Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kam zmizel Michelin?

Ti z vás, kteří sledujete Českou gastronomickou scénu jistě i sledujete restaurace s oceněním nejvyšším, tedy s oceněním Michelin. Co víc by si provozovatelé a slavní šéfkuchaři mohli přát než ocenění Michelin.

Já jako gastronom tělem i duší tato ocenění bedlivě sleduji. Jednak proto, že mě to zajímá, potom proto, že mnohé šéfkuchaře osobně znám, a toto ocenění jim ze srdce přeju, protože vím, jaká je za tím dřina, píle a neskutečná mravenčí práce, než se k takovému ocenění dostanete. A potom pro to, že jsem v minulém roce napsal filmový scénář, kde se hlavní hrdina v domnění, že se konečně zavděčí svému otci snaží právě o získání hvězdy Michelin.

A najednou nic. V roce 2022 nikdo hvězdu nezískal a nikdo ji neobhájil. Rozhodně to ale neznamená, že by naše České restaurace na ocenění Michelin (nebo nižší BIB Gourmand a Michelin Selection) neměli. Spíše naopak. Za poslední roky se v České republice vyrojilo mnoho skvělých šéfkuchařů, kteří by si toto ocenění bezesporu zasloužili. Jmenovitě Jan Knedla - Papilio, Richard Bielik – Hotel Andaz, Radek Kašpárek – Field, Petr Kunc – Salabka, Martin Makovička – Vallmo, Jan Punčochář – U Matěje, Oldřich Sahajdák – La Degustation, Otto Vašák – Essens, Pavel Drdel – Sůl & řepa, a jiní. Tihle všichni a mnozí další by si jakákoliv ocenění Michelin zasloužili. Jenže….

Česko už o restaurace s michelinskou hvězdou přišlo. Nově od roku 2022 totiž musí jednotlivé země společnosti Michelin platit poplatek. Pro Českou republiku je to něco kolem deseti milionů korun.

Firma Michelin, která vydává průvodce od roku 1900, chce logicky uzavřít smlouvy se státními agenturami, aby ho pomohly financovat. V Česku je to agentura CzechTourism, ale definitivní rozhodnutí o zaplacení částky náleží Ministerstvu pro místní rozvoj, které vede ministr Ivan Bartoš (Piráti). A tam je zakopaný pes.

Jistě se ptáte, proč takovou částku najednou platit a co z toho budeme mít? V dalších řádcích se to pokusím vysvětlit.

Je pravdou, že Michelin dříve za svá hodnocení žádné peníze nevyžadoval, což se ale od loňského roku změnilo. A je to logické. Dříve Michelin prodával své průvodce v průměru za 45 euro a prodal jich ročně statisíce až miliony a z toho platil své komisaře, režii a obecně všechny náklady. Díky digitalizaci prodej publikací v posledních letech nefunguje a upřímně uživit firmu, která hodnotí restaurace po celém světě asi není zcela zdarma.

A tak se Michelin rozhodl zapojit vlády jednotlivých zemí. Ne soukromé subjekty, ale vlády, nebo vládní organizace, aby se nákladově na tomto úžasném projektu s tradicí od roku 1900 podílely. A to je na tom hezké. Minimálně to svědčí o čestnosti a nezkorumpovatelnosti této organizace.

Smlouvy údajně podepsala již většina zemí, jako jsou třeba Maďarsko nebo Slovinsko, Česko však stále váhá. Jinými slovy jsme široko daleko jediná země, která se oceněními Michelin chlubit nebude. A to je ostuda pane Ministře Bartoši.

A teď asi to nejhlavnější. Proč platit 10 000 000 Kč, když se všude zdražuje. Proč to platit, když schodek státního rozpočtu je vyšší a vyšší, proč to platit, když nemáme na důchody, proč to platit, když je inflace 19 % a do restaurací se chodí méně a méně?

S dovolením autora budu citovat body z dopisu, který je určený Premiérovi ČR:

Argumenty pro u´hradu prˇi´speˇvku jsou za mě výstižné a logické.

1.     Prˇi´speˇvek Michelin Guide neni´ zˇa´dna´ dotace, jde fakticky o poplatek za zarˇazeni´ Cˇeske´ republiky do pru°vodce, ktery´ nemu°zˇe uhradit nikdo jiny´ nezˇ autorita mimo soukromy´ sektor.

2.     Gastroturismus je prokazatelneˇ vy´znamny´m segmentem cestovni´ho ruchu, jehozˇ potencia´l neni´ v Cˇeske´ republice dostatecˇneˇ vyuzˇity´ zejme´na vzhledem k rozvoji kvality gastronomie v posledni´ch peˇti letech.

3.     Nejde jen o podporu samotne´ho gastroturismu, ale o jeden z vy´znamny´ch indika´toru° vsˇeobecne´ho rozvoje Cˇeske´ republiky, nejenom jako turisticke´ destinace. Michelin Guide pu°sobi´ tradicˇneˇ ve vsˇech demokraticky´ch a hospoda´rˇsky rozvinuty´ch zemi´ch Evropy a Ameriky. V posledni´m desetiletí se rozsˇi´rˇil i do rostouci´ch ekonomik Asie a postkomunisticky´ch zemi´ (Estonsko, Chorvatsko, Madˇarsko, Polsko, Slovinsko). Prˇedpokla´da´me, zˇe vla´da chce, aby Cˇeska´ republika byla povazˇova´na za soucˇa´st civilizovane´ a hospoda´rˇsky rozvinute´ Evropy.

4.     Poplatek Michelin Guide jsou efektivneˇ investovane´ prostrˇedky, protozˇe zahrnuji´ nejenom publikaci v Michelin Guide, ale i trvaji´ci´ marketingovou podporu po cele´m sveˇteˇ, ktera´ svou hodnotou prˇevysˇuje prˇi´speˇvek.

5.     Michelin Guide zahrnuje prˇedevsˇi´m kvalitni´ a cenoveˇ dostupne´ restaurace v regionech zarˇazene´ do pru°vodce (BIB Gourmand a Michelin Selection), Michelinske´ hveˇzdy jsou pak oceneˇni´m teˇch nejlepsˇi´ch mistru° sˇe´fkucharˇu°, kterˇi´ zasveˇtili oboru svu°j profesni´ zˇivot. Zˇa´dny´ jiny´ na´rodni´ cˇi mezina´rodni´ pru°vodce se ani vzda´leneˇ neprˇiblizˇuje vlivem, prestizˇi´, poveˇdomi´m a autoritou pru°vodci Michelin Guide.

6.     Michelin Guide ma´ rea´lny´ potencia´l prˇive´st turisty do regionu°, zvy´sˇit pocˇet prˇenocova´ni´, oslovit bonitni´ turisty, kterˇi´ utratí nejenom za restaurace z Michelin Guide, ale i za dalsˇi´ zbozˇi´ a sluzˇby cˇi ubytova´ni´. Michelin Guide pozvedne prestizˇ Cˇeske´ republiky a prˇispeˇje k rozpty´leni´ poveˇdomi´, zˇe Cˇeska´ republika je („jen“) zemi´ levne´ho alkoholu.

7.     Michelin Guide propaguje sluzˇby s nejvysˇsˇi´ prˇidanou hodnotou a u´rovni´. Je evidentni´, zˇe jen samotny´ zvy´sˇeny´ danˇovy´ vy´nos rˇa´doveˇ prˇevy´sˇi´ prˇi´speˇvek Michelin Guide.

Nejenom z peneˇz zˇiv je cˇloveˇk – Michelin Guide je oceneˇni´m a podporou souteˇzˇivosti v gastronomii.

Přiveďme k nám celosvětové gurmány, kteří zde utratí své peníze a proslavme naši zemi, která má vyhlášenou gastronomii již od dob Magdaleny Dobromily Rettigové.

Buďme hrdi na českou gastronomii. Buďme hrdi na české kuchaře, ti kluci si to zaslouží.

Autor: Radek Pálka | úterý 4.7.2023 19:06 | karma článku: 29,32 | přečteno: 3835x
  • Další články autora

Radek Pálka

Končím

Nejedná se o žádný nekrolog, nebo o dopis na rozloučenou. Jen se s tímto slovem ,,KONČÍM,, se v poslední době u kuchařů setkávám čím dál častěji. Jedna věc je, že mnoho kuchařů z oboru odešlo během kovidu. í době u kucha

9.8.2022 v 13:00 | Karma: 29,11 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Proč jsem vydal knihu?

Lidé si vydávají knihy z mnoha různých důvodů. U mě to byla mimo jiné touha tu něco po sobě zanechat, ne jen proběhnout životem a pak navěky zmizet.

5.11.2021 v 10:13 | Karma: 6,45 | Přečteno: 250x | Diskuse| Kultura

Radek Pálka

Zvěřinové hody bez zvěřiny

Mým dávným přáním, ještě z dob totality bylo jít pracovat do zahraničí.Měl jsem štěstí, že ještě když jsem pracoval u Durana, tak oba hlavní kuchaři, jak Jirka Syrový, tak zástupce Zdeněk Trunec

4.10.2021 v 8:33 | Karma: 23,37 | Přečteno: 552x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Svět se zbláznil

Covid nám přinesl mnohé, ale zatím nevidím nic pozitivního. Chvíli jsem doufal, že vše okolo pandemie zlomí vaz vládě Andreje Babiše, ale jak to tak vypadá, ani to se nestane.

29.7.2021 v 14:29 | Karma: 46,01 | Přečteno: 13370x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Co bude dál s gastronomií?

Tak jsme se těšili, až to přijde. Nejprve minulé léto, ale pokazila nám to druhá vlna. Pak dlouhé čekání a teď to konečně přichází.

25.5.2021 v 9:56 | Karma: 15,44 | Přečteno: 597x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Necítí bolest a nekomunikuje. Matyas trpí vzácným syndromem, rodina shání pomoc

28. dubna 2024  18:24

Zpomalený vývoj, neschopnost ovládat tělo, záchvaty vzteku či snížený práh bolesti. Tak vypadá...

Trump si před Bidenem udržuje náskok, ukazuje předvolební průzkum

28. dubna 2024  18:11

Bývalý republikánský prezident Spojených států Donald Trump, který se opět uchází o křeslo v Bílém...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27,  aktualizováno  17:51

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3439x
Jmenuji se Radek Pálka a vítám vás na svém blogu o vaření, kuchyni, gastronomii a tak obecně.

Jak to začalo.....

Někde v mých 6-7 letech si rodiče vzali do hlavy, že strašně chci být kuchařem :-). 

Moje mamka byla vyučenou cukrářkou. Avšak po vyučení cukrařinu dělala jen velmi krátce a když přišla v roce 1971 do jiného stavu s bratrem, přestala cukrařinu dělat profesionálně a již se k tomu nikdy naplno nevrátila. 

Nicméně v osmdesátých letech si mamka tajně doma přivydělávala pečením dortů na zakázku. A já, jako dnešní dítě z reklamy jsem se kolem ní motal a asi tím si všichni vzali do hlavy, že kuchařina mě strašně baví a že nic jiného vlastně ani dělat nechci :-). 

Zvláštní je, že pokud je člověku něco dlouhodobě podsouváno, tak tomu začne věřit.  Na konec jsem byl i já tím, který začal říkat, že si od dětství přeje být kuchařem. Možná tomu i tak bylo. Já vlastně ani nevím.

Každopádně se tak i přes některé komplikace stalo a jsem tomu rád.  A z nutnosti je životní láska.

Upřímně láska na první pohled to úplně nebyla.

Díky sametové revoluci v roce 1989 jsem sice nastoupil do chrudimské hotelové školy, ale na příbuzný obor řezník. 

No, nebudu rozebírat má studia. Ale řezníkem jsem se po pár peripetiích vyučil a rok na to jsem udělal rozdílové zkoušky a vyučil se i kuchařem. 

Mým štěstím bylo, že jsem hned po vyučení nastoupil do Restaurantu Grill Duran v Hradci, Králové, kde jsem nejprve řezničil a postupně se přibližoval do kuchyně, až jsem bourání masa úplně pověsil na hřebík. 

Mým druhým největším životním štětím /první je moje manželka/ bylo, že jsem měl to štěstí a dostal jsem se do kuchyně v Duranu, kde vládl tehdy asi třicetiletý šéfkuchař Jiří Syrový.

A díky němu a díky jeho přístupu ze z nutnosti stala LÁSKA NA CELÝ ŽIVOT.

www.sefkucharuvdenik.cz

Seznam rubrik