Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pane premiére, mé České republiky …….

Otevřený dopis panu Andreji Babišovi, premiérovi České republiky.Pane premiére, Nepatřím zrovna mezi vaše sympatizanty. Nepatřím k voličům vašim, ani k voličům Hnutí ANO.

To mi však nebrání tomu, abych vás nejen kritizoval, ale taky pochválil.

Pracuji celý život v gastronomii a hotelnictví, proto tuto krizi spojenou s tím zatraceným virem vnímám především z tohoto oboru a upřímně, my restauratéři, hoteliéři a provozovatelé sportovních center, zaměstnanci gastronomie atd... nemáme to jednoduché. Ale to asi nikdo.

  • Dovedu si představit, že toto období je pro vás velmi náročné jak psychicky, tak fyzicky.
  • Dovedu si představit, jak málo v tomto čase spíte.
  • Dovedu si představit, kolik hodin denně trávíte na všech možných zasedáních, tiskových konferencích a rozhodujete o bezpečnosti České republiky.
  • Dovedu si představit, jak těžké je udělat spousty rozhodnutí, která se nebudou široké veřejnosti líbit a která budou na sociálních sítích komentována velmi negativně.
  • Dovedu si představit, kolik urážlivých emailů, sms zpráv a komentářů na svoji osobu dostáváte.
  • Dovedu si představit, jak těžké pro vás a celou Vládu musí být tyto komentáře číst, zvláště děláte-li svá rozhodnutí pro nás, pro občany České republiky ve své nejlepší vůli a s nejlepším vašim svědomím.

Ano, mnohá rozhodnutí nejsou populární. Lidem se nelíbí a mnozí je kritizují. Přesto však chápu, že to jsou rozhodnutí důležitá a nevyhnutelná. S dopadem na nás všechny.

Vidím to u nás v hotelech. Hosté chybí. Ti co bydleli předčasně odjíždí, a noví v nedohlednu.

Obsazenost 10%. Dnes jste nám zavřeli restaurace, takže jsme byli nuceni improvizovat a v pět hodin ráno jsme narychlo dělali 350 snídaňových balíčků, abychom vůbec byli schopni dát našim hostům najíst.

Naši zaměstnanci nemají práci. Ti, co byli ve zkušební době, s nimi jsme rozvázali pracovní poměr.

Zrušili se všechny externí firmy. Personál, který zbyl, dělá vše potřebné. Vaří, peče, smaží, uklízí, myje nádobí. To si nestěžuju, pouze popisuji situaci.

Zbytek personálu je za 60% mzdy doma a čeká, kdy se to zlepší..... To je otázka?

Ale to nejsme jen my. Ten koloběh se rozjel.

Pekaři pro nás nepečou pečivo. Řezník nedodává maso a uzeniny. Od mlékaře nebereme sýry a mléko. Od zelináře nebereme ovoce a zeleninu atd...

Zelinář nemá odbyt na svoji zeleninu a tak propouští externí firmy. Propouští skladníky, nákupčí, řidiče.

Řezníci a pekaři zastavili výrobu, snižují stavy personálu, ruší externí dodavatele, propouštějí řidiče.

A jejich dodavatelé nemají odbyt na dobytek, mouku, pšenici atd.... I ti snižují výrobu, propouští externí firmy, propouští řidiče. A jejich dodavatelé to samé. A jiní dodavatelé dodavatelů. A výrobci, kteří nemají odbyt. A zemědělci, a chovatelé a....

Potom přijdou další ztráty. Ať chceme, nebo nechceme, máme skladem materiál, který se nedá zamrazit, nebo zpracovat. Vzhledem k tomu, že všechna nařízení vlády přišla ze dne na den a tedy to poslední v noci z pátka na sobotu, nedokázali jsme snížit stavy zásob na minimum. Potraviny se začnou kazit, procházet a my je budeme nuceni likvidovat a vyhazovat.

A přijdou další a další ztráty. Lidi bez práce, nebo na zkrácené úvazky, nebudou nakupovat, nebudou chodit do restaurací, nebudou cestovat. Budou se bát a budou šetřit. Do státní pokladny tím pádem poteče méně peněz, než se předpokládalo a výdaje spojené s Korona virem zatěžují státní pokladnu víc než by bylo zdrávo.

Nikdo jsme s tím nepočítali. Nikdo na to nebyl připraven a stejně jako s tisíciletou vodou v roce 2002, nikdo jsme to nezažili. Dnes se už všichni z té velké vody ponaučili. Udělala se spousta opatření, záchranné složky vědí jak v případě velké vody postupovat, takže přijde-li znovu velká voda, nebudou již následky tak fatální jako před těmi osmnácti lety.

Stejně jako v roce 2002 primátor Němec, mohl i letos Babiš a celá vláda situaci podcenit a nic neudělat. Jak by to ale dopadlo?

Podívejme se na Itálii, kde to vláda podcenila. Kolik je tam nakažených a kolik je tam mrtvých? Podívejme se na Čínu, kde to nejen, že ignorovali, ale ještě se to podobně jako SSSR - Černobyl pokoušeli před světem ututlat.

Jak by to v Číně a Itálii vypadalo, kdyby jejich vláda zareagovala stejně jako ta naše?

Takže pane premiére, přes všechny kecy na sociálních sítích, přes všechny stesky pana Hrušínského, že se jedná o cílený atak premiéra na divadlo Na Jezerce, přes všechny řeči o tom, jak na celé situaci profituje Agrofert a přes všechno co jste kdy udělal a za co vás nemám rád, tak za to, jak celou situaci zvládáte, za přístup, starost o Česko republiku, za ty probdělé noci které byly a které budou, tak za to všechno VÁM DĚKUJU.

Celá tato nemilá situace ukázala, jakým jste manažerem. Že se dokážete rozhodovat a udělat opatření, která nebudou populární a za která budete kritizován.

To chce kus odvahy a i za to VÁM DĚKUJU.

Teprve teď se ukazuje, že volba některých ministrů byla, byť se to z počátku nemuselo zdát dobrá volba. Smekám před ministrem zdravotnictví panem Adamem Vojtěchem. Je obdivuhodné, jak to celé dává a jak stále odolává tlaku, který je na něho vyvíjen, takže i za to VÁM DĚKUJU.

Jsem rád, že nejen vy pane premiére, ale i celá vláda komunikujete s médii. Že jste často v televizích, poskytujete rozhovory, mluvíte k lidem, upozorňujete na rizika, varujete, vysvětlujete, takže i za to VÁM DĚKUJU.

Co říct závěrem? Doufám, že nemluvím jen sám za sebe. Doufám, že postup a osobní přístup Babiše a Vlády vnímají spoluobčané stejně dobře jako já. Nebo minimálně většina z nás.

Situace není lehká a nebude. Opatření budou trvat možná měsíc, možná ještě déle, ale než se z toho vzpamatujeme, tak to mým odhadem bude trvat rok, ne-li déle.

Jestli všechna rozhodnutí premiéra Babiše a Vlády ČR byla správná nebo ne, to ukáže čas.

Možná něčeho bylo moc a možná něčeho málo. To dnes nikdo neví.

Já jsem ale rád, že jsme nic nepodcenili.

Ano, není to příjemné. Bolí to a bolet bude. Všichni se budeme muset uskromnit. Někdo víc a někdo méně.

Na druhou stranu, když nejde o život, jde o hovno. Peníze si vyděláme.

Ale kdyby k těmto rozhodnutím a opatřením vlády nedošlo, možná by i o ten život šlo. Kdo ví?

Takže i za to VÁM DĚKUJU.

Autor: Radek Pálka | sobota 14.3.2020 13:10 | karma článku: 48,64 | přečteno: 24175x
  • Další články autora

Radek Pálka

Kam zmizel Michelin?

Ti z vás, kteří sledujete Českou gastronomickou scénu jistě i sledujete restaurace s oceněním nejvyšším, tedy s oceněním Michelin. Co víc by si provozovatelé a slavní šéfkuchaři mohli přát než ocenění Michelin.

4.7.2023 v 19:06 | Karma: 29,32 | Přečteno: 3834x | Diskuse| Cestování

Radek Pálka

Končím

Nejedná se o žádný nekrolog, nebo o dopis na rozloučenou. Jen se s tímto slovem ,,KONČÍM,, se v poslední době u kuchařů setkávám čím dál častěji. Jedna věc je, že mnoho kuchařů z oboru odešlo během kovidu. í době u kucha

9.8.2022 v 13:00 | Karma: 29,11 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Proč jsem vydal knihu?

Lidé si vydávají knihy z mnoha různých důvodů. U mě to byla mimo jiné touha tu něco po sobě zanechat, ne jen proběhnout životem a pak navěky zmizet.

5.11.2021 v 10:13 | Karma: 6,45 | Přečteno: 250x | Diskuse| Kultura

Radek Pálka

Zvěřinové hody bez zvěřiny

Mým dávným přáním, ještě z dob totality bylo jít pracovat do zahraničí.Měl jsem štěstí, že ještě když jsem pracoval u Durana, tak oba hlavní kuchaři, jak Jirka Syrový, tak zástupce Zdeněk Trunec

4.10.2021 v 8:33 | Karma: 23,37 | Přečteno: 552x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Svět se zbláznil

Covid nám přinesl mnohé, ale zatím nevidím nic pozitivního. Chvíli jsem doufal, že vše okolo pandemie zlomí vaz vládě Andreje Babiše, ale jak to tak vypadá, ani to se nestane.

29.7.2021 v 14:29 | Karma: 46,01 | Přečteno: 13370x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Co bude dál s gastronomií?

Tak jsme se těšili, až to přijde. Nejprve minulé léto, ale pokazila nám to druhá vlna. Pak dlouhé čekání a teď to konečně přichází.

25.5.2021 v 9:56 | Karma: 15,44 | Přečteno: 596x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Blbec blbcem zůstane.....

Stačí jeden blbec ve vašem okolí a všechno se obrátí vzhůru nohama. Blbec má totiž pouze jeden jediný cíl. Zničit naše štěstí a otrávit nám život.

5.2.2021 v 13:36 | Karma: 29,58 | Přečteno: 1937x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Kovidové děti

To, že situace na celém světě není jednoduchá, to je jasné. Že děti nechodí do školy a učí se distančně z domovů je taky jasné. Že rodiče již skoro rok suplují učitele a učí se svými ratolestmi je taky jasné.

26.1.2021 v 8:45 | Karma: 41,13 | Přečteno: 5759x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Kuchař a Silvestr

Když se řekne Silvestr.....Tak to znamená, že mě rodina několik dní neuvidí. Konec roku je pro každého kuchaře zápřah.

29.12.2020 v 9:11 | Karma: 17,89 | Přečteno: 408x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Kuchařův život s Vánocemi

Kdy jsem přestal věřit na Ježíška, si už nepamatuji. Ale myslím, že někdy v první, nebo druhé třídě. Co si budeme povídat, v osmdesátých letech se Ježíšek moc nenosil a křesťanské svátky obecně už vůbec ne.

24.12.2020 v 12:25 | Karma: 15,73 | Přečteno: 434x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Kuchařův život s cizincem aneb kolik řečí umíš, tolikrát jsi člověkem.

Je konec roku. Čas na bilancování, rekapitulaci. Člověk si uvědomí, v čem byl rok 2020 jiný. Mnoho věcí se povedlo, pár ne. Něco mohlo být lepší a s něčím jsme spokojeni.

17.12.2020 v 9:35 | Karma: 21,38 | Přečteno: 737x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Koronáčův Deník

Koronavirus. Už je tu s námi víc jak půl roku. To, že je mnoho lidí nemocných je jasné. To, že mnoho lidí zemřelo a stále umírá, je bohužel taky jasné...

20.10.2020 v 11:00 | Karma: 18,14 | Přečteno: 554x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Jak se mají kuchaři po karanténě?

Už dlouho tomu, co jsem na svém blogu zveřejnil poslední článek. Důvodů je několik. Ty poslední články se týkaly koronaviru, pandemie, karantény..... Snažil jsem se odhadnout, co bude, popsat stav, který jsme zažívali.

31.8.2020 v 5:26 | Karma: 19,18 | Přečteno: 757x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Domácí chřestová polévka

Chřestová polévka je něco tak jednoduchého, že to zvldnou i děti. Nevěříte, jen se podívejte auvěříte.

4.5.2020 v 6:00 | Karma: 11,07 | Přečteno: 373x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Pravidla dobrého číšníka

Tak už je to tady. Ještě 2 týdny a otevřeme zahrádky a necelý měsíc otevřeme restaurace, hotely, bistra, nebo rychlá občerstvení. Mnozí se skutečně 2 měsíce flákali a nic nedělali a jak se říká, vypadli z tempa....

30.4.2020 v 6:00 | Karma: 17,47 | Přečteno: 3198x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Proč učitelé v karanténě neučí????

V první řadě a hned v úvodu chci říct, že tento článek není žádnou mojí osobní vzpourou proti učitelům a nechci jakkoliv dehonestovat jejich práci. Učitelů si velice vážím a mnohdy obdivuji jejich trpělivost.

21.4.2020 v 11:50 | Karma: 46,48 | Přečteno: 13591x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Otevřeme letní zahrádky. A co dál?

Tak nám vláda laskavě dovolila otevřít zahrádky. Už aby bylo 25. 5. 2020 a my mohli začít vařit a obsluhovat naše hosty. Na druhou stranu se na zahrádky těším nejen jako zaměstnanec, ale taky jako zákazník.

20.4.2020 v 6:00 | Karma: 25,58 | Přečteno: 1388x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Kapří hranolky aneb, když děti vaří a dobře se jim daří.

Další video z naší dílny. Tentokrát jsme vyrazili na ryby. Uvidíte, že i zdánlivě těžký recept mohou zvládnout i děti.

17.4.2020 v 5:54 | Karma: 8,47 | Přečteno: 307x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Velikonoční nádivka - Když vaří děti

Myslíte si, že mohou vařit děti? Ano mohou. Přesvědčte se sami. Velikonoční nádivka. Jednoduchý recept, který zvládne každý.

12.4.2020 v 6:59 | Karma: 9,92 | Přečteno: 426x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Když vaří děti - svíčková na smetaně

Myslíte si, že dětinezvládnou i složitější recept? Omyl. Podívejte se, jak zvládnou poctivou svíčkovou na smetaně.

10.4.2020 v 6:41 | Karma: 13,11 | Přečteno: 729x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3439x
Jmenuji se Radek Pálka a vítám vás na svém blogu o vaření, kuchyni, gastronomii a tak obecně.

Jak to začalo.....

Někde v mých 6-7 letech si rodiče vzali do hlavy, že strašně chci být kuchařem :-). 

Moje mamka byla vyučenou cukrářkou. Avšak po vyučení cukrařinu dělala jen velmi krátce a když přišla v roce 1971 do jiného stavu s bratrem, přestala cukrařinu dělat profesionálně a již se k tomu nikdy naplno nevrátila. 

Nicméně v osmdesátých letech si mamka tajně doma přivydělávala pečením dortů na zakázku. A já, jako dnešní dítě z reklamy jsem se kolem ní motal a asi tím si všichni vzali do hlavy, že kuchařina mě strašně baví a že nic jiného vlastně ani dělat nechci :-). 

Zvláštní je, že pokud je člověku něco dlouhodobě podsouváno, tak tomu začne věřit.  Na konec jsem byl i já tím, který začal říkat, že si od dětství přeje být kuchařem. Možná tomu i tak bylo. Já vlastně ani nevím.

Každopádně se tak i přes některé komplikace stalo a jsem tomu rád.  A z nutnosti je životní láska.

Upřímně láska na první pohled to úplně nebyla.

Díky sametové revoluci v roce 1989 jsem sice nastoupil do chrudimské hotelové školy, ale na příbuzný obor řezník. 

No, nebudu rozebírat má studia. Ale řezníkem jsem se po pár peripetiích vyučil a rok na to jsem udělal rozdílové zkoušky a vyučil se i kuchařem. 

Mým štěstím bylo, že jsem hned po vyučení nastoupil do Restaurantu Grill Duran v Hradci, Králové, kde jsem nejprve řezničil a postupně se přibližoval do kuchyně, až jsem bourání masa úplně pověsil na hřebík. 

Mým druhým největším životním štětím /první je moje manželka/ bylo, že jsem měl to štěstí a dostal jsem se do kuchyně v Duranu, kde vládl tehdy asi třicetiletý šéfkuchař Jiří Syrový.

A díky němu a díky jeho přístupu ze z nutnosti stala LÁSKA NA CELÝ ŽIVOT.

www.sefkucharuvdenik.cz

Seznam rubrik