Radek Pálka
Mafie jménem číšníci
Nabízí se otázka, Jsou všichni číšníci zloději? Nechci se stavět do role soudce, ale za léta své praxe mám tolik špatných zkušeností s ,,kolegy,, číšníky, že se obávám, že odpověď NE není správnou odpovědí.
Radek Pálka
Kam zmizeli manažéři?
Kam zmizeli manažeři? To je otázka. Možná by měla spíše znít: Kam zmizeli dobří manažeři? V hotelu, kde pracuju, jako šéfkuchař jsem 3,5 roku. Za tu dobu tu končí v pořadí pátý F&B Manager.
Radek Pálka
Zatracené pracovní pohovory
Na toto téma jsem vůbec neměl v plánu psát. Po zveřejnění mého posledního článku Kam zmizeli číšníci 2 a kde jsem se mimo jiné zmiňoval o fenoménu Biomatek jsem se rozhodl tématu Biomatek věnovat trochu rozsáhleji.
Radek Pálka
Kam zmizeli číšníci 2
Před časem jsem napsal článek ,,Kam zmizeli číšníci,,. Na tento článek, hlavně z řad kolegů jsem dostal neuvěřitelný počet reakcí.
Radek Pálka
Učeň kuchařský, ten tvrdý chleba má
Léto je v plném proudu. Sluníčko svítí, koupaliště a rybníky jsou naplněny k prasknutí. Absolventi devátých tříd si zatím ještě ani nepřipouští, že by se prvního září měli obléknout do kuchařských rondonů
Radek Pálka
Kam zmizeli číšníci?
Asi před půl rokem jsem psal článek, kam zmizeli kuchaři. Můžete najít mezi mými články na blogu Idnes.cz. Ne. Že by se situace na trhu práce nějak rapidně změnila.
Radek Pálka
Jak jsem poznal Izrael - Košer a Šabat
Letos v červnu jsem měl to štěstí a mohl se vypravit pracovně do Izraele. No pracovně, já toho moc nenapracoval. Řekněme, že to byla poznávací pracovní cesta.
Radek Pálka
Co se vám taky může v hotelu stát :-)
V hotelovém průmyslu se denně děje spousta věcí. A vzhledem k tomu, že momentálně vedu jednu velmi absurdní pracovní korespondenci, vzpomněl jsem si na článek, který běhá internetem bezmála 20 let.
Radek Pálka
Lidi jsou zlí, aneb jak na intrikáře
Už jsem psal o ledasčem. Popsal jsem své osudy v zahraničí, psal jsem o alkoholicích v gastronomii. Psal jsem o zlodějích, o mistrovství světa v hokeji, o tom, jestli je důležité mít dobrého šéfa atd...
Radek Pálka
Kuchař = alkoholik?
Kuchař = alkoholik? Už díky Bohu ne. Ale jsem přesvědčen, že v časech minulých plnily protialkoholní léčebny především kuchaři. Nedávno jsem četl článek na internetu s názvem 10 zaměstnání ve kterých se chlastá.
Radek Pálka
Jak se vaří v televizi
V roce 1998, to jsem jako mladý začínající kuchař pracoval v hotelu Hilton jsem dostal nabídku jít spolutvořit tenkrát první kuchařskou Show. Její název byl Mňam aneb Prima vařečka.
Radek Pálka
Velikonoční hodování
Velikonoce. Jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, oslavou z mrtvýchvstání Ježíše Krista. Vedle toho jsou Velikonoce obdobím lidových tradic spojených s vítáním jara, které s náboženským svátkem souvisí jen volně.
Radek Pálka
Jak jsem zažil Dubaj
Nedávno jsem k našemu patnáctému výročí od svatby zařídil krátký, šestidenní výlet do Dubaje. Původně jsem měl sice v plánu něco skromnějšího. Myslel jsem na Benátky, Amsterdam, nebo některé jiné evropské letovisko.
Radek Pálka
Jak jsem potkal štěstí
Tento článek bude jiný než všechny mé předchozí. V těch předchozích článcích se většinou věnuji gastronomii nebo mým cestám. V tomto článku chci dokázat,že se dá potkat štěstí.
Radek Pálka
Bohové nosí rondon
Být kuchařem je mnohem víc odlišné, než tomu bylo před lety. Nyní už kuchaři nejsou imaginárními osobami schovávající se v kuchyních.
Radek Pálka
Ms v hokeji 2015, aneb co rád jí Jarda Jágr
Jarda nesnáší papriky a čočku, miluje ale řízky, kterých spořádá na kila, možná i jiná jídla, podobně jakotatranek Jarda spořádá kvanta. Ale zatím jsem se nic víc o něm nedozvěděl.
Radek Pálka
Jak se rodilo Mistrovství světa v hokeji 2015 aneb, co rád jí Jarda Jágr
Jarda nesnáší papriky a čočku, miluje ale řízky, kterých spořádá na kila, možná i jiná jídla, podobně jakotatranek Jarda spořádá kvanta. Ale zatím jsem se nic víc o něm nedozvěděl.
Radek Pálka
Jak jsem dobyl Ameriku. Část sedmá - Rozinky
Sedmé a poslední vyprávění z mé cesty po Americe jsem nazval rozinky. Ne snad, že by americké rozinky byly natolik vyjímečné, že by si zasloužily samostatnou kapitolu.
Radek Pálka
Americké vězení potřetí - konečně svoboda
Ta hrozná bezmoc. To bezpráví. Ta zoufalost, že si nemůžu ani nikomu z bachařů postěžovat. Že nemůžu nikomu vysvětlit situaci. Nic. Totální bezmoc. Sedl jsem si na betonový sokl a usnul spánkem spravedlivým.
Radek Pálka
Americké vězení podruhé -část pátá z cyklu Jak jsem dobyl Ameriku a jak Amerika dobila mě
Když to srovnám s tím výletem na Kokořín... byly tam skály pískovcový, vobčerstvení... co je tady? PrdTi, kteří sledují můj blog vědí, že tato věta se mi honila hlavou po celou dobu, kdy jsem byl s partou spolupracovníků zatčen
předchozí | následující |
Počet článků 80 | Celková karma 0.00 | Průměrná čtenost 3127 |
Jmenuji se Radek Pálka a vítám vás na svém blogu o vaření, kuchyni, gastronomii a tak obecně.
Jak to začalo.....
Někde v mých 6-7 letech si rodiče vzali do hlavy, že strašně chci být kuchařem :-).
Moje mamka byla vyučenou cukrářkou. Avšak po vyučení cukrařinu dělala jen velmi krátce a když přišla v roce 1971 do jiného stavu s bratrem, přestala cukrařinu dělat profesionálně a již se k tomu nikdy naplno nevrátila.
Nicméně v osmdesátých letech si mamka tajně doma přivydělávala pečením dortů na zakázku. A já, jako dnešní dítě z reklamy jsem se kolem ní motal a asi tím si všichni vzali do hlavy, že kuchařina mě strašně baví a že nic jiného vlastně ani dělat nechci :-).
Zvláštní je, že pokud je člověku něco dlouhodobě podsouváno, tak tomu začne věřit. Na konec jsem byl i já tím, který začal říkat, že si od dětství přeje být kuchařem. Možná tomu i tak bylo. Já vlastně ani nevím.
Každopádně se tak i přes některé komplikace stalo a jsem tomu rád. A z nutnosti je životní láska.
Upřímně láska na první pohled to úplně nebyla.
Díky sametové revoluci v roce 1989 jsem sice nastoupil do chrudimské hotelové školy, ale na příbuzný obor řezník.
No, nebudu rozebírat má studia. Ale řezníkem jsem se po pár peripetiích vyučil a rok na to jsem udělal rozdílové zkoušky a vyučil se i kuchařem.
Mým štěstím bylo, že jsem hned po vyučení nastoupil do Restaurantu Grill Duran v Hradci, Králové, kde jsem nejprve řezničil a postupně se přibližoval do kuchyně, až jsem bourání masa úplně pověsil na hřebík.
Mým druhým největším životním štětím /první je moje manželka/ bylo, že jsem měl to štěstí a dostal jsem se do kuchyně v Duranu, kde vládl tehdy asi třicetiletý šéfkuchař Jiří Syrový.
A díky němu a díky jeho přístupu ze z nutnosti stala LÁSKA NA CELÝ ŽIVOT.
www.sefkucharuvdenik.cz