Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dopad Koronaviru na cestovní ruch

Cestovní ruch je ve velké krizi. Čínský virus a všechna logická opatření všech zemí světa mají za následek, že se necestuje, a dlouho cestovat nebude.

Tato situace nepostihla jen provozovatele hotelů, penzionů a jiných ubytovacích zařízení. Tato situace postihla všechny, kteří jsou na cestovní ruch napojeni, byť se to třeba na první pohled nezdá.

Do problémů se dostali cestovní kanceláře, letecké a dopravní společnosti, průvodci, organizátoři výletů, provozovatelé kulturních akcí, muzeí, výstav, veletrhů. Problémy začnou mít hrady, zámky, veřejná sportoviště, zoologické zahrady, botanické zahrady a jiné subjekty, jež jsou závislí na návštěvnosti a vybraném vstupném.

Do problémů se ale dostali nejen samotní provozovatelé, ale i subdodavatelé. Mezi ty první samozřejmě patří prádelny, pekaři, řezníci, dodavatelé kancelářských potřeb, firmy zajišťující úklidové služby, či služby ostrahy objektů.

Škody způsobené a ty budoucí jsou nedozírné.

To, co stát dělá pro živnostníky je skvělé. Každá pomoc, kterou všichni provozovatelé mohou čerpat je úžasná. Rozhodně je důležité, aby firmy nepropouštěly své zaměstnance a aby udržely pracovní místa.

Bohužel tato pomoc mnohým k tomu, aby nemuseli zavřít svoji živnost nepomůže. Ti, kteří jsou ve svým a minimálně nejsou zatíženi placením nájmu to možná vydrží o chvilku déle. Ti ostatní, kterým se ale nepodařilo domluvit se s vlastníkem budovy na sníženém, nebo žádném nájmu, pro ty bude konec rychlejší.

Firmy se dostaly do platebních neschopností. Mnohé hotely nedostaly zaplaceno ani za služby, které již proběhly. Finanční rezervy se tenčí. Firmy plošně žádají své dodavatele o odložení splatností svých závazků, což ve většině případů není možné.

Stát se mzdami pomůže, přesto všechno první opravdová krize přijde někdy kolem 10. dubna, kdy budou muset firmy vyplatit mzdy za březen. Ti šťastnější se dostanou skoro na nulu. Ti méně šťastní už nemají kde brát. Stát pomůže. Ale až zpětně. Nejprve musíme mzdy vyplatit a potom si nárokovat část mezd k proplacení.

A kde jsou splátky úvěrů, závazky vůči dodavatelům atd…

Nehledě na to, že většina hotelů a restaurací má plné sklady surovin, které logicky nemohli zpracovat. Tyto suroviny se každým dnes blíží ke konci exspirace a dříve či později budeme stát pře otázkou co s nimi? Další náklad, který jsme zaplatili, ale nezhodnotili. Ve většině případů se z potravin stane odpisová položka, v lepším případě dar pro potřebné.

Tak či tak pro provozovatele ubytovacích zařízení se jedná o náklad.

Čím déle budou zavřené hranice, tím horší dopad tato situace bude mít na cestovní ruch nejen v ČR, ale celosvětově.

Příjmy z cestovního ruchu podle České národní banky loni činily 167 miliard korun. Podle CzechTourism tvoří cestovní ruch tři procenta hrubého domácího produktu ČR a zajišťuje na čtvrt milionu pracovních míst.

Všechna opatření, která vláda dělá jsou logická a nutná. Ale co dál? Jak dlouho je tato situace v cestovním ruchu udržitelná? Měsíc, dva, tři?

 

Myslíte si, že kterákoliv vláda bude schopná dotovat sektor cestovního ruchu déle, než třeba 6 měsíců? Už teď je plánovaný schodek státního rozpočtu 200 miliard korun. A co když se potvrdí teorie o zavřených hranicích až na 2 roky?

Zavírají firmy, které se mnohem víc podílí na HDP. Co s nimi? Nebude v budoucnu logičtější pomoct spíš jim?

Částečně cestovnímu ruchu, pokud v letních měsících již nebude platit karanténa pomůže zájem o tuzemské dovolené. Spousta ubytovacích zařízení bude částečně plnit své kapacity tuzemskými turisty, protože letos ,,ven,, skoro nikdo nepojede.

V roce 2019 u nás v ČR cizinci uskutečnili 57 000 000 nocí v ubytovacích zařízeních po celé ČR, především však v Praze.

Myslíte si, že toto číslo dokážeme naplnit z vlastních sil?

Po celé ČR jsou destinace, třeba jako Český Krumlov, který žije hlavně z cestovního ruchu a především z cizinců, především z Asiatů. Procento tuzemských návštěvníků v porovnání s těmi zahraničními je minimální. Co oni budou dělat? Tato města se stanou průjezdovými městy. Není tam jiné, než kulturní vyžití. Mimo návštěvy hradu a pár dobrých restaurací tam není koupání, zábava, či vyžití pro rodiny. Lidé se raději ubytují na nedalekém Lipně, nebo kdesi na Šumavě a Krumlov budou mít jen jako destinaci na jednodenní výlet, tedy bez ubytování. Co oni budou dělat?

Struktura českého cestovního ruchu je velmi pestrá a vzájemně se doplňuje.    

V březnu zejména Praha přišla o školní zájezdy z Itálie, duben a květen patří konferencím, které mají pro cestovní ruch velký ekonomický přínos.

Následně již přichází hlavní sezona.  Jaro je typické také pro městskou turistiku.

Jižní Morava a Jižní Čechy se staly vyhledávanými destinacemi nejen pro cizince, ale i pro spoustu Čechů.

Ztrátu samozřejmě pocítí také cestovní ruch na horách a v lázních. Karlovarský kraj je na cestovním ruchu ze všech regionů nejvíce závislý, každá desátá koruna, která se tam vydělá je právě z tohoto odvětví.

Abych nebyl úplně pesimistický, pevně věřím, že Český cestovní ruch je na tolik silný, že to zvládne. Bohužel to ale nezvládne bez pomoci státu.

Hodily by se vyšší bezúročné půjčky s možností odkladu splátek.

Snížené, nebo žádné DPH na ubytovací služby,

Možná bych přechodně zakázal ne zcela zákonné ubytování přes Airbnb, či ubytování v soukromí.

Hlavně si musíme pomoct sami. A tímto apeluji na všechny občany ČR. Cestujme letos po naší krásné zemi. Dejme vydělat našim restauratérům, hoteliérům, koupalištím, zámkům, hradům, či zoologickým zahradám. Ta Chorvatska, Slovinska, Itálie a jiné světové destinace nám neutečou. My však potřebujeme být patrioty, musíme být pyšni na to, co máme a musíme se snažit se z toho dostat. A když to pochopíme, Tak bude líp.

A na konec mi dovolte poděkovat Asociaci hotelů a restaurací www.ahrcr.cz za skvělý přístup, informovanost a podporu, kterou od ní máme a dostáváme.

#SPOLUTOZVLADNEME

Autor: Radek Pálka | úterý 24.3.2020 8:25 | karma článku: 11,25 | přečteno: 497x
  • Další články autora

Radek Pálka

Kam zmizel Michelin?

Ti z vás, kteří sledujete Českou gastronomickou scénu jistě i sledujete restaurace s oceněním nejvyšším, tedy s oceněním Michelin. Co víc by si provozovatelé a slavní šéfkuchaři mohli přát než ocenění Michelin.

4.7.2023 v 19:06 | Karma: 29,32 | Přečteno: 3835x | Diskuse| Cestování

Radek Pálka

Končím

Nejedná se o žádný nekrolog, nebo o dopis na rozloučenou. Jen se s tímto slovem ,,KONČÍM,, se v poslední době u kuchařů setkávám čím dál častěji. Jedna věc je, že mnoho kuchařů z oboru odešlo během kovidu. í době u kucha

9.8.2022 v 13:00 | Karma: 29,11 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Proč jsem vydal knihu?

Lidé si vydávají knihy z mnoha různých důvodů. U mě to byla mimo jiné touha tu něco po sobě zanechat, ne jen proběhnout životem a pak navěky zmizet.

5.11.2021 v 10:13 | Karma: 6,45 | Přečteno: 250x | Diskuse| Kultura

Radek Pálka

Zvěřinové hody bez zvěřiny

Mým dávným přáním, ještě z dob totality bylo jít pracovat do zahraničí.Měl jsem štěstí, že ještě když jsem pracoval u Durana, tak oba hlavní kuchaři, jak Jirka Syrový, tak zástupce Zdeněk Trunec

4.10.2021 v 8:33 | Karma: 23,37 | Přečteno: 552x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Svět se zbláznil

Covid nám přinesl mnohé, ale zatím nevidím nic pozitivního. Chvíli jsem doufal, že vše okolo pandemie zlomí vaz vládě Andreje Babiše, ale jak to tak vypadá, ani to se nestane.

29.7.2021 v 14:29 | Karma: 46,01 | Přečteno: 13370x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3439x
Jmenuji se Radek Pálka a vítám vás na svém blogu o vaření, kuchyni, gastronomii a tak obecně.

Jak to začalo.....

Někde v mých 6-7 letech si rodiče vzali do hlavy, že strašně chci být kuchařem :-). 

Moje mamka byla vyučenou cukrářkou. Avšak po vyučení cukrařinu dělala jen velmi krátce a když přišla v roce 1971 do jiného stavu s bratrem, přestala cukrařinu dělat profesionálně a již se k tomu nikdy naplno nevrátila. 

Nicméně v osmdesátých letech si mamka tajně doma přivydělávala pečením dortů na zakázku. A já, jako dnešní dítě z reklamy jsem se kolem ní motal a asi tím si všichni vzali do hlavy, že kuchařina mě strašně baví a že nic jiného vlastně ani dělat nechci :-). 

Zvláštní je, že pokud je člověku něco dlouhodobě podsouváno, tak tomu začne věřit.  Na konec jsem byl i já tím, který začal říkat, že si od dětství přeje být kuchařem. Možná tomu i tak bylo. Já vlastně ani nevím.

Každopádně se tak i přes některé komplikace stalo a jsem tomu rád.  A z nutnosti je životní láska.

Upřímně láska na první pohled to úplně nebyla.

Díky sametové revoluci v roce 1989 jsem sice nastoupil do chrudimské hotelové školy, ale na příbuzný obor řezník. 

No, nebudu rozebírat má studia. Ale řezníkem jsem se po pár peripetiích vyučil a rok na to jsem udělal rozdílové zkoušky a vyučil se i kuchařem. 

Mým štěstím bylo, že jsem hned po vyučení nastoupil do Restaurantu Grill Duran v Hradci, Králové, kde jsem nejprve řezničil a postupně se přibližoval do kuchyně, až jsem bourání masa úplně pověsil na hřebík. 

Mým druhým největším životním štětím /první je moje manželka/ bylo, že jsem měl to štěstí a dostal jsem se do kuchyně v Duranu, kde vládl tehdy asi třicetiletý šéfkuchař Jiří Syrový.

A díky němu a díky jeho přístupu ze z nutnosti stala LÁSKA NA CELÝ ŽIVOT.

www.sefkucharuvdenik.cz

Seznam rubrik