Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pár rad, pro začínající kuchaře

Blíží se konec školního roku. Zatím ještě nevíme, kdy se naši deváťáci dostanou zpět do škol. Nevíme, kdy proběhnou a jak přijímací zkoušky.  

Ale všichni budoucí absolventi základních škol by v tuto dobu měli mít odeslané přihlášky na požadované školy a měli by mít jasno, jaký obor budou od září studovat.

Doufám, že nových budoucích kolegů budu mít za 3-4 roky dost a že se na ten krásný obor KUCHAŘ hlásí dostatek studentů.

 

A pro vás kuchařská ,,embrya,, mám do začátku pár rad a tipů.

 

Každý velký šéfkuchař jednou nějak začínal. Za úžasnými pokrmy, vyváženými chutěmi a tisíci spokojených hostů jsou roky potu, dřiny a neutuchající snahy zlepšovat se a překonávat sama sebe. Pokud i vy patříte k těm, kteří se vydají na profesionální kuchařskou dráhu, připravil jsem pro vás několik rad, které jsou alfou a omegou pro každého úspěšného šéfkuchaře.

 

  1. Nesnažte se nic obcházet, ani uspěchat. 

Nepokoušej se běžet dříve, než se naučíš chodit. Na toto si vzpomeň vždy, když se rozhodneš experimentovat ještě předtím, než se naučíš pořádně vařit. 

Základy, základy a zase základy. Jakmile přeskočíš tuto kapitolu, jen těžko ji budeš dohánět. 

Ano, bude to opruz stále dokola krájet cibuli a zeleninu. Ale umění krájet ti nikdo nevnukne. To si musíš odstát. 

 

Batonnet, carré, julienne, brunoise, chiffonade, Jardiniere, payesan, macedoin ... asi je ti jasné, že nejde o hodinu francouzštiny, ale o techniky krájení. Jak držet nůž, jak si ho nabrousit, jak správně vést řez, aby byl řez přesný, rychlý a zároveň s minimem odpadu, jaký nůž na co použít ...to chce skutečné mistrovství a vytrvalý trénink. Když to podceníš, nedoženeš to.

 

Stejně tak základ na guláš, svíčkovou, ptáčky…. 10x, 100x, možná 1000x ta jídla musíš uvařit, abys věděl, že teď je ta barva základu dobrá. Aby jsi věděl, že teď je to málo, teď je to ono a teď už je to moc.

 

Je mi 44 a i dnes se mi povede něco spálit. Takže až se to povede i tobě, nic si z toho nedělej. Ano, budou na tebe řvát…. no a co. Z toho se neposereš a život jde dál.

Mimochodem, to neslušné slovo, které jsem použil patří do profesionálního kulinářského slovníku. Takže si ho zapamatuj a jdeme dál.

 

  1. Poslouchej starší

V kuchyni sleduj, vnímej, nasávej informace, ale zejména poslouchej, co ti říkají zkušenější kuchaři. Přijímej všechny informace, které se k tobě dostanou a dovol, aby se na tebe nalepily. Ano, i v kuchyních bývají blbci, kteří se budou snažit naučit tě to špatně, tedy dobře dle jejich mínění, ale špatně obecně. Ale budeš-li chytrý, rychle tyto Cvachy České gastronomie odhalíš. Uvidíš, čas všechno ukáže.

 

  1. Dochvilnost je výsadou králů

Doufám, že mluvím i za ostatní kolegy, ale jestli se v kuchyni něco netoleruje, tak to jsou pozdní příchody. 

Když máš začátek směny v 7, znamená to že budeš v kuchyni nejpozději v 6:50. Těch 10 minut věnuješ své vlastní přípravě. Vybalíš si nože, zavážeš zástěru, nasadíš čepici, urovnáš rondon, nebo se prostě seznámíš s denním plánem. Takže minimálně 10 minut předem. VŽDY!!!

Budeš-li chodit včas, ukazuješ šéfovi a kolegům svoji odpovědnost a důvěryhodnost. Zároveň tím vysíláš signál, že se je na tebe spoleh..

 

  1. První dojem

Můj táta mi vždycky říkal: ,,jak se uvedeš, tak to budeš mít po celou dobu“. Svatá pravda. 

Vykašli se na to, že tvůj oblíbený zpěvák nosí dlouhé vlasy, že mu z nosu trčí ostny…. Ty se jdeš učit kuchařem a to znamená dodržovat určitá pravidla. A jedním z nich je být upravený, čistý s vlasy krátce ostříhanými.

A potom, postáváním nebo ťukáním do telefonu si dobré jméno neuděláš. Ten telefon si na pracoviště raději vůbec neber. A ikdyž se i na první pohled zdá, že je práce málo, vždy se najde něco, co je třeba pořádně vyčistit. Takže se neboj, i umývat se naučíš.

  1. Neboj se zeptat

Nikdo učený z nebe nespadl. Pokud je jednou někdo nový, je normální, když se o věci kolem zajímá. Zapomeň na strach z toho, že se zeptáš na nesmysl a budeš za hlupáka. 

Naopak, jen se ptej. Dones si zápisník. Vše si zapisuj. Piš si recepty, dělej si poznámky, zapisuj si informace k postupům, jak funguje kuchyně…. 

  1. Nastav si cíle

Sám si stanov, kam se chceš dostat. Nikdo ti tvé cíle líp nestanoví než ty sám. Nejprve si nastav cíl naučit se krájet. Potom zvedni laťku a chtěj si uvařit první svíčkovou, vyfiletovat si prvního lososa ……. vyučit se, udělat maturitu, stát se kuchařem, šéfem směny, parťákem, zástupcem šéfkuchaře, šéfkuchařem….. Cíle jsou důležité. Nastav si cíle na které víš že dosáhneš a tvrdě si za nimi jdi.

  1. Vše na svém místě

V kuchyni má vše své místo. Až budeš v profesionální kuchyni, pořád budeš slyšet Mise en place [Mizan plas] je francouzská kulinářská fráze, která znamená "vše na svém místě". V tomto případě to platí o přípravě surovin, to znamená, že než přijde kšeft, musíš mít udělanou dokonalou přípravu a vše je připraveno v lednicích na svých místech v prvotřídní kvalitě.

Ale stejně to platí pro nádobí, inventář a technologie. Pánvičky jsou vždy na svém místě. To samé hrnce, struhadlo, tyčový mixér atd…. Nedokáže tě během kšeftu naštvat nic tolik, jako když musíš něco hledat jen proto, že ,,TO,, někdo nevrátil na své místo.

  1. Oblečení a obuv

Bohužel i v dnešní době se stává, že rodiče novým studentům nekoupí adekvátní obutí a oblečení. Teď rada pro rodiče. Vážení, to není jen rozmar. My máme za vaše děti zodpovědnost a proto požadujeme kvalitní oblečení, aby když se vaše dítě polije horkým vývarem, aby právě toto oblečení zachránilo vaše dítě. Předepsané boty jsou jistě dražší, než Crocs od Vietnamců, ale mají plnou špičku, zpevní nohu a hlavně nekloužou. Nepodceňujte to. A co víc, oblečení jim kupte alespoň 3 - 4 kusy od každého. Není nic hnusnějšího než špinavý, upatlaný kuchař, který se nemá do čeho převléknout. Já osobně bych si od špindíry nenechal namazat ani chleba.

  1. Smysl pro detail

Kuchař je hodně. Ale těch dobrejch je málo. Všichni jsou na stejné startovní čáře, ale jen ti nejlepší doběhnou do cíle. 100 kuchařů uvaří 100 svíčkových. Ale jen ti se smyslem pro detail ji budou mít nejlepší. Nepodceňuj přípravu a základ neurychlíš. Pokud neuděláš barvu hned na začátku, už ji nedoženeš. A doženeš-li, tak už to bude znát. Takže detaily dělají mistry. Na to mysli

  1. Zkus myslet i na sebe

Přesto, že dobrý kuchař své práci obětuje mnohdy víc, než je zdrávo, zkus se při své tvrdé práci, cílevědomosti, vytrvalosti, urputnosti a workoholismu zastavit.

Udělej si čas na koníčky, mysli na sebe, své zdraví, rodinu, přátele, zdraví, pohyb, zdravé jídlo a relax. Protože jen vnitřně vyrovnaný bude i dobrým kuchařem. 

Myslíte si, že je toho moc? Že to nezvládnete? Ale zvládnete. Protože na konci toho všeho vás bude čekat dobrá parta dobrých lidí. Kvalitní suroviny, se kterými se běžně nepotkáte. Celý život se vám bude točit kolem jídla. Ale hlavně …… na každém konci budou spokojení strávníci. A to vydá za vše.

 

Autor: Radek Pálka | čtvrtek 9.4.2020 6:00 | karma článku: 19,10 | přečteno: 653x
  • Další články autora

Radek Pálka

Kam zmizel Michelin?

Ti z vás, kteří sledujete Českou gastronomickou scénu jistě i sledujete restaurace s oceněním nejvyšším, tedy s oceněním Michelin. Co víc by si provozovatelé a slavní šéfkuchaři mohli přát než ocenění Michelin.

4.7.2023 v 19:06 | Karma: 29,32 | Přečteno: 3834x | Diskuse| Cestování

Radek Pálka

Končím

Nejedná se o žádný nekrolog, nebo o dopis na rozloučenou. Jen se s tímto slovem ,,KONČÍM,, se v poslední době u kuchařů setkávám čím dál častěji. Jedna věc je, že mnoho kuchařů z oboru odešlo během kovidu. í době u kucha

9.8.2022 v 13:00 | Karma: 29,11 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Proč jsem vydal knihu?

Lidé si vydávají knihy z mnoha různých důvodů. U mě to byla mimo jiné touha tu něco po sobě zanechat, ne jen proběhnout životem a pak navěky zmizet.

5.11.2021 v 10:13 | Karma: 6,45 | Přečteno: 250x | Diskuse| Kultura

Radek Pálka

Zvěřinové hody bez zvěřiny

Mým dávným přáním, ještě z dob totality bylo jít pracovat do zahraničí.Měl jsem štěstí, že ještě když jsem pracoval u Durana, tak oba hlavní kuchaři, jak Jirka Syrový, tak zástupce Zdeněk Trunec

4.10.2021 v 8:33 | Karma: 23,37 | Přečteno: 552x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Svět se zbláznil

Covid nám přinesl mnohé, ale zatím nevidím nic pozitivního. Chvíli jsem doufal, že vše okolo pandemie zlomí vaz vládě Andreje Babiše, ale jak to tak vypadá, ani to se nestane.

29.7.2021 v 14:29 | Karma: 46,01 | Přečteno: 13370x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Do Sněmovny by se v březnu dostalo pět stran. TOP 09 vypadává, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Aktualizujeme Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3439x
Jmenuji se Radek Pálka a vítám vás na svém blogu o vaření, kuchyni, gastronomii a tak obecně.

Jak to začalo.....

Někde v mých 6-7 letech si rodiče vzali do hlavy, že strašně chci být kuchařem :-). 

Moje mamka byla vyučenou cukrářkou. Avšak po vyučení cukrařinu dělala jen velmi krátce a když přišla v roce 1971 do jiného stavu s bratrem, přestala cukrařinu dělat profesionálně a již se k tomu nikdy naplno nevrátila. 

Nicméně v osmdesátých letech si mamka tajně doma přivydělávala pečením dortů na zakázku. A já, jako dnešní dítě z reklamy jsem se kolem ní motal a asi tím si všichni vzali do hlavy, že kuchařina mě strašně baví a že nic jiného vlastně ani dělat nechci :-). 

Zvláštní je, že pokud je člověku něco dlouhodobě podsouváno, tak tomu začne věřit.  Na konec jsem byl i já tím, který začal říkat, že si od dětství přeje být kuchařem. Možná tomu i tak bylo. Já vlastně ani nevím.

Každopádně se tak i přes některé komplikace stalo a jsem tomu rád.  A z nutnosti je životní láska.

Upřímně láska na první pohled to úplně nebyla.

Díky sametové revoluci v roce 1989 jsem sice nastoupil do chrudimské hotelové školy, ale na příbuzný obor řezník. 

No, nebudu rozebírat má studia. Ale řezníkem jsem se po pár peripetiích vyučil a rok na to jsem udělal rozdílové zkoušky a vyučil se i kuchařem. 

Mým štěstím bylo, že jsem hned po vyučení nastoupil do Restaurantu Grill Duran v Hradci, Králové, kde jsem nejprve řezničil a postupně se přibližoval do kuchyně, až jsem bourání masa úplně pověsil na hřebík. 

Mým druhým největším životním štětím /první je moje manželka/ bylo, že jsem měl to štěstí a dostal jsem se do kuchyně v Duranu, kde vládl tehdy asi třicetiletý šéfkuchař Jiří Syrový.

A díky němu a díky jeho přístupu ze z nutnosti stala LÁSKA NA CELÝ ŽIVOT.

www.sefkucharuvdenik.cz

Seznam rubrik