | Diskuse| Kultura

Radek Pálka

Zvěřinové hody bez zvěřiny

Mým dávným přáním, ještě z dob totality bylo jít pracovat do zahraničí.Měl jsem štěstí, že ještě když jsem pracoval u Durana, tak oba hlavní kuchaři, jak Jirka Syrový, tak zástupce Zdeněk Trunec

4.10.2021 v 8:33 | Karma: 23,37 | Přečteno: 552x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Svět se zbláznil

Covid nám přinesl mnohé, ale zatím nevidím nic pozitivního. Chvíli jsem doufal, že vše okolo pandemie zlomí vaz vládě Andreje Babiše, ale jak to tak vypadá, ani to se nestane.

29.7.2021 v 14:29 | Karma: 46,01 | Přečteno: 13370x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3439x
Jmenuji se Radek Pálka a vítám vás na svém blogu o vaření, kuchyni, gastronomii a tak obecně.

Jak to začalo.....

Někde v mých 6-7 letech si rodiče vzali do hlavy, že strašně chci být kuchařem :-). 

Moje mamka byla vyučenou cukrářkou. Avšak po vyučení cukrařinu dělala jen velmi krátce a když přišla v roce 1971 do jiného stavu s bratrem, přestala cukrařinu dělat profesionálně a již se k tomu nikdy naplno nevrátila. 

Nicméně v osmdesátých letech si mamka tajně doma přivydělávala pečením dortů na zakázku. A já, jako dnešní dítě z reklamy jsem se kolem ní motal a asi tím si všichni vzali do hlavy, že kuchařina mě strašně baví a že nic jiného vlastně ani dělat nechci :-). 

Zvláštní je, že pokud je člověku něco dlouhodobě podsouváno, tak tomu začne věřit.  Na konec jsem byl i já tím, který začal říkat, že si od dětství přeje být kuchařem. Možná tomu i tak bylo. Já vlastně ani nevím.

Každopádně se tak i přes některé komplikace stalo a jsem tomu rád.  A z nutnosti je životní láska.

Upřímně láska na první pohled to úplně nebyla.

Díky sametové revoluci v roce 1989 jsem sice nastoupil do chrudimské hotelové školy, ale na příbuzný obor řezník. 

No, nebudu rozebírat má studia. Ale řezníkem jsem se po pár peripetiích vyučil a rok na to jsem udělal rozdílové zkoušky a vyučil se i kuchařem. 

Mým štěstím bylo, že jsem hned po vyučení nastoupil do Restaurantu Grill Duran v Hradci, Králové, kde jsem nejprve řezničil a postupně se přibližoval do kuchyně, až jsem bourání masa úplně pověsil na hřebík. 

Mým druhým největším životním štětím /první je moje manželka/ bylo, že jsem měl to štěstí a dostal jsem se do kuchyně v Duranu, kde vládl tehdy asi třicetiletý šéfkuchař Jiří Syrový.

A díky němu a díky jeho přístupu ze z nutnosti stala LÁSKA NA CELÝ ŽIVOT.

www.sefkucharuvdenik.cz

Seznam rubrik