Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dobrý den Radku,

dotkl jste se několika témat, z důvodu času zareaguji na to z perexu. Kvalita ve školství nemůže být dobrá už jen proto, že i učitel nebo mistr je člověk a potřebuje žít. To lze z tabulkových platů těžko. Sám se učení na hotelovce věnuji třetím rokem, ale představa, že bych neměl další příjmy jako osvč, které jsem si ponechal, není pro mne reálná. Práce s omladinou mě bavila i jako šéfkuchaře v restauraci, věnuji se jí tedy dál, na vyšší úrovni. Ale jak píšu, pro důstojný život by učitelé potřebovali víc peněz.

0 0
možnosti
PV

Clanek jako celek dobry, jen porad nechapu ty stesky nad cenou menicek pod stovku. Jelikoz toho hodne najezdim sluzebne po cele republice, tak vim, ze v kdekterem vesnickem reznictvi sezenu maso levneji nez hypermarketu a pri jeho peceni se mi z nej nevypoti tolik vody jako z toho supermarketoveho. A to restaurace nakupuji, potraviny obecne, pri jejich objemech za jinou cenu, nez je ta maloobchodni/supermarketova a obracene neplati, ze kdyz se vari pro 4 nebo pro 40, tak na tom ztravime 10x vice casu.

0 0
možnosti
Foto

Samotná cena potravin na talíři tvoří jen část celkové ceny jídla. Právě proto u laiků Vašeho ražení dochází k poměrně nesprávnému pohledu na koncovou cenu restauračního jídla.

0 0
možnosti
ŠM

Učí se ještě na základních školách holky vařit? Za mne to tak bylo. Jen naše soužka vařit neuměla, takže to pro mne byl dost trest. Už v osmičce jsem vařila líp jak ona. Mamka byla hodně nemocná,takže jsem první svíčkovou nakládala podle kuchařky už v 10 letech. Vařit mě baví,nemám problém uvařit pro 50 a více strávníků, ale pracuji v kanceláři, tak si vařím o víkendech na akcích našeho spolku a jsem ráda, že nic nezbývá a lidi si chodí i přidávat...k čemu je výuční list, ten kuchaře nedělá...

5 0
možnosti
Foto

Věřte tomu, že vařit pak v tlaku restauračního provozu je zcela jiná disciplína.... ale faktem je, že zrovna výuční list není zárukou dobrého kuchaře.

1 0
možnosti
  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3439x
Jmenuji se Radek Pálka a vítám vás na svém blogu o vaření, kuchyni, gastronomii a tak obecně.

Jak to začalo.....

Někde v mých 6-7 letech si rodiče vzali do hlavy, že strašně chci být kuchařem :-). 

Moje mamka byla vyučenou cukrářkou. Avšak po vyučení cukrařinu dělala jen velmi krátce a když přišla v roce 1971 do jiného stavu s bratrem, přestala cukrařinu dělat profesionálně a již se k tomu nikdy naplno nevrátila. 

Nicméně v osmdesátých letech si mamka tajně doma přivydělávala pečením dortů na zakázku. A já, jako dnešní dítě z reklamy jsem se kolem ní motal a asi tím si všichni vzali do hlavy, že kuchařina mě strašně baví a že nic jiného vlastně ani dělat nechci :-). 

Zvláštní je, že pokud je člověku něco dlouhodobě podsouváno, tak tomu začne věřit.  Na konec jsem byl i já tím, který začal říkat, že si od dětství přeje být kuchařem. Možná tomu i tak bylo. Já vlastně ani nevím.

Každopádně se tak i přes některé komplikace stalo a jsem tomu rád.  A z nutnosti je životní láska.

Upřímně láska na první pohled to úplně nebyla.

Díky sametové revoluci v roce 1989 jsem sice nastoupil do chrudimské hotelové školy, ale na příbuzný obor řezník. 

No, nebudu rozebírat má studia. Ale řezníkem jsem se po pár peripetiích vyučil a rok na to jsem udělal rozdílové zkoušky a vyučil se i kuchařem. 

Mým štěstím bylo, že jsem hned po vyučení nastoupil do Restaurantu Grill Duran v Hradci, Králové, kde jsem nejprve řezničil a postupně se přibližoval do kuchyně, až jsem bourání masa úplně pověsil na hřebík. 

Mým druhým největším životním štětím /první je moje manželka/ bylo, že jsem měl to štěstí a dostal jsem se do kuchyně v Duranu, kde vládl tehdy asi třicetiletý šéfkuchař Jiří Syrový.

A díky němu a díky jeho přístupu ze z nutnosti stala LÁSKA NA CELÝ ŽIVOT.

www.sefkucharuvdenik.cz

Seznam rubrik