Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koronavirus, aneb co bude s personálem?

V posledním článku jsem vzdával hold panu Babišovi a české vládě. Rozhodně to teď nechci jakkoli vetovat. Stojím si za svými činy ať je to jak chce.

A přesto, že jsem stále přesvědčen, že on i Vláda tuto krizi zvládají dobře, nechci dál pokračovat v hodnoceních Vlády. Odborníků na politiku je plný Facebook.

Ale teď bych se rád vrátil k tomu, co mě štve, na co permanentně myslím a to je ten zatracený KORONAVIRUS!!!

Myslím si, že neexistuje častěji používané slovo. Neexistuje častěji skloňované slovo a neexistuje žádné podobné slovo, které by znal za poslední 3 měsíce celý svět. KORONAVIRUS!!!

Já osobně jsem toto slovo ještě před dvěma měsíci ani neznal.

Potom jsem ho začal slýchat z médií, ale upřímně jsem tomu slovu a co se kolem něho děje moc nevěnoval pozornost. Ano, je to sobecké, ale byl jsem tak strašně přesvědčen, že Čína je tak daleko, že mě to z hlediska přímého ohrožení nechalo klidným.

A i potom, co začaly být případy v Evropě jsem nedokázal domyslet, co všechno se může stát.

I přesto, že už se mluvilo o spoustě případů v Itálii a Německu. Pořád jsem měl takový mylný pocit, že je to daleko, že lidi šílí zbytečně. Že jde o chřipku a že je celý ten povyk zbytečný.

I manželka, mě začala rozčilovat tím, jak mě pořád informovala, kolik případů kde je, kolik nových nemocných, kdo kde umřel, atd….

Nerad, velmi nerad to přiznávám, byla chytřejší než já. A omlouvám se za to, že jsem nevěřil, jaký průser to bude.

Teď střih. Je březen. Případů přibývá. První opatření – restaurace jen do 20:00. Druhé opatření – restaurace zavřeny úplně. Třetí opatření – karanténa, zavřené hranice, zákaz ubytovávat hosty, zavřené recepce.

Jinými slovy z nuly na sto za 3 dny.

Po prvním opatření jsme ještě měli naději, že ten byznys nějak pojede. Sice chodily storna akcí jak na běžícím pásu, ale pořád jsme měli naději, že něco bude.

Po druhém opatření už nám tuhly rysy, ale pořád jsme měli na hotelu hosty.

Po třetím opatření jsme už všichni věděli, že je to marný. Hosté nejsou.

Podobně jsou na tom restaurace. I když ty třeba nějaký malý obrat generují. Rychle se přeorientovali na rozvor, roznášku, vytvořily výdejová okénka, prostě snaží se za každou cenu urvat, co se dá. Přesto všechno jsou jejich tržby cca třiceti procentní.

Nyní zkusme zrekapitulovat, co se stalo, co se děje a co se možná bude dít s personálem Gastro provozů. Jen pro informaci, v gastronomii v ČR pracuje přes 250 000 lidí. Plus další desítky tisíc lidí různých profesí, kteří mají s gastrem co do činění. Technici, údržbáři, pokojské, recepční, účetní, skladníci, rezervační oddělení, sales, HR, IT, a další.

 

1. Všichni propustili zaměstnance ve zkušebních dobách.

Je to smutné, ale logické. Ti ve zkušebních dobách byli první na řadě. Takže jim nezbývá než si najít nějakou brigádu – asi v jiném oboru, protože v gastronomii je v tuto chvíli nikdo nezaměstná.

2. Ti, kteří měli dobu určitou, smlouva jim s největší pravděpodobností na dobu neurčitou nebude prodloužena.

Opět nemilá situace, ale pro zaměstnavatele logická.

3. 60 % mzdy. Ti, šťastnější, kteří nebyli ve zkušební době, nebo na dobu neurčitou jsou doma za 60 % platu – pokud se nedomluvili jinak.

U bodu 3 bych se na chvíli zastavil. Teď se ukazuje jak dobré je pracovat u solidní firmy, která vyplácí byť méně, ale vše oficiálně. Ano, byli kuchaři a číšníci, kteří brali mzdu třeba 50 000 Kč. Ale na pásce přiznaných 14 600 Kč a zbytek do ruky. Myslíte si, že jim někdo vyplatí 60 % mzdy z jejich skutečné průměrné mzdy, nebo jen z toho co mají na pásce? Odpověď asi znáte.

Vždycky jsem se snažil na pohovorech svým budoucím zaměstnancům dělat jakousi osvětu o tom, jak důležité je mít všechny peníze přiznané. Jaké by to bylo v případě nemoci, či ztrátě zaměstnání….

Snažil jsem se jim vysvětlit, že z hlediska krátkodobého chápu jejich rozhodnutí pracovat někde u soukromníka za minimální mzdu a se zbytkem peněz na ruku, ale z toho dlouhodobého hlediska, že to až tak výhodné není. Někdo si dal poradit, někdo bohužel ne.

A teď jsme v situaci, kdy by mi mnozí měli dát zapravdu.

Ono 60 % z 30 000 Kč a 60 % z 14 600 Kč – což je současná minimální mzda, to je sakra rozdíl.

A je úplně jedno, jestli půjdete na pracák, nebo budete marodit. Vždy se dávky budou vypočítávat z přiznané částky.

A co teď? 60 % z částky 14 600 Kč je 10 428,5 Kč hrubého. Čistého je to cca 7 800 Kč. Pořád můžeme říct díky Bohu, že alespoň něco. To ano. Ale jak dlouho to firmy vydrží dotovat ze svého?

Kolik malých a středních firem na českém trhu je tak silná, že má rezervu na několik měsíců?

Okolo mzdové politiky a lidských zdrojů v gastronomii je spousta otázek, na které upřímně ani já neznám odpověď.

Stále mám pocit, že v oblasti lidských zdrojů jsou zaměstnanci obecně velmi málo informovaní a nejen v gastronomii. O to víc v této době. Tedy v době pandemie KORONAVIRU.

Kde jsou odboráři? Viděl jste někdo v poslední době v médích nějakého zástupce odborové organizace, aby veřejně vysvětlil, na co jako zaměstnanci máme nárok a na co ne?

Informovala odborová organizace veřejnost, co to znamená a kdy může zaměstnavatel nařídit 60% mzdy na základě překážky v práci na straně zaměstnavatele?

Viděli jste nějaké vyjádření Ministerstva práce a sociálních věcí? Abychom nejen my zaměstnanci věděli co čekat, ale především zaměstnavatelé aby věděli jak se v této mimořádné situaci chovat.

Velmi si vážím Asociace kuchařů a cukrářů ČR v tom co dělá, ale v tomto čase mám pocit, že nějak zaspali.

Teď přišel jejich čas, aby se ukázala síla této organizace.

Očekával bych, že jejich webové stránky, Facebook, Instagram budou plny informací pro restaurace. Co se smí, co nesmí. Na co mají zaměstnanci nárok, na co nemají, na co si mají dát pozor, co zaměstnavateli podepsat, co nepodepsat atd…

A v druhé fázi už měli jak Odbory, tak AKC tlačit na Ministerstvo práce a sociálních věcí. Žádat je o vyjádření atd...

Tady upřímně vidím velký prostor pro zlepšení.

Napadá mě spousta dalších věcí, které by tu měly zaznít, ale nechci, aby byly mé články příliš dlouhé a nezáživné. Takže se k tomuto tématu 100% vrátím.

Jen prosím všechny, zda byste mi do komentářů mohli napsat, jak to ve vašem provoze vypadá?

Jste doma za 60 % platu? Podepsali jste zaměstnavateli něco? Nebo jen prostě nechodíte do práce? Mluví s vámi zaměstnavatel? Máte jasné informace o tom, co s vámi bude?

Vystupuje zaměstnavatel korektně, nebo jen mlží?

Děkuji za sdílení a případné komentáře a přejme si HODNĚ ZDRAVÍ!!!

Autor: Radek Pálka | středa 18.3.2020 12:54 | karma článku: 15,45 | přečteno: 613x
  • Další články autora

Radek Pálka

Kam zmizel Michelin?

Ti z vás, kteří sledujete Českou gastronomickou scénu jistě i sledujete restaurace s oceněním nejvyšším, tedy s oceněním Michelin. Co víc by si provozovatelé a slavní šéfkuchaři mohli přát než ocenění Michelin.

4.7.2023 v 19:06 | Karma: 29,32 | Přečteno: 3835x | Diskuse| Cestování

Radek Pálka

Končím

Nejedná se o žádný nekrolog, nebo o dopis na rozloučenou. Jen se s tímto slovem ,,KONČÍM,, se v poslední době u kuchařů setkávám čím dál častěji. Jedna věc je, že mnoho kuchařů z oboru odešlo během kovidu. í době u kucha

9.8.2022 v 13:00 | Karma: 29,11 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Proč jsem vydal knihu?

Lidé si vydávají knihy z mnoha různých důvodů. U mě to byla mimo jiné touha tu něco po sobě zanechat, ne jen proběhnout životem a pak navěky zmizet.

5.11.2021 v 10:13 | Karma: 6,45 | Přečteno: 250x | Diskuse| Kultura

Radek Pálka

Zvěřinové hody bez zvěřiny

Mým dávným přáním, ještě z dob totality bylo jít pracovat do zahraničí.Měl jsem štěstí, že ještě když jsem pracoval u Durana, tak oba hlavní kuchaři, jak Jirka Syrový, tak zástupce Zdeněk Trunec

4.10.2021 v 8:33 | Karma: 23,37 | Přečteno: 552x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Svět se zbláznil

Covid nám přinesl mnohé, ale zatím nevidím nic pozitivního. Chvíli jsem doufal, že vše okolo pandemie zlomí vaz vládě Andreje Babiše, ale jak to tak vypadá, ani to se nestane.

29.7.2021 v 14:29 | Karma: 46,01 | Přečteno: 13370x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3439x
Jmenuji se Radek Pálka a vítám vás na svém blogu o vaření, kuchyni, gastronomii a tak obecně.

Jak to začalo.....

Někde v mých 6-7 letech si rodiče vzali do hlavy, že strašně chci být kuchařem :-). 

Moje mamka byla vyučenou cukrářkou. Avšak po vyučení cukrařinu dělala jen velmi krátce a když přišla v roce 1971 do jiného stavu s bratrem, přestala cukrařinu dělat profesionálně a již se k tomu nikdy naplno nevrátila. 

Nicméně v osmdesátých letech si mamka tajně doma přivydělávala pečením dortů na zakázku. A já, jako dnešní dítě z reklamy jsem se kolem ní motal a asi tím si všichni vzali do hlavy, že kuchařina mě strašně baví a že nic jiného vlastně ani dělat nechci :-). 

Zvláštní je, že pokud je člověku něco dlouhodobě podsouváno, tak tomu začne věřit.  Na konec jsem byl i já tím, který začal říkat, že si od dětství přeje být kuchařem. Možná tomu i tak bylo. Já vlastně ani nevím.

Každopádně se tak i přes některé komplikace stalo a jsem tomu rád.  A z nutnosti je životní láska.

Upřímně láska na první pohled to úplně nebyla.

Díky sametové revoluci v roce 1989 jsem sice nastoupil do chrudimské hotelové školy, ale na příbuzný obor řezník. 

No, nebudu rozebírat má studia. Ale řezníkem jsem se po pár peripetiích vyučil a rok na to jsem udělal rozdílové zkoušky a vyučil se i kuchařem. 

Mým štěstím bylo, že jsem hned po vyučení nastoupil do Restaurantu Grill Duran v Hradci, Králové, kde jsem nejprve řezničil a postupně se přibližoval do kuchyně, až jsem bourání masa úplně pověsil na hřebík. 

Mým druhým největším životním štětím /první je moje manželka/ bylo, že jsem měl to štěstí a dostal jsem se do kuchyně v Duranu, kde vládl tehdy asi třicetiletý šéfkuchař Jiří Syrový.

A díky němu a díky jeho přístupu ze z nutnosti stala LÁSKA NA CELÝ ŽIVOT.

www.sefkucharuvdenik.cz

Seznam rubrik