Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pravidla dobrého číšníka

Tak už je to tady. Ještě 2 týdny a otevřeme zahrádky a necelý měsíc otevřeme restaurace, hotely, bistra, nebo rychlá občerstvení. Mnozí se skutečně 2 měsíce flákali a nic nedělali a jak se říká, vypadli z tempa....

A tak aby si číšníci připomněli o čem ta jejich práce je a na co je třeba si dát pozor, vytvořil jsem takový malý návod, nebo řekněme manuál jak na to, na co se připravit a s čím počítat.

1. Fyzická připravenost. Nezapomeňte, že budete celý den v pohybu a ještě večer být schopen nosit nápoje a těžké talíře. Máte 2 týdny do začátku, tak už by to chtělo zvednout se z gaučů a začít něco dělat :-). Po dvou měsících nic nedělání budou nohy pekelně bolet. Podobné je to i u kuchařů, ale ti toho zase tolik nenaběhají. Sice jsou stejně jako číšníci na nohou celý den, ale spíš na jednom místě. A nezapomeňte na pořádnou obuv!!!

2. Odolnost vůči stresu. Obsluhující personál je po celý den vystaven velkému stresu. Musí zajistit koordinaci všech procesů souvisejících s obsluhou hosta - bez ohledu na to, zda mu je host příjemný, či nikoli. Musí rovněž zabezpečit správný servis, včetně podávání jídla. Mnoho obsluhujícího personálu se totiž mylně domnívá, že to není jejich odpovědnost. Plnit přání ostatních, znát odpověď na všechny otázky hosta a zvládnout nejednu těžkou situaci v průběhu dne zkrátka není vůbec jednoduché.

Zase vás čekají ty nekonečné dohady s kuchaři, vysvětlování že host tu změnu opravdu chce, že to, že má být burger bez slaniny není vaším výmyslem atd...

Nehledě na to, že sice budou hosté lační jít konečně do restaurace na dlabanec a točené pivo, ale pozor, čeká nás nová kategorie ,,KORONAVIRÁKŮ,, kteří budou prudit, žalovat, že ten nemá roušku, ten sedí moc blízko, ten si kýchnul atd... Nevěříte? Věřte. Jen si vemte, kolik udavačů denně volá na linky policie a udává kdo je bez roušky atd.... Na to se připravte. Bude to těžké!!!

3. Buďte čistí a upravení po celý den. Já vím, kadeřnictví ještě nejsou otevřená, takže pro někoho je složité udržet si správný vzhled. Dámy to mají ještě o to složité, že nehty jsou odrostlé, roztřepené a ne ve 100% kondici.

Nicméně už jen tím, jakou pozornost věnujete svému zevnějšku, vystupování a čistotě své pracovní uniformy, vysíláte k hostovi jasný signál o tom, jaký vládne pořádek v kuchyni a zákulisí podniku. Neupravený člověk příliš důvěry nevzbudí, což přímo souvisí i s výší útraty a samozřejmě s výší spropitného. S příjemným a čistým člověkem je naopak prima se zdržet a potřeby zákazníka se tak neomezí pouze na nejnutnější najíst se a zmizet, ale klidně si rádi posedíte o trochu déle, byť s rouškou na ústech.

4. Profesně zdatný. Za mě asi největší oříšek. Někdo to v sobě má, jiný ne. Pracujeme s tím, co máme. Mnohdy s personálem, který neabsolvoval žádnou hotelovou školu. Ale to přeci nevadí. Musíte být profesionálem, znát alespoň základní pravidla servisu jídel a nápojů, ať se vám to líbí nebo, musíte mít znalost jídelního a nápojového lístku, Není snad horší odpověď než: "To nevím, jdu se zeptat do kuchyně." Obsluha musí perfektně znát to, co prodává, včetně základního technologického postupu přípravy, původu surovin i toho, jak jídlo chutná. Měla by mít znalost o alergenech a základních právních předpisech, týkajících se třeba vystavení účtu či poskytnutí a zavolání odborné pomoci, například lékaře.

5. Připravte se na stížnosti. Už to slyším ,,ten debil si zase stěžuje, vo co mu de?,, Stížnost nebo připomínka hosta není urážkou práce, ale podnětem k zamyšlení.

Pokud si host opravdu stěžuje, měl by profesionální číšník tuto situaci zvládnout bravurně. Vím, že to mnohdy není jednoduché a každý host je jiný. Ale právě bravurní vyřešení stížnosti z vás budou dělat mistry oboru.

K tomu je ale potřeba dobrá znalost celého postupu, zvládnutí situace a nastavení jasných kompetencí. Obvyklý model vypadá tak, že obsluha zavolá manažera, ten pak začne naoko hledat majitele a všichni společně doufají, že host mezitím odejde. To je samozřejmě špatně. Nezapomeňme, že žijeme v době internetu a je velmi jednoduché dát svoji stížnost na Google, Instagram, Facebook či Tripadvisor. A s tím se potom špatně pracuje. Je lepší stížnost vyřešit hned a s grácií. Neříkám, že host má vždycky pravdu. A pokud ji nemá, je rolí dobrého číšníka mu vše vysvětlit a převést hosta na svoji stranu.

Při řešení stížnosti nesmíme v prvé řadě dělat z hosta blbce. Měli bychom také vědět, proč si host stěžuje a zda je v naší kompetenci stížnost řešit. Host má nárok na to, být profesionálně obsloužen, dostat to, co si objednal, v odpovídající kvalitě, teplotě, množství a přiměřeném čase. Pokud tomu tak není, má právo na řádnou reklamaci, kterou řeší po prvním ochutnání nebo době, kdy měl být proveden servis. Reklamovat řízek, který jsme již snědli, jednoduše nelze.

6. Schopnost prodat co je potřeba. Znám z praxe případy číšníka, kterému řekne kuchař, hele mám tu 20 steaků, které bych dnes potřeboval prodat a ,,pan,, číšník je opravdu prodá. Dokáže hosta nenásilnou formou přesvědčit, že steak je ta nejlepší volba a že v podstatě na nic jiného nepřišel. Tento prodej však musí být profesionální a nenásilný. Čím víc budete tlačit na pilu, tím rychleji host pochopí, že se steaků potřebujete zbavit a začne o jídle pochybovat.

Znám i druhý případ číšníků a tedy ten, že v momentě, kdy mu řeknete, že potřebujete prodat 20 steaků, můžete vzít jed na to, že neprodá ani jeden.

Jinými slovy, nabízejte, vychvalujte, ale nevnucujte. I v tomto případě platí, že méně znamená více...

7. Číšník je psycholog. Nejen, že se /hlavně v lokálech zaměřených na českou klientelu/ mnohdy číšník od hostů dozví víc než by chtěl, a je od něho očekáváno pochopení nebo rada, tak psychologem by měl být číšník i v jiných restauračních zařízeních. Dobrý číšník by měl správně odhadnout hosta a podle toho k němu přistupovat. Pokud tuto techniku číšník neovládá, nebudou výsledky jeho práce nikdy uspokojivé. I když se používají různé typologie hostů, každý z nich ve výsledku potřebuje individuální přístup. Číšník tak musí umět hned zpočátku vybudovat mezi sebou a hostem důvěru. Samozřejmě, že to dělat nemusíte, ale potom nikdy nebudete super číšník. A to bude logicky znát i na výši spropitnéhDělat z hosta hlupáka je cesta do pekla.

8. Dělat z hosta hlupáka je cesta do pekla. Profesionální číšník jedná za všech okolností fér, ať už řeší jakoukoli situaci. Pokudmusí rozhodnout v zájmu hosta, neměl by nikdy nikoho ponižovat, a když to situace vyžaduje, měl by být diskrétní.

Myslím, že historky o tom, že kolega nepřišel do práce a on něco nestihl, nebo že kuchař nandal jídlo moc brzy a ono vystydlo a že dostal céres od šéfa, takže nemá náladu a že syn dostal pětku z výtvarné výchovy a tak se nemůže soustředit, nikoho nezajímají. Všichni jsme lidi a já zastávám názor, že pokud jsem něco posral, je lepší se k tomu přiznat, omluvit se a najít řešení. Ty omáčky okolo jsou zbytečné, dětinské a většinou to stejně nevyjde. Takže nedělejme z hostů hlupáky!!!

9. Nebojte si říct o to, co vám náleží. Já doufám, že když nic jiného, tak Koronavirus nám přinese možnost říct si o to, na co máme právo. Myslím, že mnohé pandemie koronoviru vyškolila a jejich zkušenost, kdy přišli o práci a nebo byli doma za 60% minimální mzdy vyškolila natolik, že už to nebudou chtít absolvovat znovu.

Takže se nebojte zeptat na dovolenou, celou mzdu ve smlouvě a hlavně na výplatní pásce. Řekněte si o procenta z prodeje, benefity, bonusy atd... Hlavně se nebát. Těch, kteří budou žádat, co jim náleží bude doufám většina a zaměstnavatelé budou nuceni své chování vůči zaměstnancům změnit. Hlavně nepolevit ze svých nároků.

10. Vzdělávejte se. Nedávno se mě v jednom rozhovoru ptali, co je nejdůležitější,aby jste byl dobrým kuchařem? Já odpověděl, že samovzdělávání. A to věřím, že platí u všech profesí. Sledujte Instagram, koukejte na videa, čtěte články, učte se novým trendům, protože jen profesionál může být úspěšný.

Jedině tak zajistíte kvalitu celého týmu a spokojenost hostů. Je to jako s každou jinou profesí, pokud v ní máme být dobří a úspěšní, vyžaduje celoživotní vzdělávání.

Profesionální číšník rozhodně není člověk hledající každý měsíc novou práci v jiné restauraci.

Pracovat v obsluze je těžké a mohou to dělat pouze lidé, kteří rádi poskytují služby druhým. Nejlepším hodnocením restaurace je rezervační kniha a komentáře hostů - to deklaruje, že je zde vše tak, jak má být - skvělé jídlo, báječná obsluha a vysoký zájem hostů

Autor: Radek Pálka | čtvrtek 30.4.2020 6:00 | karma článku: 17,47 | přečteno: 3198x
  • Další články autora

Radek Pálka

Kam zmizel Michelin?

Ti z vás, kteří sledujete Českou gastronomickou scénu jistě i sledujete restaurace s oceněním nejvyšším, tedy s oceněním Michelin. Co víc by si provozovatelé a slavní šéfkuchaři mohli přát než ocenění Michelin.

4.7.2023 v 19:06 | Karma: 29,32 | Přečteno: 3834x | Diskuse| Cestování

Radek Pálka

Končím

Nejedná se o žádný nekrolog, nebo o dopis na rozloučenou. Jen se s tímto slovem ,,KONČÍM,, se v poslední době u kuchařů setkávám čím dál častěji. Jedna věc je, že mnoho kuchařů z oboru odešlo během kovidu. í době u kucha

9.8.2022 v 13:00 | Karma: 29,11 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Proč jsem vydal knihu?

Lidé si vydávají knihy z mnoha různých důvodů. U mě to byla mimo jiné touha tu něco po sobě zanechat, ne jen proběhnout životem a pak navěky zmizet.

5.11.2021 v 10:13 | Karma: 6,45 | Přečteno: 250x | Diskuse| Kultura

Radek Pálka

Zvěřinové hody bez zvěřiny

Mým dávným přáním, ještě z dob totality bylo jít pracovat do zahraničí.Měl jsem štěstí, že ještě když jsem pracoval u Durana, tak oba hlavní kuchaři, jak Jirka Syrový, tak zástupce Zdeněk Trunec

4.10.2021 v 8:33 | Karma: 23,37 | Přečteno: 552x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Svět se zbláznil

Covid nám přinesl mnohé, ale zatím nevidím nic pozitivního. Chvíli jsem doufal, že vše okolo pandemie zlomí vaz vládě Andreje Babiše, ale jak to tak vypadá, ani to se nestane.

29.7.2021 v 14:29 | Karma: 46,01 | Přečteno: 13370x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Co bude dál s gastronomií?

Tak jsme se těšili, až to přijde. Nejprve minulé léto, ale pokazila nám to druhá vlna. Pak dlouhé čekání a teď to konečně přichází.

25.5.2021 v 9:56 | Karma: 15,44 | Přečteno: 596x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Blbec blbcem zůstane.....

Stačí jeden blbec ve vašem okolí a všechno se obrátí vzhůru nohama. Blbec má totiž pouze jeden jediný cíl. Zničit naše štěstí a otrávit nám život.

5.2.2021 v 13:36 | Karma: 29,58 | Přečteno: 1937x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Kovidové děti

To, že situace na celém světě není jednoduchá, to je jasné. Že děti nechodí do školy a učí se distančně z domovů je taky jasné. Že rodiče již skoro rok suplují učitele a učí se svými ratolestmi je taky jasné.

26.1.2021 v 8:45 | Karma: 41,13 | Přečteno: 5759x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Kuchař a Silvestr

Když se řekne Silvestr.....Tak to znamená, že mě rodina několik dní neuvidí. Konec roku je pro každého kuchaře zápřah.

29.12.2020 v 9:11 | Karma: 17,89 | Přečteno: 408x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Kuchařův život s Vánocemi

Kdy jsem přestal věřit na Ježíška, si už nepamatuji. Ale myslím, že někdy v první, nebo druhé třídě. Co si budeme povídat, v osmdesátých letech se Ježíšek moc nenosil a křesťanské svátky obecně už vůbec ne.

24.12.2020 v 12:25 | Karma: 15,73 | Přečteno: 434x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Kuchařův život s cizincem aneb kolik řečí umíš, tolikrát jsi člověkem.

Je konec roku. Čas na bilancování, rekapitulaci. Člověk si uvědomí, v čem byl rok 2020 jiný. Mnoho věcí se povedlo, pár ne. Něco mohlo být lepší a s něčím jsme spokojeni.

17.12.2020 v 9:35 | Karma: 21,38 | Přečteno: 737x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Koronáčův Deník

Koronavirus. Už je tu s námi víc jak půl roku. To, že je mnoho lidí nemocných je jasné. To, že mnoho lidí zemřelo a stále umírá, je bohužel taky jasné...

20.10.2020 v 11:00 | Karma: 18,14 | Přečteno: 554x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Jak se mají kuchaři po karanténě?

Už dlouho tomu, co jsem na svém blogu zveřejnil poslední článek. Důvodů je několik. Ty poslední články se týkaly koronaviru, pandemie, karantény..... Snažil jsem se odhadnout, co bude, popsat stav, který jsme zažívali.

31.8.2020 v 5:26 | Karma: 19,18 | Přečteno: 757x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Domácí chřestová polévka

Chřestová polévka je něco tak jednoduchého, že to zvldnou i děti. Nevěříte, jen se podívejte auvěříte.

4.5.2020 v 6:00 | Karma: 11,07 | Přečteno: 373x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Proč učitelé v karanténě neučí????

V první řadě a hned v úvodu chci říct, že tento článek není žádnou mojí osobní vzpourou proti učitelům a nechci jakkoliv dehonestovat jejich práci. Učitelů si velice vážím a mnohdy obdivuji jejich trpělivost.

21.4.2020 v 11:50 | Karma: 46,48 | Přečteno: 13591x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Otevřeme letní zahrádky. A co dál?

Tak nám vláda laskavě dovolila otevřít zahrádky. Už aby bylo 25. 5. 2020 a my mohli začít vařit a obsluhovat naše hosty. Na druhou stranu se na zahrádky těším nejen jako zaměstnanec, ale taky jako zákazník.

20.4.2020 v 6:00 | Karma: 25,58 | Přečteno: 1388x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Kapří hranolky aneb, když děti vaří a dobře se jim daří.

Další video z naší dílny. Tentokrát jsme vyrazili na ryby. Uvidíte, že i zdánlivě těžký recept mohou zvládnout i děti.

17.4.2020 v 5:54 | Karma: 8,47 | Přečteno: 307x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Velikonoční nádivka - Když vaří děti

Myslíte si, že mohou vařit děti? Ano mohou. Přesvědčte se sami. Velikonoční nádivka. Jednoduchý recept, který zvládne každý.

12.4.2020 v 6:59 | Karma: 9,92 | Přečteno: 426x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Když vaří děti - svíčková na smetaně

Myslíte si, že dětinezvládnou i složitější recept? Omyl. Podívejte se, jak zvládnou poctivou svíčkovou na smetaně.

10.4.2020 v 6:41 | Karma: 13,11 | Přečteno: 729x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Pár rad, pro začínající kuchaře

Blíží se konec školního roku. Zatím ještě nevíme, kdy se naši deváťáci dostanou zpět do škol. Nevíme, kdy proběhnou a jak přijímací zkoušky.

9.4.2020 v 6:00 | Karma: 19,10 | Přečteno: 653x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3439x
Jmenuji se Radek Pálka a vítám vás na svém blogu o vaření, kuchyni, gastronomii a tak obecně.

Jak to začalo.....

Někde v mých 6-7 letech si rodiče vzali do hlavy, že strašně chci být kuchařem :-). 

Moje mamka byla vyučenou cukrářkou. Avšak po vyučení cukrařinu dělala jen velmi krátce a když přišla v roce 1971 do jiného stavu s bratrem, přestala cukrařinu dělat profesionálně a již se k tomu nikdy naplno nevrátila. 

Nicméně v osmdesátých letech si mamka tajně doma přivydělávala pečením dortů na zakázku. A já, jako dnešní dítě z reklamy jsem se kolem ní motal a asi tím si všichni vzali do hlavy, že kuchařina mě strašně baví a že nic jiného vlastně ani dělat nechci :-). 

Zvláštní je, že pokud je člověku něco dlouhodobě podsouváno, tak tomu začne věřit.  Na konec jsem byl i já tím, který začal říkat, že si od dětství přeje být kuchařem. Možná tomu i tak bylo. Já vlastně ani nevím.

Každopádně se tak i přes některé komplikace stalo a jsem tomu rád.  A z nutnosti je životní láska.

Upřímně láska na první pohled to úplně nebyla.

Díky sametové revoluci v roce 1989 jsem sice nastoupil do chrudimské hotelové školy, ale na příbuzný obor řezník. 

No, nebudu rozebírat má studia. Ale řezníkem jsem se po pár peripetiích vyučil a rok na to jsem udělal rozdílové zkoušky a vyučil se i kuchařem. 

Mým štěstím bylo, že jsem hned po vyučení nastoupil do Restaurantu Grill Duran v Hradci, Králové, kde jsem nejprve řezničil a postupně se přibližoval do kuchyně, až jsem bourání masa úplně pověsil na hřebík. 

Mým druhým největším životním štětím /první je moje manželka/ bylo, že jsem měl to štěstí a dostal jsem se do kuchyně v Duranu, kde vládl tehdy asi třicetiletý šéfkuchař Jiří Syrový.

A díky němu a díky jeho přístupu ze z nutnosti stala LÁSKA NA CELÝ ŽIVOT.

www.sefkucharuvdenik.cz

Seznam rubrik