Radek Pálka
Pár rad, pro začínající kuchaře
Blíží se konec školního roku. Zatím ještě nevíme, kdy se naši deváťáci dostanou zpět do škol. Nevíme, kdy proběhnou a jak přijímací zkoušky.
Radek Pálka
Když vaří děti - domácí houskové knedlíky
Dnešní blog je o tom, jak si s dětmi doma zkrátit čas. A jestli si myslíte, že jsou recepty, které děti nezvládnou. Tak se mýlíte. Přesvědčte se sami.
Radek Pálka
Když vaří děti - Domácí slané pečivo
Dnešní blog je o tom, jak si s dětmi doma zkrátit čas. A jestli si myslíte, že jsou recepty, které děti nezvládnou. Tak se mýlíte. Přesvědčte se sami.
Radek Pálka
Přežijí restaurace koronavirus?
Některé ano, některé ne. Rozhodně nás to bude stát hromadu času, úsilí a změn. Stejně jako svět, tak i gastronomie po koronaviru nebude stejná, jako byla před.
Radek Pálka
Bude se kvůli Koronaviru propouštět?
Firmy mají existenční problémy a řeší aby to vůbec ustály. Náklady 100%, příjmy 0. Tak jak tohle půjde ustát.
Radek Pálka
Pane premiére, proč?
Před časem jsem vydal článek Pane premiére, ve kterém jsem se nechal unést velmi dobrým PR pana premiéra a na nějaký čas jsem podlehl iluzi, že ví, co dělá, že je naše země v dobrých rukách a že společně to zvládneme.
Radek Pálka
Dopad Koronaviru na cestovní ruch
Cestovní ruch je ve velké krizi. Čínský virus a všechna logická opatření všech zemí světa mají za následek, že se necestuje, a dlouho cestovat nebude.
Radek Pálka
Je vám jasné, že za celý ten průšvih můžou Číňani!!!
Taky jste slyšeli, jak se tím virem Asie vypořádala, že musíme jít po vzoru Číny, kde je pandemie na ústupu? Že rozhodně to nemůžeme podcenit jako Italové?
Radek Pálka
Koronavirus, aneb co bude s personálem?
V posledním článku jsem vzdával hold panu Babišovi a české vládě. Rozhodně to teď nechci jakkoli vetovat. Stojím si za svými činy ať je to jak chce.
Radek Pálka
Český číšník tomu rakouskému ani ke kotníkům nesahá
Kdysi dávno jsem pracoval pro Rakouskou hotelovou společnost, a tak jsme se ženou a přáteli měli možnost do Rakouska jezdit celkem pravidelně. Bydleli jsme ve všech možných hotelích v Rakousku a užívali si jejich pohostinnosti.
Radek Pálka
Krátký - dlouhý týden - ano, nebo ne?
Nikde ve světě jsem nic podobného neviděl a mám-li tu čest pracovat s nějakým cizincem, tak vždy, když se mu pokouším vysvětlit co to ten long & short week je, kouká na mě jako na blázna :-)
Radek Pálka
Zdravotní nebo potravinářský průkaz
Všichni, kdo pracujeme v potravinářství víme, že již od studijních let musíme vlastnit tak zvaný zdravotní nebo potravinářský průkaz. Bez tohoto průkazu nesmíme v potravinářství pracovat.
Radek Pálka
Výchova chlapců v Čechách, aneb když jablko nepadne daleko od stromu
Všichni, kdo jsme rodiči, vzpomínáme na nepříjemné zážitky z dětství, kdy na nás naše vlastní matky vytáhly nasliněný kapesník a nejlépe před spolužáky nám z tváří pořádnou silou začaly dřít špínu.
Radek Pálka
Vánoční večírek - za odměnu, nebo za trest?
Právě skončilo období vánočních večírků. Spousty firem se se svými zaměstnanci setkávají v různých restauracích. Společně hrají bowling, únikové hry, nebo si jen tak posedí u sklenky svařáku.
Radek Pálka
Když kuchaři soutěží
V množství soutěží, kterými nás veřejnoprávní a komerční televize zásobují, si asi běžný smrtelník ani nevšimne, že mimo velmi sledované StarDance, či Česko-Slovensko má talent v Čechách též probíhají ne tak sledované,
Radek Pálka
30 let svobody, aneb co se z měnilo v české gastronomii
30 let svobodyTeď je čas, kdy všichni hodnotí, rekapitulují, ohlíží se a vzpomínají. Ne jinak tomu bude u mě.
Radek Pálka
Food porno
#foodporn, #food, #instafood, #foodie, #foodlover atd... To všechno a mnoho dalších jsou hashtagy, které dáváme před fotky jídel na Instagram a doufáme, že budeme mít tisíce lajků, tisíce followerů.
Radek Pálka
Jak se stát dobrou biomatkou
Vždycky jsem si říkal jaké to asi je, když nějaká slavná osobnost vydá nějaké prohlášení, nebo fotku na Instagram a hned se najde hromada hulvátů, kteří to mají tendenci kritizovat, komentovat a urážet.
Radek Pálka
Biomatka, kdo je víc?
Když jsem napsal článek Kam zmizeli číšníci 2, kde jsem psal o problémových hostech, tak jsem jako jeden z příkladů ,,neoblíbených, nebo řekněme problematických hostů,, uvedl Biomatky.
Radek Pálka
Mafie jménem číšníci 2
Ti, kteří čtou můj blog již vědí, že většinou na dané téma nezůstane u jednoho článku. Snažím se psát tak, aby se dal článek přečíst v MHD, při vyučování, v práci anebo na záchodě.
předchozí | následující |
Počet článků 80 | Celková karma 0.00 | Průměrná čtenost 3127 |
Jmenuji se Radek Pálka a vítám vás na svém blogu o vaření, kuchyni, gastronomii a tak obecně.
Jak to začalo.....
Někde v mých 6-7 letech si rodiče vzali do hlavy, že strašně chci být kuchařem :-).
Moje mamka byla vyučenou cukrářkou. Avšak po vyučení cukrařinu dělala jen velmi krátce a když přišla v roce 1971 do jiného stavu s bratrem, přestala cukrařinu dělat profesionálně a již se k tomu nikdy naplno nevrátila.
Nicméně v osmdesátých letech si mamka tajně doma přivydělávala pečením dortů na zakázku. A já, jako dnešní dítě z reklamy jsem se kolem ní motal a asi tím si všichni vzali do hlavy, že kuchařina mě strašně baví a že nic jiného vlastně ani dělat nechci :-).
Zvláštní je, že pokud je člověku něco dlouhodobě podsouváno, tak tomu začne věřit. Na konec jsem byl i já tím, který začal říkat, že si od dětství přeje být kuchařem. Možná tomu i tak bylo. Já vlastně ani nevím.
Každopádně se tak i přes některé komplikace stalo a jsem tomu rád. A z nutnosti je životní láska.
Upřímně láska na první pohled to úplně nebyla.
Díky sametové revoluci v roce 1989 jsem sice nastoupil do chrudimské hotelové školy, ale na příbuzný obor řezník.
No, nebudu rozebírat má studia. Ale řezníkem jsem se po pár peripetiích vyučil a rok na to jsem udělal rozdílové zkoušky a vyučil se i kuchařem.
Mým štěstím bylo, že jsem hned po vyučení nastoupil do Restaurantu Grill Duran v Hradci, Králové, kde jsem nejprve řezničil a postupně se přibližoval do kuchyně, až jsem bourání masa úplně pověsil na hřebík.
Mým druhým největším životním štětím /první je moje manželka/ bylo, že jsem měl to štěstí a dostal jsem se do kuchyně v Duranu, kde vládl tehdy asi třicetiletý šéfkuchař Jiří Syrový.
A díky němu a díky jeho přístupu ze z nutnosti stala LÁSKA NA CELÝ ŽIVOT.
www.sefkucharuvdenik.cz