Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Český číšník tomu rakouskému ani ke kotníkům nesahá

Kdysi dávno jsem pracoval pro Rakouskou hotelovou společnost, a tak jsme se ženou a přáteli měli možnost do Rakouska jezdit celkem pravidelně. Bydleli jsme ve všech možných hotelích v Rakousku a užívali si jejich pohostinnosti.

Po sedmi letech mého působení u společnosti tato Rakouská společnost velkou část hotelů prodala a my měli po laciných výletech k rakouským sousedům.

Sice jsem od té doby v Rakousku ještě několikrát byl, ale většinou jsme jím jen projížděli.

Až letos po takřka osmi letech jsem se s dětmi do Rakouska vydal znovu a tady mi to došlo......

Ptáte se asi co mi došlo.... Ano, ta rozdílnost mezi Českým a Rakouským pohostinstvím.

Možná bude rozdíl, mezi Rakouskou Vídní a městečkem Mallnitz v Rakouských Alpách, kde se nacházíme. Přesto všechno se jedná o poznatky ne zanedbatelné.

Co mě jako první trklo do očí je fakt, že v obsluze jsou jen samí místní. Žádní Češi, Slováci, Ukrajinci .....

Druhé, co mě trklo do očí je fakt, že obsluhující personál, řečeno sportovní terminologií již pěkných pár let nepatří do kategorie dorostu - ani toho staršího. Jak naši kluci s oblibou říkali o jedné servírce - ta prý pamatuje Šemíka, když byl ještě hříbě.

Ale reálně - průměrný věk bych viděl někde kolem 60 lety a více.

Co si budeme povídat, v tomto věku už u nás číšníka skoro nikdo nedělá. Nebo, oni by možná i dělali, ale nikdo je nechce.

Což je samo o sobě divné. Ale v podstatě pochopitelné. Číšníci 50 a víc ještě zažili minulý režim a zlatá devadesátá, a každý se tedy celkem oprávněně bojí, že by kradli.

Suď, kdo jsi bez viny, takže raději se více v tomto tématu nebudu hrabat.

Víte, člověk ať chce, nebo nechce, trpí provozní slepotou, nebo se možná spokojí s tím co má a začne s tím být spokojený. Což je velká chyba.

Proto a teď to chápu ještě víc, než dřív je důležité vzít ten pomyslný uzlík, pár buchet do batohu a vyrazit do světa.

Tak nějak jsme si namlouvali, jak se nám ta gastronomie vyvíjí, jak se ti číšníci a servírky za těch 30 let změnili. Jak šly ty služby nahoru. Jak dokážou být milí, vstřícní, laskaví, empatičtí a ochotní.

Najednou žijeme ve lži, které sami věříme a bohužel začínáme být spokojeni s tím, co máme.

Ale najednou přijedete pár kilometrů za hranice, a vidíte, že to co ti číšníci dělají, tam není jen hra, že je to doopravdy.

Přitom dřou jako mezci. S ohledem na věk - klobouk dolů. Žádný krátký / dlouhý týden. Většinou pracují 6 dnů v týdnu. Hezky ráno na snídaně. Potom prostřít na obědy.

Někdo ty obědy dělá, tak zůstane, ostatní jdou na trhačku na pár hodin domů. Ti z trhačky přijdou do práce dřív a chystají na večeře a ti, co dělali obědy, jdou na trhačku a společně se sejdou na večeřích.

Večeře končí ve 21:00. Než se uklidí a prostře je nejdřív deset.

Cesta domů a ráno znovu.

Řeknete si - jenže oni si vydělají. Prd si vydělají. Snídaně a servírované menu. Co si myslíte, že vám hosté nechají za tipy. Nic. Možná poslední den před odjezdem. A to taky jen někdo.

Ale přes to všechno jsou všichni neuvěřitelně milí, pozorní, usměvaví, vstřícní, empatičtí.

Ptáte se jak to?

Na to je jednoduchá odpověď. Protože je práce baví. Proto, že ji dělají s láskou. Proto, že ji nedělají jen pro peníze. Taky proto, že mají léta stejné kolegy, na které se můžou spolehnout. Možná taky proto, že jim zaměstnavatel věří, možná taky proto, že se jim pracuje dobře, možná, možná, možná.....

A možná taky nic z toho. Třeba je to na prd, třeba není dobrý kolektiv, třeba není dobré vedení, třeba jim nikdo nevěří, třeba, třeba, třeba....

Ale pokud tomu tak je, tak jsou velmi dobrými herci. Tomu ale nevěřím.

Přitom průměrná oficiální mzda Rakouského číšníka je cca 17 500 Euro ročně.

Přepočteno na koruny je to necelých 37 000 Kč měsíčně. Přijde vám to hodně?

Za 6 dnů v týdnu v práci? S náklady které mají? Mně to hodně nepřijde.

A když vidím, co se u nás hlásí za číšníky a kolik chtějí jako nástupní plat - mnohdy vyšší, než průměrná mzda v Rakousku za 15 dnů práce v měsíci. K tomu ještě týden dovolené navíc, Multisport karta, odbory a pingpongový stůl a co já vím ještě....

Je mi z toho k pláči (normálně bych řekl na blití, ale co kdyby to četla mládež). Kam až jsme se nechali dotlačit nedostatkem personálu. Kdejaký nýmand, co neumí klápnout anglicky a neodnese víc, jak 2 talíře bere víc než doktor nebo učitel s vysokou školou a ještě je naštvaný když zjistí, že se v podniku nedá krást.

Situaci kolem číšníků sleduji řadu let, ale řekněme poslední 3 roky začala opravdová krize.

U nás v hotelu to začalo tím, že se do restaurace nainstalovala kamera.

Tím vedení hotelu objevilo řekněme praktiky číšníků, které nebyly tak nějak v souladu s vnitropodnikovou politikou.

Takže všichni do jednoho skončili během jednoho dne.

Bohužel se situace nějak zvlášť od té doby nezměnila. Stále přichází noví a zase odchází.

Společnost investuje nemalé prostředky do kontrol, vylepšení účetního software, technologií, strategií, atd... Všechno marné.

Dokonce se teď rodí plán udělat všechna střediska bez příjmu hotovosti - cash less.

Aby byla zamezena všechna možná levota spojena s příjmem hotovosti. Za mě dobrý nápad. Ale i tak si myslím, že to nepomůže.

A teď zpět do Rakouska. V hotelu, kde jsme byli ubytovaní, jsem neviděl jedinou kameru. Číšník při každé objednávce nápojů během večeří okamžitě nosí účet tížený na hotelový účet. Takže taky neberou hotovost.

Na recepci jsme nemuseli při příjezdu skládat žádný depozit a ani dávat garanci kreditní kartou. Prostě nám věří. A to i přesto, že do tohoto hotelu jezdí hromada Čechů.

Jinými slovy ,,Podle sebe soudím tebe,, - v tom dobrém smyslu slova.

Ať se to vám to líbí, nebo nelíbí, ono je to celé zakořeněné v mentalitě a historii národa. Pořád v nás přetrvává ten duch totalitního číšníka, a dokud se to nezmění shora a dokud nám budou zloději vládnout a my je budeme volit a dokud budou u moci zkorumpovatelní politici, nic s tím neuděláme.

Ale abych nebyl úplně skeptický, malý pokrok jsme za těch 30 let udělali. Malý ano....

Ale v porovnání se západními sousedy je to stále málo.

Autor: Radek Pálka | pátek 28.2.2020 5:34 | karma článku: 45,86 | přečteno: 18354x
  • Další články autora

Radek Pálka

Kam zmizel Michelin?

Ti z vás, kteří sledujete Českou gastronomickou scénu jistě i sledujete restaurace s oceněním nejvyšším, tedy s oceněním Michelin. Co víc by si provozovatelé a slavní šéfkuchaři mohli přát než ocenění Michelin.

4.7.2023 v 19:06 | Karma: 29,32 | Přečteno: 3834x | Diskuse| Cestování

Radek Pálka

Končím

Nejedná se o žádný nekrolog, nebo o dopis na rozloučenou. Jen se s tímto slovem ,,KONČÍM,, se v poslední době u kuchařů setkávám čím dál častěji. Jedna věc je, že mnoho kuchařů z oboru odešlo během kovidu. í době u kucha

9.8.2022 v 13:00 | Karma: 29,11 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Proč jsem vydal knihu?

Lidé si vydávají knihy z mnoha různých důvodů. U mě to byla mimo jiné touha tu něco po sobě zanechat, ne jen proběhnout životem a pak navěky zmizet.

5.11.2021 v 10:13 | Karma: 6,45 | Přečteno: 250x | Diskuse| Kultura

Radek Pálka

Zvěřinové hody bez zvěřiny

Mým dávným přáním, ještě z dob totality bylo jít pracovat do zahraničí.Měl jsem štěstí, že ještě když jsem pracoval u Durana, tak oba hlavní kuchaři, jak Jirka Syrový, tak zástupce Zdeněk Trunec

4.10.2021 v 8:33 | Karma: 23,37 | Přečteno: 552x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Svět se zbláznil

Covid nám přinesl mnohé, ale zatím nevidím nic pozitivního. Chvíli jsem doufal, že vše okolo pandemie zlomí vaz vládě Andreje Babiše, ale jak to tak vypadá, ani to se nestane.

29.7.2021 v 14:29 | Karma: 46,01 | Přečteno: 13370x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Co bude dál s gastronomií?

Tak jsme se těšili, až to přijde. Nejprve minulé léto, ale pokazila nám to druhá vlna. Pak dlouhé čekání a teď to konečně přichází.

25.5.2021 v 9:56 | Karma: 15,44 | Přečteno: 596x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Blbec blbcem zůstane.....

Stačí jeden blbec ve vašem okolí a všechno se obrátí vzhůru nohama. Blbec má totiž pouze jeden jediný cíl. Zničit naše štěstí a otrávit nám život.

5.2.2021 v 13:36 | Karma: 29,58 | Přečteno: 1937x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Kovidové děti

To, že situace na celém světě není jednoduchá, to je jasné. Že děti nechodí do školy a učí se distančně z domovů je taky jasné. Že rodiče již skoro rok suplují učitele a učí se svými ratolestmi je taky jasné.

26.1.2021 v 8:45 | Karma: 41,13 | Přečteno: 5759x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Kuchař a Silvestr

Když se řekne Silvestr.....Tak to znamená, že mě rodina několik dní neuvidí. Konec roku je pro každého kuchaře zápřah.

29.12.2020 v 9:11 | Karma: 17,89 | Přečteno: 408x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Kuchařův život s Vánocemi

Kdy jsem přestal věřit na Ježíška, si už nepamatuji. Ale myslím, že někdy v první, nebo druhé třídě. Co si budeme povídat, v osmdesátých letech se Ježíšek moc nenosil a křesťanské svátky obecně už vůbec ne.

24.12.2020 v 12:25 | Karma: 15,73 | Přečteno: 434x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Kuchařův život s cizincem aneb kolik řečí umíš, tolikrát jsi člověkem.

Je konec roku. Čas na bilancování, rekapitulaci. Člověk si uvědomí, v čem byl rok 2020 jiný. Mnoho věcí se povedlo, pár ne. Něco mohlo být lepší a s něčím jsme spokojeni.

17.12.2020 v 9:35 | Karma: 21,38 | Přečteno: 737x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Koronáčův Deník

Koronavirus. Už je tu s námi víc jak půl roku. To, že je mnoho lidí nemocných je jasné. To, že mnoho lidí zemřelo a stále umírá, je bohužel taky jasné...

20.10.2020 v 11:00 | Karma: 18,14 | Přečteno: 554x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Jak se mají kuchaři po karanténě?

Už dlouho tomu, co jsem na svém blogu zveřejnil poslední článek. Důvodů je několik. Ty poslední články se týkaly koronaviru, pandemie, karantény..... Snažil jsem se odhadnout, co bude, popsat stav, který jsme zažívali.

31.8.2020 v 5:26 | Karma: 19,18 | Přečteno: 757x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Domácí chřestová polévka

Chřestová polévka je něco tak jednoduchého, že to zvldnou i děti. Nevěříte, jen se podívejte auvěříte.

4.5.2020 v 6:00 | Karma: 11,07 | Přečteno: 373x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Pravidla dobrého číšníka

Tak už je to tady. Ještě 2 týdny a otevřeme zahrádky a necelý měsíc otevřeme restaurace, hotely, bistra, nebo rychlá občerstvení. Mnozí se skutečně 2 měsíce flákali a nic nedělali a jak se říká, vypadli z tempa....

30.4.2020 v 6:00 | Karma: 17,47 | Přečteno: 3197x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Proč učitelé v karanténě neučí????

V první řadě a hned v úvodu chci říct, že tento článek není žádnou mojí osobní vzpourou proti učitelům a nechci jakkoliv dehonestovat jejich práci. Učitelů si velice vážím a mnohdy obdivuji jejich trpělivost.

21.4.2020 v 11:50 | Karma: 46,48 | Přečteno: 13591x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Otevřeme letní zahrádky. A co dál?

Tak nám vláda laskavě dovolila otevřít zahrádky. Už aby bylo 25. 5. 2020 a my mohli začít vařit a obsluhovat naše hosty. Na druhou stranu se na zahrádky těším nejen jako zaměstnanec, ale taky jako zákazník.

20.4.2020 v 6:00 | Karma: 25,58 | Přečteno: 1388x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Kapří hranolky aneb, když děti vaří a dobře se jim daří.

Další video z naší dílny. Tentokrát jsme vyrazili na ryby. Uvidíte, že i zdánlivě těžký recept mohou zvládnout i děti.

17.4.2020 v 5:54 | Karma: 8,47 | Přečteno: 307x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Velikonoční nádivka - Když vaří děti

Myslíte si, že mohou vařit děti? Ano mohou. Přesvědčte se sami. Velikonoční nádivka. Jednoduchý recept, který zvládne každý.

12.4.2020 v 6:59 | Karma: 9,92 | Přečteno: 426x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Když vaří děti - svíčková na smetaně

Myslíte si, že dětinezvládnou i složitější recept? Omyl. Podívejte se, jak zvládnou poctivou svíčkovou na smetaně.

10.4.2020 v 6:41 | Karma: 13,11 | Přečteno: 729x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3439x
Jmenuji se Radek Pálka a vítám vás na svém blogu o vaření, kuchyni, gastronomii a tak obecně.

Jak to začalo.....

Někde v mých 6-7 letech si rodiče vzali do hlavy, že strašně chci být kuchařem :-). 

Moje mamka byla vyučenou cukrářkou. Avšak po vyučení cukrařinu dělala jen velmi krátce a když přišla v roce 1971 do jiného stavu s bratrem, přestala cukrařinu dělat profesionálně a již se k tomu nikdy naplno nevrátila. 

Nicméně v osmdesátých letech si mamka tajně doma přivydělávala pečením dortů na zakázku. A já, jako dnešní dítě z reklamy jsem se kolem ní motal a asi tím si všichni vzali do hlavy, že kuchařina mě strašně baví a že nic jiného vlastně ani dělat nechci :-). 

Zvláštní je, že pokud je člověku něco dlouhodobě podsouváno, tak tomu začne věřit.  Na konec jsem byl i já tím, který začal říkat, že si od dětství přeje být kuchařem. Možná tomu i tak bylo. Já vlastně ani nevím.

Každopádně se tak i přes některé komplikace stalo a jsem tomu rád.  A z nutnosti je životní láska.

Upřímně láska na první pohled to úplně nebyla.

Díky sametové revoluci v roce 1989 jsem sice nastoupil do chrudimské hotelové školy, ale na příbuzný obor řezník. 

No, nebudu rozebírat má studia. Ale řezníkem jsem se po pár peripetiích vyučil a rok na to jsem udělal rozdílové zkoušky a vyučil se i kuchařem. 

Mým štěstím bylo, že jsem hned po vyučení nastoupil do Restaurantu Grill Duran v Hradci, Králové, kde jsem nejprve řezničil a postupně se přibližoval do kuchyně, až jsem bourání masa úplně pověsil na hřebík. 

Mým druhým největším životním štětím /první je moje manželka/ bylo, že jsem měl to štěstí a dostal jsem se do kuchyně v Duranu, kde vládl tehdy asi třicetiletý šéfkuchař Jiří Syrový.

A díky němu a díky jeho přístupu ze z nutnosti stala LÁSKA NA CELÝ ŽIVOT.

www.sefkucharuvdenik.cz

Seznam rubrik