Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zdravotní nebo potravinářský průkaz

Všichni, kdo pracujeme v potravinářství víme, že již od studijních let musíme vlastnit tak zvaný zdravotní nebo potravinářský průkaz. Bez tohoto průkazu nesmíme v potravinářství pracovat.

Povinnost mít zdravotní průkaz je stanovena zákonem, a to pro „osoby vykonávající činnosti epidemiologicky závažné“. Takže ho musíte mít, pokud budete vyrábět například kosmetické přípravky nebo provozovat úpravny vod a vodovodů. Malou kartičku potřebujete i tehdy, když si otevřete holičství, kadeřnictví, pedikúru či manikúru. Nutnost je to i v případě, že budete provozovat solárium, kosmetické, masérské, regenerační nebo rekondiční služby. Vlastnit zdravotní průkaz musíte i při živnosti, při níž je porušována integrita kůže.

Vždy, když se s někým domluvím, že ke mně nastoupí, ať již na hlavní pracovní poměr, nebo na brigádu, jedna z prvních otázek je, jestli vlastní zdravotní průkaz.

Povinnost vlastnit potravinářský průkaz se samozřejmě vztahuje i na učně a studenty.

Můj první zdravotní průkaz mi byl vystaven na dobu neurčitou, když mi bylo 13 let. Nebýt toho, že jsem musel díky ztrátě požádat o vystavení nového, měl bych ten původní dodnes.

A já se vždy, když tuto větu vyslovím, ptám sám sebe ,,k čemu ten zdravotní průkaz je?“

Vždyť kdybych vlastnil svůj původní zdravotní průkaz, tak by mu již bylo úctyhodných 33 let.

Žádná povinnost chodit na preventivní kontroly není. Za těch 33 let jsem mohl prodělat spousty infekčních onemocnění a nikdo mi průkaz nevzal.

Tak k čemu ho máme? Nehledě na to, že za vystavení zdravotního průkazu si lékař vezme až 450 Kč.

Já, jako zaměstnavatel sice vím, že můj zaměstnanec zdravotní průkaz vlastní, ale jestli není nemocný, tak to netuším.

Ano, každý zaměstnanec pracující v potravinářství by měl projít vstupní lékařskou prohlídkou, ale všichni víme, jak takové prohlídky probíhají. Výška, váha, tlak. Jestli dotyčný trpí nějakým infekčním onemocněním stejně nikdo nezjistí.

A pokud zjistí, tak jen dobře.

Ale co ti, kteří pracují na jednom místě třeba 15 let a mají potravinářský průkaz stále stejný?

Jak zjistíme, že nejsou nositeli nějakých nemocí?

Není povinnost vlastnit potravinářský průkaz jen zbytečná byrokracie?

Já myslím, že není, jen by ta myšlenka měla být dál rozvinuta.

Majitel potravinářského průkazu by dle mého názoru měl:

  1. S každým průjmem, hnisavým, infekčním či horečnatým onemocněním musíte k lékaři. 
  2. To platí i v případě, že jste byli v epidemiologicky významném kontaktu s nemocným s průjmovým onemocněním, virovou hepatitidou nebo jiným závažným infekčním onemocněním na pracovišti, v domácnosti nebo v místě jeho pobytu.

Na základě toho by měl lékař vyhodnotit, jestli můžete i nadále svoji práci vykonávat a případně potravinářský průkaz na nějakou dobu odebrat.

Je třeba zpřísnit podmínky potravinářských průkazů

Prvně by měli být lékaři nekompromisní a měli mít právo odebrat potravinářský průkaz osobám nemocným, nebo jakkoliv infikovaným.

Potravinářský průkaz by se měl tedy denně ukazovat při vstupu na pracoviště, aby bylo jasné, že zaměstnanec je stále ještě vlastníkem průkazu a nehrozí tedy žádné nebezpečí.

A musí být jednoznačně nastaveny preventivní prohlídky. Minimálně 1x za rok.

Všichni ještě stále máme v hlavě aféru kolem polského masa, která s postupem času tak nějak vyšuměla do ztracena a viník žádný a částečně za to mohou zase ty naše potravinářské průkazy. Anebo je to alibismus těch nahoře….

Není totiž zřejmé, kde v případě závadného masa původem z Polska vlastně došlo ke kontaminaci, a jak upozorňují lidé obeznámení s poměry, mohlo to být klidně v českých provozovnách.

Karel Pilčík, předseda Českého svazu zpracovatelů masa a zároveň ředitel masokombinátu Krásno, kam putovala část závadného masa, uvedl pro Seznam.cz, že je čas zpřísnit podmínky potravinářských průkazů pro lidi, kteří maso zpracovávají. „Polské maso mohlo být kontaminované salmonelou od člověka, který s hovězím pracoval,“ popsal. 

Obvyklou praxí podle něj je, že potravinářské průkazy doktoři vydávají bez toho, aby daného člověka osobně prověřili. „Odběry, které jsou nepříjemné, ty se dnes vůbec nedějí,“ řekl Karel Pilčík Seznamu.

A to je to, proč o tom píšu. Zdravotní průkaz se vydá kde komu a na dobu neurčitou. Je to jen byznys. Doktor vydá papírovou kartičku. Práce na 5 minut, výdělek několik stokorun. Ale smysl tohoto dokladu by měl být někde jinde.

Novinářka Saša Uhlová popisuje, jak to se zdravotními průkazy funguje.

Nechala se fiktivně zaměstnat v drůbežářských závodech a její zkušenost si přečtěte níže:

„K práci jsem potřebovala potvrzení od doktora. Získala jsem je v jedné z ordinací, kam mě z drůbežárny poslali. Už v čekárně mi připadalo divné, že se zhruba třikrát za minutu ozývá ‚další!‘. Pak jsem přišla na řadu já, lékař telefonoval, sestra mě vyzvala, ať mu podám pět set korun. Aniž by telefonát přerušil, podal mi zpátky potvrzené papíry a za necelých dvacet vteřin jsem vycházela ven a sestra volala: ‚Další!‘ Až doma na ubytovně jsem zjistila, že mi kromě potvrzení o dobrém zdravotním stavu podal i můj nový zdravotní průkaz. Nezměřil mi tlak ani neudělal jediný odběr, vlastně se na mě vůbec pořádně nepodíval. Mohla bych nastoupit do práce, i kdybych měla nějakou infekční chorobu.“

Možná se někdo, kdo dočetl až sem pozastavil nad mým použitým slovem byznys.

Ano, jedná se o byznys. Drůbežárny, mlékárny, zpracovatelny mas, lahůdky a jiné provozy jsou plné agenturních pracovníků. Myslíte si, že oni přijíždí do Čech s platným zdravotním průkazem? Vždyť v neděli přijedou a v pondělí jdou do práce, aniž by je viděl jakýkoli doktor“.

V tomto případě se zdravotní průkazy nakupují od lékaře sice s razítkem, ale bez vyplněného jména.

Nechci být v tomto případě soudcem, ani obžalovaným. Jen se snažím poukázat na něco tak absurdního, jakým je v současné době náš ZDRAVOTNÍ PRŮKAZ!!!

Autor: Radek Pálka | pondělí 10.2.2020 6:00 | karma článku: 26,41 | přečteno: 3088x
  • Další články autora

Radek Pálka

Kam zmizel Michelin?

Ti z vás, kteří sledujete Českou gastronomickou scénu jistě i sledujete restaurace s oceněním nejvyšším, tedy s oceněním Michelin. Co víc by si provozovatelé a slavní šéfkuchaři mohli přát než ocenění Michelin.

4.7.2023 v 19:06 | Karma: 29,32 | Přečteno: 3834x | Diskuse| Cestování

Radek Pálka

Končím

Nejedná se o žádný nekrolog, nebo o dopis na rozloučenou. Jen se s tímto slovem ,,KONČÍM,, se v poslední době u kuchařů setkávám čím dál častěji. Jedna věc je, že mnoho kuchařů z oboru odešlo během kovidu. í době u kucha

9.8.2022 v 13:00 | Karma: 29,11 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Proč jsem vydal knihu?

Lidé si vydávají knihy z mnoha různých důvodů. U mě to byla mimo jiné touha tu něco po sobě zanechat, ne jen proběhnout životem a pak navěky zmizet.

5.11.2021 v 10:13 | Karma: 6,45 | Přečteno: 250x | Diskuse| Kultura

Radek Pálka

Zvěřinové hody bez zvěřiny

Mým dávným přáním, ještě z dob totality bylo jít pracovat do zahraničí.Měl jsem štěstí, že ještě když jsem pracoval u Durana, tak oba hlavní kuchaři, jak Jirka Syrový, tak zástupce Zdeněk Trunec

4.10.2021 v 8:33 | Karma: 23,37 | Přečteno: 552x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Svět se zbláznil

Covid nám přinesl mnohé, ale zatím nevidím nic pozitivního. Chvíli jsem doufal, že vše okolo pandemie zlomí vaz vládě Andreje Babiše, ale jak to tak vypadá, ani to se nestane.

29.7.2021 v 14:29 | Karma: 46,01 | Přečteno: 13370x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Co bude dál s gastronomií?

Tak jsme se těšili, až to přijde. Nejprve minulé léto, ale pokazila nám to druhá vlna. Pak dlouhé čekání a teď to konečně přichází.

25.5.2021 v 9:56 | Karma: 15,44 | Přečteno: 596x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Blbec blbcem zůstane.....

Stačí jeden blbec ve vašem okolí a všechno se obrátí vzhůru nohama. Blbec má totiž pouze jeden jediný cíl. Zničit naše štěstí a otrávit nám život.

5.2.2021 v 13:36 | Karma: 29,58 | Přečteno: 1938x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Kovidové děti

To, že situace na celém světě není jednoduchá, to je jasné. Že děti nechodí do školy a učí se distančně z domovů je taky jasné. Že rodiče již skoro rok suplují učitele a učí se svými ratolestmi je taky jasné.

26.1.2021 v 8:45 | Karma: 41,13 | Přečteno: 5759x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Kuchař a Silvestr

Když se řekne Silvestr.....Tak to znamená, že mě rodina několik dní neuvidí. Konec roku je pro každého kuchaře zápřah.

29.12.2020 v 9:11 | Karma: 17,89 | Přečteno: 408x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Kuchařův život s Vánocemi

Kdy jsem přestal věřit na Ježíška, si už nepamatuji. Ale myslím, že někdy v první, nebo druhé třídě. Co si budeme povídat, v osmdesátých letech se Ježíšek moc nenosil a křesťanské svátky obecně už vůbec ne.

24.12.2020 v 12:25 | Karma: 15,73 | Přečteno: 434x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Kuchařův život s cizincem aneb kolik řečí umíš, tolikrát jsi člověkem.

Je konec roku. Čas na bilancování, rekapitulaci. Člověk si uvědomí, v čem byl rok 2020 jiný. Mnoho věcí se povedlo, pár ne. Něco mohlo být lepší a s něčím jsme spokojeni.

17.12.2020 v 9:35 | Karma: 21,38 | Přečteno: 737x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Koronáčův Deník

Koronavirus. Už je tu s námi víc jak půl roku. To, že je mnoho lidí nemocných je jasné. To, že mnoho lidí zemřelo a stále umírá, je bohužel taky jasné...

20.10.2020 v 11:00 | Karma: 18,14 | Přečteno: 554x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Jak se mají kuchaři po karanténě?

Už dlouho tomu, co jsem na svém blogu zveřejnil poslední článek. Důvodů je několik. Ty poslední články se týkaly koronaviru, pandemie, karantény..... Snažil jsem se odhadnout, co bude, popsat stav, který jsme zažívali.

31.8.2020 v 5:26 | Karma: 19,18 | Přečteno: 757x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Domácí chřestová polévka

Chřestová polévka je něco tak jednoduchého, že to zvldnou i děti. Nevěříte, jen se podívejte auvěříte.

4.5.2020 v 6:00 | Karma: 11,07 | Přečteno: 373x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Pravidla dobrého číšníka

Tak už je to tady. Ještě 2 týdny a otevřeme zahrádky a necelý měsíc otevřeme restaurace, hotely, bistra, nebo rychlá občerstvení. Mnozí se skutečně 2 měsíce flákali a nic nedělali a jak se říká, vypadli z tempa....

30.4.2020 v 6:00 | Karma: 17,47 | Přečteno: 3201x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Proč učitelé v karanténě neučí????

V první řadě a hned v úvodu chci říct, že tento článek není žádnou mojí osobní vzpourou proti učitelům a nechci jakkoliv dehonestovat jejich práci. Učitelů si velice vážím a mnohdy obdivuji jejich trpělivost.

21.4.2020 v 11:50 | Karma: 46,48 | Přečteno: 13591x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Otevřeme letní zahrádky. A co dál?

Tak nám vláda laskavě dovolila otevřít zahrádky. Už aby bylo 25. 5. 2020 a my mohli začít vařit a obsluhovat naše hosty. Na druhou stranu se na zahrádky těším nejen jako zaměstnanec, ale taky jako zákazník.

20.4.2020 v 6:00 | Karma: 25,58 | Přečteno: 1388x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Kapří hranolky aneb, když děti vaří a dobře se jim daří.

Další video z naší dílny. Tentokrát jsme vyrazili na ryby. Uvidíte, že i zdánlivě těžký recept mohou zvládnout i děti.

17.4.2020 v 5:54 | Karma: 8,47 | Přečteno: 307x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Velikonoční nádivka - Když vaří děti

Myslíte si, že mohou vařit děti? Ano mohou. Přesvědčte se sami. Velikonoční nádivka. Jednoduchý recept, který zvládne každý.

12.4.2020 v 6:59 | Karma: 9,92 | Přečteno: 426x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Když vaří děti - svíčková na smetaně

Myslíte si, že dětinezvládnou i složitější recept? Omyl. Podívejte se, jak zvládnou poctivou svíčkovou na smetaně.

10.4.2020 v 6:41 | Karma: 13,11 | Přečteno: 729x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3439x
Jmenuji se Radek Pálka a vítám vás na svém blogu o vaření, kuchyni, gastronomii a tak obecně.

Jak to začalo.....

Někde v mých 6-7 letech si rodiče vzali do hlavy, že strašně chci být kuchařem :-). 

Moje mamka byla vyučenou cukrářkou. Avšak po vyučení cukrařinu dělala jen velmi krátce a když přišla v roce 1971 do jiného stavu s bratrem, přestala cukrařinu dělat profesionálně a již se k tomu nikdy naplno nevrátila. 

Nicméně v osmdesátých letech si mamka tajně doma přivydělávala pečením dortů na zakázku. A já, jako dnešní dítě z reklamy jsem se kolem ní motal a asi tím si všichni vzali do hlavy, že kuchařina mě strašně baví a že nic jiného vlastně ani dělat nechci :-). 

Zvláštní je, že pokud je člověku něco dlouhodobě podsouváno, tak tomu začne věřit.  Na konec jsem byl i já tím, který začal říkat, že si od dětství přeje být kuchařem. Možná tomu i tak bylo. Já vlastně ani nevím.

Každopádně se tak i přes některé komplikace stalo a jsem tomu rád.  A z nutnosti je životní láska.

Upřímně láska na první pohled to úplně nebyla.

Díky sametové revoluci v roce 1989 jsem sice nastoupil do chrudimské hotelové školy, ale na příbuzný obor řezník. 

No, nebudu rozebírat má studia. Ale řezníkem jsem se po pár peripetiích vyučil a rok na to jsem udělal rozdílové zkoušky a vyučil se i kuchařem. 

Mým štěstím bylo, že jsem hned po vyučení nastoupil do Restaurantu Grill Duran v Hradci, Králové, kde jsem nejprve řezničil a postupně se přibližoval do kuchyně, až jsem bourání masa úplně pověsil na hřebík. 

Mým druhým největším životním štětím /první je moje manželka/ bylo, že jsem měl to štěstí a dostal jsem se do kuchyně v Duranu, kde vládl tehdy asi třicetiletý šéfkuchař Jiří Syrový.

A díky němu a díky jeho přístupu ze z nutnosti stala LÁSKA NA CELÝ ŽIVOT.

www.sefkucharuvdenik.cz

Seznam rubrik