Radek Pálka

Jmenuji se Radek Pálka a vítám vás na svém blogu o vaření, kuchyni, gastronomii a tak obecně.

Jak to začalo.....

Někde v mých 6-7 letech si rodiče vzali do hlavy, že strašně chci být kuchařem :-). 

Moje mamka byla vyučenou cukrářkou. Avšak po vyučení cukrařinu dělala jen velmi krátce a když přišla v roce 1971 do jiného stavu s bratrem, přestala cukrařinu dělat profesionálně a již se k tomu nikdy naplno nevrátila. 

Nicméně v osmdesátých letech si mamka tajně doma přivydělávala pečením dortů na zakázku. A já, jako dnešní dítě z reklamy jsem se kolem ní motal a asi tím si všichni vzali do hlavy, že kuchařina mě strašně baví a že nic jiného vlastně ani dělat nechci :-). 

Zvláštní je, že pokud je člověku něco dlouhodobě podsouváno, tak tomu začne věřit.  Na konec jsem byl i já tím, který začal říkat, že si od dětství přeje být kuchařem. Možná tomu i tak bylo. Já vlastně ani nevím.

Každopádně se tak i přes některé komplikace stalo a jsem tomu rád.  A z nutnosti je životní láska.

Upřímně láska na první pohled to úplně nebyla.

Díky sametové revoluci v roce 1989 jsem sice nastoupil do chrudimské hotelové školy, ale na příbuzný obor řezník. 

No, nebudu rozebírat má studia. Ale řezníkem jsem se po pár peripetiích vyučil a rok na to jsem udělal rozdílové zkoušky a vyučil se i kuchařem. 

Mým štěstím bylo, že jsem hned po vyučení nastoupil do Restaurantu Grill Duran v Hradci, Králové, kde jsem nejprve řezničil a postupně se přibližoval do kuchyně, až jsem bourání masa úplně pověsil na hřebík. 

Mým druhým největším životním štětím /první je moje manželka/ bylo, že jsem měl to štěstí a dostal jsem se do kuchyně v Duranu, kde vládl tehdy asi třicetiletý šéfkuchař Jiří Syrový.

A díky němu a díky jeho přístupu ze z nutnosti stala LÁSKA NA CELÝ ŽIVOT.

www.sefkucharuvdenik.cz
  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3439x

Seznam rubrik

Radek Pálka

100 let republiky, aneb co jedli naši prezidenti

Každý byl jiný, ale v jídle se zase tolik nelišili. Představa, že se stoly na Pražském hradě nebo v Lánech prohýbaly a prohýbají pod kaviárem, humry, foie gras nebo jinými noblesními laskominami, je velmi vzdálená realitě.

30.10.2018 v 7:00 | Karma: 20,41 | Přečteno: 1422x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Co je problém české gastronomie?

Za stav současné gastronomie může nejen nezájem studentů, ale především úroveň vzdělávání budoucích kuchařů. Z absolventů škol zaměřených na gastronomii a hotelnictví by si tento obor znovu zvolilo jen čtyřicet sedm procent z nich.

23.10.2018 v 7:00 | Karma: 24,25 | Přečteno: 1120x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Má v Čechách Mc Donald odpískáno?

Asi nemá a ještě dlouho mít nebude, ale kultura českého stravování je díky bohu za posledních pár let na takové úrovni, že lidé postupně ztrácejí zájem o tyto formy stravování.

17.10.2018 v 7:00 | Karma: 22,19 | Přečteno: 1238x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Obsluhoval jsem japonského císaře

Nikdy předtím jsem neměl potřebu chlubit se tím, pro koho jsem kdy vařil,byť výčet osobností je velký. Ale když už jsem se do toho dal, tak namátkou: Princ Charles, Madeleine Albrightová, Václav Havel, Václav Klaus, Japonský císař

10.10.2018 v 16:55 | Karma: 30,46 | Přečteno: 1574x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Největším uměním v gastronomii je umět zapomenout a odpustit

Kuchař má svůj vzorec chování. Svůj specifický způsob komunikace. Kuchař často pro peprné slovo nejde daleko a své pocity ventiluje hned. Mnohdy bez rozdílu, kdo na druhé straně režonu stojí. A jak víme, nejčastěji je na druhé str

8.10.2018 v 10:23 | Karma: 20,96 | Přečteno: 1054x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Kam zmizeli kuchaři???

V roce 1999 jsem byl poprvé šéfkuchařem. Odešel jsem jako zástupce z velkého pražského hotelu a proto, že jsem nechtěl čekat až přijdu na řadu, šel jsem štěstí naproti jinam. Bylo to v Africe, konkrétně Zanzibaru.

3.10.2018 v 11:04 | Karma: 33,76 | Přečteno: 2230x | Brno