Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Izrael a Jordánsko jsem procestoval křížem krážem letos v březnu a vaše povídání mne přivedlo k tomu, že si shakshuku zkusím udělat sám doma vzhledem k tomu, že rajčat teď máme na zahradě hodně. Nejdříve musím najít nějaký recept a v sobotu to zkusím. Jak to dopadne jen Bůh ví...

0 0
možnosti
Foto

V dnešní době už velmi málo Židů dodržuje šabat přesně tak, jak byl dodržován v minulosti. Přizpůsobují jej dnešní době.

1 0
možnosti
Foto

O to co je Košer nevíte nic a nic jste v Izraeli nepochopil. Židé jedí maso zvířat, kteří jsou sudokopytníci. Mohou jít ryby, které mají šupiny a ploutve a mohou jíst drůbež. V kuchyni oddělují mléčná a mastná jídla a proto maji v kuchyni dvě sady nádobí, dvě sady příborů a nádobí se nesmí smíchat ani při mytí. Jejich děti vědí, že modré nádobí je na sýr, červené na řízek, příbor s dřevěnými střenkami na jogurt, ten s kovovými na salám. Pokud novomanželka kouppí nové nádobí musí jej dřív než jej použije v kuchyni omýt v lázni mikve a stejně tak, pokud se nádobí omylem smíchá. Pak a to je důležité, každé zvíře musí být poraženo košer způsobem, Tenhle způsob košer byl důvodem, proč Židy méně postihovaly nemoce než křesťany a to u nich vyvolávalo druhotnou nenávist k Židům, protože věřili, že jsou spojeni s ďáblem.

3 0
možnosti

Hodne nepresne informace ohledne cinnosti o Sabatu :

Chtel bych vedet, kdo vam rekl, ze se nesmi o Sabatu splachovat. Jako verici zid to slysim vubec poprve. A hazeni botou na vypinac;-D tez neni koser, neni rozdil v tom, pokud zhasne ci rozsviti svetlo clovek diky bote nebo rukou, nebot zhasne svoji fyzickou cinnosti(on tou botou musi hodit). I na pokojich v hotelech jsou casove spinace, kdy lze nastavit cas rozsviceni i zhasnuti svetla.

Koupani ci sprchovani v teple vode lze samozrejme i o Sabatu, pouze voda musi byt tepla pouze ze solarnich panelu. Ale to se tyka spise domacnosti. Obecne nikdo v Izraeli vas nebude sledovat, pokud ci jak dodrzujete Sabat. Je to kazdeho soukroma vec.

Ohledne bilych vajec je to, ze bila vejce maji obecne mnohem mensi risk, ze v nich je krev narozdil od hnedych. Tim padem je ekonomictejsi brat pouze bila vejce.

"...sníte steak se zeleninou a máte chuť na cheese cake, musíte si 6 hodin počkat a pak si ho dáte. Proč 6 hodin nevím..."

Kvuli praci traviciho traktu a zaludku, proto 6 hodin je nejoptimalnejsi cas. Rada zidu po kurecim mase(neni tak tezke) dodrzuje 4h a po skopovem a kravskem 6h, nebot travicimu traktu a zaludku to trva delsi cas. Z mlecneho pokrmu na masovy se ceka 30 minut.

Hotely se mohou provozovat i bez koser jidla, nedostanou pouze koser certifikat.

Koser policie;-D neexistuje, pouze rabin, ktery dohlizi na kasrut.

4 0
možnosti

Zcela potvrzuji ten výtah - když jsem byl kdysi v Izraeli poprvé, zajeli jsme si na dva dny k mrtvému moři a ubytovali se v jednom z těch velkých "ruských" hotelů - byla to sobota a u výtahu se tlačily zástupy lidí... vedle byl ještě jeden výtah - a u něj ani noha, přestože vypadal funkční. Nastoupili jsme se ženou a absolvovali přesně stejnou cestu jako autor - s otevíráním a zavíráním dveří v každém patře. Navíc občas někdo nastoupil, zvolal "šábes lift" a opět vystoupil. Jako slušně vychovaný a trochu natvrdlý středoevropan jsem se poklonil a odpověděl: "šábes lift" ;-D až v našem 8. patře mi došlo, že "sobotní výtah" asi není pozdrav ;-D

2 0
možnosti

J27i96ř88í 87F52o54g70e35l

24. 6. 2019 7:56

Pište. Ale pište, prosím, tak aby se to dalo číst. Myslím vituálně. Ty mezery a odstavce jsou prostě nepříjemné.

1 0
možnosti

Hlavně zvětšete prosím písmo, pro lidi, co hůře vidí, je to téměř nečitelné.

1 0
možnosti
  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3439x
Jmenuji se Radek Pálka a vítám vás na svém blogu o vaření, kuchyni, gastronomii a tak obecně.

Jak to začalo.....

Někde v mých 6-7 letech si rodiče vzali do hlavy, že strašně chci být kuchařem :-). 

Moje mamka byla vyučenou cukrářkou. Avšak po vyučení cukrařinu dělala jen velmi krátce a když přišla v roce 1971 do jiného stavu s bratrem, přestala cukrařinu dělat profesionálně a již se k tomu nikdy naplno nevrátila. 

Nicméně v osmdesátých letech si mamka tajně doma přivydělávala pečením dortů na zakázku. A já, jako dnešní dítě z reklamy jsem se kolem ní motal a asi tím si všichni vzali do hlavy, že kuchařina mě strašně baví a že nic jiného vlastně ani dělat nechci :-). 

Zvláštní je, že pokud je člověku něco dlouhodobě podsouváno, tak tomu začne věřit.  Na konec jsem byl i já tím, který začal říkat, že si od dětství přeje být kuchařem. Možná tomu i tak bylo. Já vlastně ani nevím.

Každopádně se tak i přes některé komplikace stalo a jsem tomu rád.  A z nutnosti je životní láska.

Upřímně láska na první pohled to úplně nebyla.

Díky sametové revoluci v roce 1989 jsem sice nastoupil do chrudimské hotelové školy, ale na příbuzný obor řezník. 

No, nebudu rozebírat má studia. Ale řezníkem jsem se po pár peripetiích vyučil a rok na to jsem udělal rozdílové zkoušky a vyučil se i kuchařem. 

Mým štěstím bylo, že jsem hned po vyučení nastoupil do Restaurantu Grill Duran v Hradci, Králové, kde jsem nejprve řezničil a postupně se přibližoval do kuchyně, až jsem bourání masa úplně pověsil na hřebík. 

Mým druhým největším životním štětím /první je moje manželka/ bylo, že jsem měl to štěstí a dostal jsem se do kuchyně v Duranu, kde vládl tehdy asi třicetiletý šéfkuchař Jiří Syrový.

A díky němu a díky jeho přístupu ze z nutnosti stala LÁSKA NA CELÝ ŽIVOT.

www.sefkucharuvdenik.cz

Seznam rubrik