Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Otevřeme letní zahrádky. A co dál?

Tak nám vláda laskavě dovolila otevřít zahrádky. Už aby bylo 25. 5. 2020 a my mohli začít vařit a obsluhovat naše hosty. Na druhou stranu se na zahrádky těším nejen jako zaměstnanec, ale taky jako zákazník.

Byť nepatřím mezi pivaře a do hospody prakticky vůbec nechodím, tak teď, v době kdy je to zakázané mi to nějak chybí a těším se, až s rodinou využijeme toho, že bude otevřeno a zajdeme na něco dobrého a jedno orosené.

A jak tak s informací, že konečně otevřeme pracuji, dělám menu, plánuji směny, dáváme dohromady nabídku nápojů, personál, atd…. najednou mi z toho vyplývá mnoho neznámých. Tak si to pojďme trochu shrnout:

Takže, podle nařízení vlády by zahrádky měly znovu otevřít 25. května a 8. června potom i vnitřní prostory restaurací. Nejprve mě napadá otázka, proč až tak pozdě? Proč ne třeba 1. 5. 2020? Jsou přeci jiné provozy, kde se setkává mnoho lidí a nikomu to nevadí. Stačí se jít podívat do hobbymarketů….

No nic, to nezměním. Hlavně aby nám to chytré hlavy ještě neposunuly.

My v hotelu Duo, stejně asi jako většina provozovatelů máme sice zahrádku, ale toalety máme uvnitř.

A když se vnitřní prostory otevřou až 8. 6. 2020, můžou naši zákazníci chodit do vnitřních prostor na toaletu? Nebo nemůžou? A můžou-li, musí dodržovat 2 metry odstupy? Nebo budou chodit na toaletu po jednom? Já jen, abychom nemuseli dělat větší mezery mezi pisoáry a kabinkami.  :-).

A co když otevřeme zahrádku a ono nám z ničeho nic začne pršet? Jestli tomu dobře rozumím, hosté zaplatí a jdou domů. Nebo budou muset cucat to svoje pivo v dešti, protože dovnitř je pustit nemůžeme….

A co roušky? Povinnost nosit roušky stále platí. Bude muset personál nosit roušky? A co hosté? Jak budou pít pivo a jíst svá oblíbená jídla s rouškami na ústech? Myslím si, že většina našich hostů jsou běžní smrtelníci a ne členové vlády, kteří jíst a pít v rouškách umí, což nám ukázali při setkání s panem prezidentem v Lánech již na začátku dubna.

Jak to tedy naši hosté budou dělat? Možná by naši ministři mohli natočit nějaké instruktážní video, aby nás naučili jak v těchto případech jíst a pít s rouškami.

Ono je taky možné, že se jedná o zahrádky bez obsluhy. Ale to taky nevíme. A co třeba případ zahrádek, které jsou ve vnitrobloku a tedy zákazník, který by chtěl jít na zahrádku musí projít restaurací, nebo vnitřkem budovy? Co teď? Vnitřní prostory máme otevřít až 8. 6. 2020, ale zároveň potřebujeme, aby nám restaurací hosté procházeli a navíc do vnitřních prostor chodili na toaletu. Co s tím? Je správné nechat je v těchto případech využít našich vnitřních prostor, nebo je to špatně?

Jen aby to nebylo podobně jako se znovuotevřením fitness center. Ta sice můžou 11. 5. otevřít, ale bez zázemí. Jinými slovy cvičit můžeš, ale na záchod a do sprchy si nedojdeš. No nevím, ale řekl bych, že je to celkem důležitá součást fitek……

Taky doufám, že ještě než otevřeme, že nám to vláda nějak vysvětlí, protože ať hledám, jak hledám podrobné informace o tom, jak a za jakých podmínek otevřít zahrádky nenalézám.

Zašel jsem k těm nejerudovanějším, a sice na stránky Asociace kuchařů a cukrářů, protože kde jinde hledat relevantní informace o tom za jakých podmínek otevřít restaurace a zahrádky, když ne právě na stránkách Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

Aaaaaa tak nic. Jen pozvánka na soutěž Český kapr a Lázeňský pohárek. Není nic důležitějšího v této době než Lázeňský pohárek. To chápu.

Je smutné, že tato instituce, která čítá tisíce odborníků z celé republiky nevyvíjí větší úsilí, minimálně v informovanosti kolegů z oboru.

Sice je na stránkách AKC.CZ tisková zpráva zaslaná Vládě České republiky, sdruženími jako jsou Asociace hotelů a restaurací, Fórum cestovního ruchu, nebo třeba Svaz léčebných lázní ČR, ale zpráva je jaksi bez odezvy. Udělali A, ale nějak chybí B. Kde je nějaká odpověď vlády, stanovisko, opatření? Já bych vám řekl kde. Ale nechci být sprostý.

Dovedl bych si představit, že cechovní spolek, kterým bezesporu AKC.CZ je, bude víc informovat a lobovat za své ovečky. Podobně jako to dělá již zmiňovaná Asociace hotelů a restaurací zastoupená pane Stárkem. Ti to dělají dobře. Lobují za podnikatele, pan Stárek je pravidelně v televizi, jedná s vládou, informuje nás, kteří pracujeme v gastronomii.

Takže super práce. Děkujeme.

Ale teď zpět k zahrádkám. 

Co restaurace, které zahrádku nemají? Od poloviny března jsou zavřené. Většina z nich se snaží přežít alespoň tím, že prodávají přes okénko.

Není to sice žádná sláva, ale pár obědů prodají. Večerní kšeft je většinou o pivu do kelímku a pet lahví a sem tam si někdo objedná nějaké jídlo do krabičky, protože doma se jim vařit nechce.

Co tyto restaurace?

Jak ony přijdou k tomu, že nemají zahrádku? Díky těmto čtrnácti dnům, kdy jiné restaurace otevřou zahrádky a oni ji nemají, tak ti mohou přijít i o to málo kšefku který doposud mají!!!

Proč byste si chodili pro pivo do kelímku a jídlo do plastu, když si o blok dál můžete sednout na zahrádku, dát si pivo do skla a jídlo na talíř a co víc, obojí zkonzumovat na místě?

Nepřijdou tyto restaurace i to málo kšeftu, který měly?

Nebudou právě tyto 2 týdny pro restaurace bez zahrádek likvidační?

Milá vládo, nebylo by bývalo lepší otevřít restaurace a restaurace se zahrádkami ve stejný čas? Jak k tomu ti bez zahrádek přijdou?

Já vím, že nemůžete být specialisty všech oborů a že mnohdy rozhoduje o osudech oborů, kterým sami nerozumíte a přes to, že se snažíte /doufám/ rozhodovat ke spokojenosti všech, ne vždy se vám to vede.

Proč si ke svým jednáním nezavoláte odborníky? Proč s nimi nekomunikujete? Proč, než něco pustíte do světa, nevyslechnete si připomínky lidí, kteří v oboru pracují léta a dokázali by vám fundovaně poradit?

Vždyť je mezi námi mnoho odborníků s praxí a vzděláním, kteří by vám poradili….

Vždyť nám všem jde o společnou věc. Tak hrdost pryč. Nejsme bez chyby a všichni nevíme vše… ani pan Babiš ne. Tak si nechte poradit. Není to ostuda. Naopak

 

Autor: Radek Pálka | pondělí 20.4.2020 6:00 | karma článku: 25,58 | přečteno: 1388x
  • Další články autora

Radek Pálka

Kam zmizel Michelin?

Ti z vás, kteří sledujete Českou gastronomickou scénu jistě i sledujete restaurace s oceněním nejvyšším, tedy s oceněním Michelin. Co víc by si provozovatelé a slavní šéfkuchaři mohli přát než ocenění Michelin.

4.7.2023 v 19:06 | Karma: 29,32 | Přečteno: 3834x | Diskuse| Cestování

Radek Pálka

Končím

Nejedná se o žádný nekrolog, nebo o dopis na rozloučenou. Jen se s tímto slovem ,,KONČÍM,, se v poslední době u kuchařů setkávám čím dál častěji. Jedna věc je, že mnoho kuchařů z oboru odešlo během kovidu. í době u kucha

9.8.2022 v 13:00 | Karma: 29,11 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Proč jsem vydal knihu?

Lidé si vydávají knihy z mnoha různých důvodů. U mě to byla mimo jiné touha tu něco po sobě zanechat, ne jen proběhnout životem a pak navěky zmizet.

5.11.2021 v 10:13 | Karma: 6,45 | Přečteno: 250x | Diskuse| Kultura

Radek Pálka

Zvěřinové hody bez zvěřiny

Mým dávným přáním, ještě z dob totality bylo jít pracovat do zahraničí.Měl jsem štěstí, že ještě když jsem pracoval u Durana, tak oba hlavní kuchaři, jak Jirka Syrový, tak zástupce Zdeněk Trunec

4.10.2021 v 8:33 | Karma: 23,37 | Přečteno: 552x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Svět se zbláznil

Covid nám přinesl mnohé, ale zatím nevidím nic pozitivního. Chvíli jsem doufal, že vše okolo pandemie zlomí vaz vládě Andreje Babiše, ale jak to tak vypadá, ani to se nestane.

29.7.2021 v 14:29 | Karma: 46,01 | Přečteno: 13370x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Co bude dál s gastronomií?

Tak jsme se těšili, až to přijde. Nejprve minulé léto, ale pokazila nám to druhá vlna. Pak dlouhé čekání a teď to konečně přichází.

25.5.2021 v 9:56 | Karma: 15,44 | Přečteno: 596x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Blbec blbcem zůstane.....

Stačí jeden blbec ve vašem okolí a všechno se obrátí vzhůru nohama. Blbec má totiž pouze jeden jediný cíl. Zničit naše štěstí a otrávit nám život.

5.2.2021 v 13:36 | Karma: 29,58 | Přečteno: 1938x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Kovidové děti

To, že situace na celém světě není jednoduchá, to je jasné. Že děti nechodí do školy a učí se distančně z domovů je taky jasné. Že rodiče již skoro rok suplují učitele a učí se svými ratolestmi je taky jasné.

26.1.2021 v 8:45 | Karma: 41,13 | Přečteno: 5759x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Kuchař a Silvestr

Když se řekne Silvestr.....Tak to znamená, že mě rodina několik dní neuvidí. Konec roku je pro každého kuchaře zápřah.

29.12.2020 v 9:11 | Karma: 17,89 | Přečteno: 408x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Kuchařův život s Vánocemi

Kdy jsem přestal věřit na Ježíška, si už nepamatuji. Ale myslím, že někdy v první, nebo druhé třídě. Co si budeme povídat, v osmdesátých letech se Ježíšek moc nenosil a křesťanské svátky obecně už vůbec ne.

24.12.2020 v 12:25 | Karma: 15,73 | Přečteno: 434x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Kuchařův život s cizincem aneb kolik řečí umíš, tolikrát jsi člověkem.

Je konec roku. Čas na bilancování, rekapitulaci. Člověk si uvědomí, v čem byl rok 2020 jiný. Mnoho věcí se povedlo, pár ne. Něco mohlo být lepší a s něčím jsme spokojeni.

17.12.2020 v 9:35 | Karma: 21,38 | Přečteno: 737x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Koronáčův Deník

Koronavirus. Už je tu s námi víc jak půl roku. To, že je mnoho lidí nemocných je jasné. To, že mnoho lidí zemřelo a stále umírá, je bohužel taky jasné...

20.10.2020 v 11:00 | Karma: 18,14 | Přečteno: 554x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Jak se mají kuchaři po karanténě?

Už dlouho tomu, co jsem na svém blogu zveřejnil poslední článek. Důvodů je několik. Ty poslední články se týkaly koronaviru, pandemie, karantény..... Snažil jsem se odhadnout, co bude, popsat stav, který jsme zažívali.

31.8.2020 v 5:26 | Karma: 19,18 | Přečteno: 757x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Domácí chřestová polévka

Chřestová polévka je něco tak jednoduchého, že to zvldnou i děti. Nevěříte, jen se podívejte auvěříte.

4.5.2020 v 6:00 | Karma: 11,07 | Přečteno: 373x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Pravidla dobrého číšníka

Tak už je to tady. Ještě 2 týdny a otevřeme zahrádky a necelý měsíc otevřeme restaurace, hotely, bistra, nebo rychlá občerstvení. Mnozí se skutečně 2 měsíce flákali a nic nedělali a jak se říká, vypadli z tempa....

30.4.2020 v 6:00 | Karma: 17,47 | Přečteno: 3198x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Proč učitelé v karanténě neučí????

V první řadě a hned v úvodu chci říct, že tento článek není žádnou mojí osobní vzpourou proti učitelům a nechci jakkoliv dehonestovat jejich práci. Učitelů si velice vážím a mnohdy obdivuji jejich trpělivost.

21.4.2020 v 11:50 | Karma: 46,48 | Přečteno: 13591x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Kapří hranolky aneb, když děti vaří a dobře se jim daří.

Další video z naší dílny. Tentokrát jsme vyrazili na ryby. Uvidíte, že i zdánlivě těžký recept mohou zvládnout i děti.

17.4.2020 v 5:54 | Karma: 8,47 | Přečteno: 307x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Velikonoční nádivka - Když vaří děti

Myslíte si, že mohou vařit děti? Ano mohou. Přesvědčte se sami. Velikonoční nádivka. Jednoduchý recept, který zvládne každý.

12.4.2020 v 6:59 | Karma: 9,92 | Přečteno: 426x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Když vaří děti - svíčková na smetaně

Myslíte si, že dětinezvládnou i složitější recept? Omyl. Podívejte se, jak zvládnou poctivou svíčkovou na smetaně.

10.4.2020 v 6:41 | Karma: 13,11 | Přečteno: 729x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Pár rad, pro začínající kuchaře

Blíží se konec školního roku. Zatím ještě nevíme, kdy se naši deváťáci dostanou zpět do škol. Nevíme, kdy proběhnou a jak přijímací zkoušky.

9.4.2020 v 6:00 | Karma: 19,10 | Přečteno: 653x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3439x
Jmenuji se Radek Pálka a vítám vás na svém blogu o vaření, kuchyni, gastronomii a tak obecně.

Jak to začalo.....

Někde v mých 6-7 letech si rodiče vzali do hlavy, že strašně chci být kuchařem :-). 

Moje mamka byla vyučenou cukrářkou. Avšak po vyučení cukrařinu dělala jen velmi krátce a když přišla v roce 1971 do jiného stavu s bratrem, přestala cukrařinu dělat profesionálně a již se k tomu nikdy naplno nevrátila. 

Nicméně v osmdesátých letech si mamka tajně doma přivydělávala pečením dortů na zakázku. A já, jako dnešní dítě z reklamy jsem se kolem ní motal a asi tím si všichni vzali do hlavy, že kuchařina mě strašně baví a že nic jiného vlastně ani dělat nechci :-). 

Zvláštní je, že pokud je člověku něco dlouhodobě podsouváno, tak tomu začne věřit.  Na konec jsem byl i já tím, který začal říkat, že si od dětství přeje být kuchařem. Možná tomu i tak bylo. Já vlastně ani nevím.

Každopádně se tak i přes některé komplikace stalo a jsem tomu rád.  A z nutnosti je životní láska.

Upřímně láska na první pohled to úplně nebyla.

Díky sametové revoluci v roce 1989 jsem sice nastoupil do chrudimské hotelové školy, ale na příbuzný obor řezník. 

No, nebudu rozebírat má studia. Ale řezníkem jsem se po pár peripetiích vyučil a rok na to jsem udělal rozdílové zkoušky a vyučil se i kuchařem. 

Mým štěstím bylo, že jsem hned po vyučení nastoupil do Restaurantu Grill Duran v Hradci, Králové, kde jsem nejprve řezničil a postupně se přibližoval do kuchyně, až jsem bourání masa úplně pověsil na hřebík. 

Mým druhým největším životním štětím /první je moje manželka/ bylo, že jsem měl to štěstí a dostal jsem se do kuchyně v Duranu, kde vládl tehdy asi třicetiletý šéfkuchař Jiří Syrový.

A díky němu a díky jeho přístupu ze z nutnosti stala LÁSKA NA CELÝ ŽIVOT.

www.sefkucharuvdenik.cz

Seznam rubrik