Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výchova chlapců v Čechách, aneb když jablko nepadne daleko od stromu

Všichni, kdo jsme rodiči, vzpomínáme na nepříjemné zážitky z dětství, kdy na nás naše vlastní matky vytáhly nasliněný kapesník a nejlépe před spolužáky nám z tváří pořádnou silou začaly dřít špínu. 

Nebo v pubertě nám ideálně opět na veřejnosti chtěly naše matky vymáčknout vyzrálého beďárka, kterého jsem si dlouhé dny pěstoval, aby všichni věděli

,,že už je to tady,, a dívky aby pochopily, že dospívám v muže.

Vem si svetr!!! Kde máš bundu? Zavaž si boty!!! Vyčisti si zuby!!! Zastrč si podolek!!! No k holiči půjdeš a nebudeme o tom diskutovat!!!

To vše byly nenáviděné věty a já již jako malý jsem si slíbil, že já jako otec budu jiný.

Bohužel, ikdyž na to člověk myslí, skutečnost je jiná.

Výchova je rychlý sled událostí a stále se objevují nové věci k řešení, které nás vedou víc k akci než k úvahám jak to říct a co udělat.

Ale je to silnější než já. Prostě ten uvnitř najednou vyhrkne: Máš bundu? Koukej si vzít svetr!!! No k holiči půjdeš ......

Stejně jako my zrcadlíme své rodiče, naše děti nastavují zrcadla nám.

A z toho bych se zbláznil :-)

Starší syn Daniel je ve věku, kdy vychází devátou třídu. Díky bohu má již dlouho jasno o tom, co bude dělat. Chce být kuchařem. Nedovedu si představit chodit s ním po různých středních školách a vymýšlet kam ho dát. My máme jasno. Jen jsme vybírali, do jaké školy ho dáme a jestli na tříletý, nebo čtyřletý obor.

A v tomto věku, kdy už je takřka hotovým člověkem, rodič rekapituluje, hodnotí a přemýšlí, jestli vše, co jsme v jeho výchově udělali bylo správné nebo ne.

Určitě ne!!! Jako každý rodiče jsme udělali spousty chyb. Byť poučeni chybami našich rodičů jsme si mnohdy dávali pozor, ne vždy to vyšlo. Únava, stres, nebo naopak velmi dobrá nálada mnohdy mohla za nesprávné rozhodnutí, nebo vyhodnocení situace.

Ale takových chyb se asi dopouštíme všichni. Důležité je, jestli máme pocit, že jsme oba syny vychovali dobře. A to můžu s čistým svědomím říct, že ano, nebo se o to stále ještě snažíme.

Když nám doma roste malý kluk, snažíme se ho vést tak, aby byl v dospělosti mužem, který se v životě neztratí. Přejeme si, aby z malého muže vyrostl Velký Muž.

A přesto, že se snažíte, aby syn nebyl stejný jako vy, nebo minimálně neměl vaše špatné vlastnosti, najednou zjistíte, že je má. Že dělá stejné věci, které jsme v jeho věku dělali my a již chápete, proč se na vás tenkrát rodiče zlobili.

Ano, naše děti vyrůstají v jiné době. My v jejich věku běhali venku a hráli si na indiány.

Jediným rozptýlením byl pondělní rybářský kroužek a středeční Pionýr.

Dnešní mladí kluci se v tramvaji baví o pánských parfémech a značkovém oblečení. Řeší počítačové hry, co viděli na YouTube a kdo pokročil do jakého levelu.

Na pultech knihkupectví leží spousta knih na téma výchovy, internet je plný rad jak být správným rodičem, pro muže jsou pořádány semináře, jak být mužem, pro ženy zase jak být ženou. Vypadá to, jako bychom byli ztraceni v těch nejpřirozenějších rolích, které nám jsou dány, a prožívali krizi mužské i ženské identity.

Přemýšlím, jaký má být z mého pohledu vlastně muž a k čemu vést malého kluka, aby se jím stal.

Co je to za vlastnosti, které dělají muže Velkým Mužem?

Napadá mne odvaha, čestnost, soulad slov a činů, akceschopnost, chce se mi napsat moudrost, ale ta se prohlubuje až zkušenostmi a věkem. Možná vás napadne něco jiného, mě napadlo tohle.

K tomu, aby se z malých chlapců stali Velcí Muži, potřebují hlavně mužské vzory. Děti se učí napodobováním a přebírají od svých rodičů vzorce chování. A tak ideální je, když klukům jako vzor slouží táta a samozřejmě máma.

Když mohou sledovat, jak se dospělý chová, jak řeší různé situace, jak se chová k jiným lidem, jak vytváří svůj život a jak obstarává vše, co do jeho života patří.

A já strašně doufám a věřím, že z našich synů budou dobří lidé. Protože pokud vzory táhnou, tak jací by měli být? Žijí v rodině kde je láska. Všichni se máme rádi. S manželkou si to neustále říkáme a dáváme najevo. I dětem říkáme a denně dokazujeme, jak je máme rádi.

Cestujeme, trávíme spolu všechen volný čas. S manželkou oba pracujeme. Svoji práci máme rádi. Chováme se slušně. Tak snad to vyjde.

Na druhou stranu a teď si budu trochu protiřečit nic svým synům nedaruju zadarmo. Doma musí plnit určité povinnosti, ikdyž je jasné že je čas od času nedělají. Chceme po nich, aby ze školy nosili dobré známky a hlavně aby byli pravdomluvní a čestní.

Vím, že jsem na ně někdy tvrdý až moc, ale doufám, že je to k dobru.

Čeho nejhoršího se můžeme ve výchově kluků dopustit? Podle mě je to žehlení jejich průšvihů, zametání cestiček, přílišné obstarávání a opečovávání.

Mám ambice, aby Daniel byl dobrým kuchařem. Mám ambice, aby byl šéfkuchařem. Mám ambice, abych ho vše z jeho nového řemesla naučil.

Nemám však ambice někam chodit, orodovat, nebo mu vyšlapávat cestičku. Pomůžu, vysvětlím, naučím, ale průsery si musí vyžrat sám.

Pokud dětem pozvolna nepředáváme zodpovědnost za sebe sama, mají pak problém ji samy objevit, ať už z pohodlnosti nebo proto, že to neumí.

A od toho jsme my, rodiče, abychom jim ukazovali, kolik možností se jim nabízí, a že jsme ochotní stát se jejich průvodci na cestách do neznáma nebo je na takové cesty beze strachu vyslat. Průvodci, kteří zasáhnou nebo pomohou, když je to potřeba, z pozice staršího a zkušenějšího poradí a otevřeně sdělí svůj názor s respektem k názorům mláděte, které zkušenosti ještě nemá. Ale průvodci, kteří také dokážou dávat hranice.

Jak tedy můžeme malým klukům pomoci, aby byli v dospělosti Velkými Muži?

Učíme je ctít rodinu a zároveň vlastní hodnotu. Vychováváme je k samostatnosti, nezametáme jim cestičku, naopak, učíme se je vytvářet si vlastní cestu, samozřejmě s omyly a chybami které k tomu patří.

A nabízíme jim vzory, které je mohou inspirovat.

Snad se nám to daří, protože dopředu stejně nevíme, co nám o naší výchově děti řeknou, až budou dospělé.

Autor: Radek Pálka | pátek 17.1.2020 6:00 | karma článku: 29,54 | přečteno: 1717x
  • Další články autora

Radek Pálka

Kam zmizel Michelin?

Ti z vás, kteří sledujete Českou gastronomickou scénu jistě i sledujete restaurace s oceněním nejvyšším, tedy s oceněním Michelin. Co víc by si provozovatelé a slavní šéfkuchaři mohli přát než ocenění Michelin.

4.7.2023 v 19:06 | Karma: 29,32 | Přečteno: 3834x | Diskuse| Cestování

Radek Pálka

Končím

Nejedná se o žádný nekrolog, nebo o dopis na rozloučenou. Jen se s tímto slovem ,,KONČÍM,, se v poslední době u kuchařů setkávám čím dál častěji. Jedna věc je, že mnoho kuchařů z oboru odešlo během kovidu. í době u kucha

9.8.2022 v 13:00 | Karma: 29,11 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Proč jsem vydal knihu?

Lidé si vydávají knihy z mnoha různých důvodů. U mě to byla mimo jiné touha tu něco po sobě zanechat, ne jen proběhnout životem a pak navěky zmizet.

5.11.2021 v 10:13 | Karma: 6,45 | Přečteno: 250x | Diskuse| Kultura

Radek Pálka

Zvěřinové hody bez zvěřiny

Mým dávným přáním, ještě z dob totality bylo jít pracovat do zahraničí.Měl jsem štěstí, že ještě když jsem pracoval u Durana, tak oba hlavní kuchaři, jak Jirka Syrový, tak zástupce Zdeněk Trunec

4.10.2021 v 8:33 | Karma: 23,37 | Přečteno: 552x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Svět se zbláznil

Covid nám přinesl mnohé, ale zatím nevidím nic pozitivního. Chvíli jsem doufal, že vše okolo pandemie zlomí vaz vládě Andreje Babiše, ale jak to tak vypadá, ani to se nestane.

29.7.2021 v 14:29 | Karma: 46,01 | Přečteno: 13370x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Co bude dál s gastronomií?

Tak jsme se těšili, až to přijde. Nejprve minulé léto, ale pokazila nám to druhá vlna. Pak dlouhé čekání a teď to konečně přichází.

25.5.2021 v 9:56 | Karma: 15,44 | Přečteno: 596x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Blbec blbcem zůstane.....

Stačí jeden blbec ve vašem okolí a všechno se obrátí vzhůru nohama. Blbec má totiž pouze jeden jediný cíl. Zničit naše štěstí a otrávit nám život.

5.2.2021 v 13:36 | Karma: 29,58 | Přečteno: 1938x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Kovidové děti

To, že situace na celém světě není jednoduchá, to je jasné. Že děti nechodí do školy a učí se distančně z domovů je taky jasné. Že rodiče již skoro rok suplují učitele a učí se svými ratolestmi je taky jasné.

26.1.2021 v 8:45 | Karma: 41,13 | Přečteno: 5759x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Kuchař a Silvestr

Když se řekne Silvestr.....Tak to znamená, že mě rodina několik dní neuvidí. Konec roku je pro každého kuchaře zápřah.

29.12.2020 v 9:11 | Karma: 17,89 | Přečteno: 408x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Kuchařův život s Vánocemi

Kdy jsem přestal věřit na Ježíška, si už nepamatuji. Ale myslím, že někdy v první, nebo druhé třídě. Co si budeme povídat, v osmdesátých letech se Ježíšek moc nenosil a křesťanské svátky obecně už vůbec ne.

24.12.2020 v 12:25 | Karma: 15,73 | Přečteno: 434x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Kuchařův život s cizincem aneb kolik řečí umíš, tolikrát jsi člověkem.

Je konec roku. Čas na bilancování, rekapitulaci. Člověk si uvědomí, v čem byl rok 2020 jiný. Mnoho věcí se povedlo, pár ne. Něco mohlo být lepší a s něčím jsme spokojeni.

17.12.2020 v 9:35 | Karma: 21,38 | Přečteno: 737x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Koronáčův Deník

Koronavirus. Už je tu s námi víc jak půl roku. To, že je mnoho lidí nemocných je jasné. To, že mnoho lidí zemřelo a stále umírá, je bohužel taky jasné...

20.10.2020 v 11:00 | Karma: 18,14 | Přečteno: 554x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Jak se mají kuchaři po karanténě?

Už dlouho tomu, co jsem na svém blogu zveřejnil poslední článek. Důvodů je několik. Ty poslední články se týkaly koronaviru, pandemie, karantény..... Snažil jsem se odhadnout, co bude, popsat stav, který jsme zažívali.

31.8.2020 v 5:26 | Karma: 19,18 | Přečteno: 757x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Domácí chřestová polévka

Chřestová polévka je něco tak jednoduchého, že to zvldnou i děti. Nevěříte, jen se podívejte auvěříte.

4.5.2020 v 6:00 | Karma: 11,07 | Přečteno: 373x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Pravidla dobrého číšníka

Tak už je to tady. Ještě 2 týdny a otevřeme zahrádky a necelý měsíc otevřeme restaurace, hotely, bistra, nebo rychlá občerstvení. Mnozí se skutečně 2 měsíce flákali a nic nedělali a jak se říká, vypadli z tempa....

30.4.2020 v 6:00 | Karma: 17,47 | Přečteno: 3201x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Proč učitelé v karanténě neučí????

V první řadě a hned v úvodu chci říct, že tento článek není žádnou mojí osobní vzpourou proti učitelům a nechci jakkoliv dehonestovat jejich práci. Učitelů si velice vážím a mnohdy obdivuji jejich trpělivost.

21.4.2020 v 11:50 | Karma: 46,48 | Přečteno: 13591x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Otevřeme letní zahrádky. A co dál?

Tak nám vláda laskavě dovolila otevřít zahrádky. Už aby bylo 25. 5. 2020 a my mohli začít vařit a obsluhovat naše hosty. Na druhou stranu se na zahrádky těším nejen jako zaměstnanec, ale taky jako zákazník.

20.4.2020 v 6:00 | Karma: 25,58 | Přečteno: 1388x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Kapří hranolky aneb, když děti vaří a dobře se jim daří.

Další video z naší dílny. Tentokrát jsme vyrazili na ryby. Uvidíte, že i zdánlivě těžký recept mohou zvládnout i děti.

17.4.2020 v 5:54 | Karma: 8,47 | Přečteno: 307x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Velikonoční nádivka - Když vaří děti

Myslíte si, že mohou vařit děti? Ano mohou. Přesvědčte se sami. Velikonoční nádivka. Jednoduchý recept, který zvládne každý.

12.4.2020 v 6:59 | Karma: 9,92 | Přečteno: 426x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Když vaří děti - svíčková na smetaně

Myslíte si, že dětinezvládnou i složitější recept? Omyl. Podívejte se, jak zvládnou poctivou svíčkovou na smetaně.

10.4.2020 v 6:41 | Karma: 13,11 | Přečteno: 729x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3439x
Jmenuji se Radek Pálka a vítám vás na svém blogu o vaření, kuchyni, gastronomii a tak obecně.

Jak to začalo.....

Někde v mých 6-7 letech si rodiče vzali do hlavy, že strašně chci být kuchařem :-). 

Moje mamka byla vyučenou cukrářkou. Avšak po vyučení cukrařinu dělala jen velmi krátce a když přišla v roce 1971 do jiného stavu s bratrem, přestala cukrařinu dělat profesionálně a již se k tomu nikdy naplno nevrátila. 

Nicméně v osmdesátých letech si mamka tajně doma přivydělávala pečením dortů na zakázku. A já, jako dnešní dítě z reklamy jsem se kolem ní motal a asi tím si všichni vzali do hlavy, že kuchařina mě strašně baví a že nic jiného vlastně ani dělat nechci :-). 

Zvláštní je, že pokud je člověku něco dlouhodobě podsouváno, tak tomu začne věřit.  Na konec jsem byl i já tím, který začal říkat, že si od dětství přeje být kuchařem. Možná tomu i tak bylo. Já vlastně ani nevím.

Každopádně se tak i přes některé komplikace stalo a jsem tomu rád.  A z nutnosti je životní láska.

Upřímně láska na první pohled to úplně nebyla.

Díky sametové revoluci v roce 1989 jsem sice nastoupil do chrudimské hotelové školy, ale na příbuzný obor řezník. 

No, nebudu rozebírat má studia. Ale řezníkem jsem se po pár peripetiích vyučil a rok na to jsem udělal rozdílové zkoušky a vyučil se i kuchařem. 

Mým štěstím bylo, že jsem hned po vyučení nastoupil do Restaurantu Grill Duran v Hradci, Králové, kde jsem nejprve řezničil a postupně se přibližoval do kuchyně, až jsem bourání masa úplně pověsil na hřebík. 

Mým druhým největším životním štětím /první je moje manželka/ bylo, že jsem měl to štěstí a dostal jsem se do kuchyně v Duranu, kde vládl tehdy asi třicetiletý šéfkuchař Jiří Syrový.

A díky němu a díky jeho přístupu ze z nutnosti stala LÁSKA NA CELÝ ŽIVOT.

www.sefkucharuvdenik.cz

Seznam rubrik