Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kam zmizeli číšníci 2

Před časem jsem napsal článek ,,Kam zmizeli číšníci,,. Na tento článek, hlavně z řad kolegů jsem dostal neuvěřitelný počet reakcí.

Dennodenně tento článek četlo několik tisíc lidí. A byl jsem ,,mile,, překvapen, jaký zájem tento článek vzbudil. 

Na druhou stranu to byl článek určený především nám, kteří v gastru pracujeme /tedy odborníkům/ a tak jste si všichni mohli mezi sebou diskutovat naše zkušenosti, řešit kdo práci číšníka dělá a kdo ne a proč.

Nedílnou součástí toho, proč mnozí tuto práci přestávají dělat je i samotná zkušenost s našimi hosty. 

Co si budeme povídat, i když základním pravidlem dobrého číšníka je být milý, příjemný, empatický, naslouchající, profesionální a co já vím ještě…. Tak ono to prostě vždycky nejde.

Jinými slovy, i číšník narazí na vola. 

A že se hosté umí chovat opravdu nadřazeně, hnusně, až řekl bych agresivně, tak tento článek bude pojednávat právě o našich hostech. 

O těch, kteří na jednu stranu nosí do restaurací peníze /a my je tím pádem potřebujeme/, na stranu druhou neskutečně číšníkům pijí krev.

Jinými slovy, na to platí jedno krásné číšnické pořekadlo. Host nemá vždy pravdy. Někdy se totiž stane, že je to kretén :-)

Teď jsme byli o víkendu s manželkou na Šumavě. Naši známí tam již několik desítek let provozují penzion. A aniž by věděli, že mám rozepsaný tento článek, sami začali mluvit o tom, jak se hosté /hlavně Češi/ za posledních 5 let změnili.

Jsou arogantní, agresivní, nekomunikativní. 

Za ty desítky let se jim v penzionu vystřídaly tisíce hostů. A jeden příklad za všechny.

Rok co rok se lidé na Silvestra bavili. Tancovali, zpívali, pili, veselili se.

Poslední roky? Každý má svůj tablet nebo telefon. Koukají do nich, o půlnoci si připijí a jdou spát. Dnes už se hosté neumí ani bavit.

A co mě dostalo úplně a to přesně popisuje současný stav vztahu host - personál:

Před penzionem na soukromém pozemku je parkoviště pro hosty penzionu.

Jednoho dne přijel pán v drahém voze a zaparkoval na vyhrazeném parkovišti. 

Pan majitel za návštěvníkem slušně zašel a slušně ho požádal, jestli by si svůj vůz nemohl zaparkovat jinde. Že tyto místa jsou rezervována pro hosty penzionu a vzhledem k tomu, že dnes všichni najíždí, toto parkovací místo by mu chybělo.

Člověk by se naivně domníval, že pán řekne pardon a odjede.

Nikoliv on.

Jeho odpověď:

,,Tak my se pane nejprve sejdeme u katastrálních map. Nejprve se mrkneme, jestli je pozemek skutečně váš. A pokud ano, můžeme se bavit o tom, že bych odjel.,,

Upřímně? To je napřesdržku :-)

Níže jsem si dovolil v pěti bodech charakterizovat 5 základních charakteristik problémových hostů:

Instagram a Facebook, problém číslo 1.

Mnozí z našich hostů se dnes už ani nenajedí, aniž by si své jídlo nevyfotili a nepoustovali na sociální sítě. 

Takže logicky první tlak hostů na personál je, aby jídlo vypadalo dobře. 

Mnozí pousteři se sice rádi chvástají tím, co a kde jedí, problém je v tom, že na to nemají peníze. Takže to potom dopadá tak, že si dají polední menu za 100 Kč a pak se diví.

Protože, co si budeme povídat, jídlo na Instáči přeci musí vypadat dobře. 

To, jestli jídlo mezi tím vystydne v tuto chvíli není důležité. Hlavně aby bylo dobré světlo.

Takže velmi časté slovo, které číšník slyší ,,stíníš,,.

V zápětí přichází první stížnost od hosta. ,,

Pane vrchní, to jídlo je studené.,,

A hned komentář na FB ,,sem nechoďte. Jídlo sice vypadá dobře, ale je totálně studené, a když jsem ho chtěl reklamovat, číšník měl ještě blbý kecy.,,

A vy jako obsluha nemáte šanci se jakkoliv bránit. Přečte si to šéf a je problém.

Extrém číslo dvě, notoričtí stěžovatelé.

Ok, nemusí se povést vždy vše. Někdy si holt host stěžuje opodstatněně, ale…

Paní si dá těstoviny s lososem. Po chvíli netknuté těstoviny vrací se slovy ,,nezlobte se, ale já z těch těstoviny cítím rybinu,,.

Zabít/nezabít?

Omlouvám se, ale je s tím vepřovým kolenem něco v nepořádku? Ptá se číšník poté, co sklízí ze stolu skoro netknuté vepřové koleno? Ano je. Odpoví host. A můžu se zeptat co? Velmi decentně se táže číšník. Já z toho cítím moc vepřového. Odpoví host. No chápete to?

A co si z toho jako měl cítit? Kuře?

Host:         Pane vrchní, ten rib eye steak nebyl z hovězí svíčkové, to já poznám. 

Číšník:      Ano, to je dobře že to poznáte.

Host:         A co mi na to řeknete? 

Číšník:      Nic

Host:         Jak nic? To je vám jedno, že neděláte rib eye steak ze svíčkové?

Číšník:      Vzhledem k tomu, že ryb eye steak je vždy z vysokého roštěnce mě to opravdu nechává klidným.

Co na to má číšník říct?

Další mega problém jsou diety:

Nic proti. Máte-li jakákoli dietní omezení, chápu to a jsem si vědom, že mnohdy není snadné si najít restauraci, kde vám vyjdou vstříc.

Problém jsou ti, co dietní omezení berou jako trend.

Prosím vás? Je v té bramboračce mouka? 

Ano je

A mohla bych dostat bez mouky?

To si opravdu někdy myslíte, že si z vás dělají legraci.

Ti, co mají skutečně bezlepkovou dietu moc dobře vědí, co mohou a co nemohou. 

Člověk, trpící těmito omezeními by se takto hloupě nezeptal. 

Většinou se bohužel jedná o ty, kteří si někde přečetli, že lepek není zdravý, nebo že bez lepku mohou zhubnout.

Mohla bych dostat Cappuccino ze sójového mléka?

Častá otázka návštěvníků barů a restaurací.

Vy nemáte sójové mléko? Ale já nesmím laktózu.

A nakonec si stejně dá cheesecake, tam už jí asi mléko nevadí.

Čtvrtá kategorie, a to je kategorie, která se objevuje poměrně krátce, ale myslím, že nám ještě ukáže svoji sílu, to jsou Biomatky:

Tento výraz jsem si s dovolením půjčil od Michala Viewegha, jehož knihám jsem zcela propadl.

Biomatka je matka, která už od zabřeznutí denně navštěvuje známé maminkovské diskuze.

Řeší co s placentou, radí ostatním, rodí zásadně doma, jí zásadně jen Bio, Raw a veganské potraviny.

Společně s plodovou vodou biomatkám odtéká z hlavy mozek.

Biomatka přijde do restaurace a zásadně kojí u stolu a to tak, aby byla dostatečně vidět a tedy středem pozornosti. Nehodlá se omezovat. V ničem! Mateřství je pro ni totiž posvátné

Mezi kojením se snaží cca 1 hodiny z menu vybrat jídla pro celou rodinu.

Číšník zpravidla u stolu stráví dobrých 30 minut, než se Biomatka vyptá na vše potřebné.

Prosím vás, ta mouka v pizze je bio?

Ta mozzarella je z odstředěného mléka?

Šlo by místo mozzarelly dát Tofu?

Vy nemáte tofu?

Můžu mít tu rajčatovou omáčku bez česneku?

Je v té omáčce čerstvá nebo sušená bazalka?

Čerstvá. Super, to jste mi udělal radost. A je bio?

Vodu pije zásadně kohoutkovou. A tím se nabízí otázka, máte vlastní studnu?

Ano, můžu vidět rozbor vody? Nerada bych, aby v ní bylo příliš mnoho minerálů.

Nemáte vlastní studnu? A kdo je dodavatelem vody?

Nevíte, jestli je voda vedená v plastových trubkách? 

A nejsou náhodou trubky s obsahem olova?

Používáte změkčovač na vodu, nebo nějaké filtry?

Ne?

No tak mi ji dejte.

A jestli je citron chemicky ošetřený, tak mi ho tam raději nedávejte.

Jestli máte bio citron, tak dva plátky a chemicky neošetřenou mátu. Je doufám neošetřená?

Pokud má sebou Biomatka starší děti, připravte se na to, že než odpovíte Biomatce na všechny otázky, tak vám děti mezitím vysypou pepř a sůl na stůl, rozbalí všechna párátka a pětkrát vám vlezou za bar, odkud je musíte velmi decentně odhánět.

Protože Biomatky preferují volnou výchovu. Tedy žádné řvaní a žádné pohlavky.

Ony sice mají doma bordel jako v tanku, ale co. Vždyť bordel v bytě, zdravé dítě.

Jo pozor a fenoménem Biomatek je, že zásadně používají přírodní materiály. 

Takže s plastovými talíři a příbory na ně nechoďte. Kelímek už vůbec ne.

S přebalováním si hlavu nedělají. Dítě samozřejmě látkovou plenou přebalí klidně na stole mezi pizzou a salátem. Vždyť není nic krásnějšího než mateřství.

Kategorie pátá, chytráci:

Národ Český, mimo toho, že perfektně rozumí fotbalu a hokeji, tak každý Čech je z 1 Pohlreich.

Přesně vědí jak má co vypadat a chutnat.

Z toho plynou mnohdy velmi kuriózní stížnosti.

Pane vrchní, proč v Caesar salátu nejsou cherry rajčata a kukuřice?

Možná proto, že do tohoto celosvětově známého salátu nepatří? Odpoví číšník.

Mně budete učit znát Caesar salát? Mně, který si ho u nás Na růžku dává 15 let?

Co na to říct? Snad jen, že Na růžku to dělají 15 let blbě.

Pane vrchní, v těch boloňských těstovinách není šunka.

A proč by měla?

Protože v boloňských je šunka vždy.

Vážený pane, boloňská omáčka se dělá z mletého hovězího masa, kořenové zeleniny a drcených rajčat. Pokud máte na mysli červenou omáčku se šunkou /salámem/, jedná se o socialistické Milánské těstoviny.

Pane moje maminka vařila celý život ve školní jídelně, takže mě neučte co je boloňská omáčka.

Co na to říct? Asi nic.

Já z toho Tiramisu cítím kávu.

To cítíte dobře. Ta do Tiramisu patří.

Já si dělám Tiramisu doma už od revoluce a kafe tam rozhodně nepatří.

A co tam patří, že jsem tak smělý?

Tak v první řadě pomazánkové máslo. Potom rumová tresť, bebéčka nebo dětské piškoty, cukr a kakao.

No nic, s tímhle materiálem nemá cenu polemizovat.

Co říci závěrem?

Vy číšníci a servírky, smekám před vaší prací pomyslný klobouk.

Ten tlak, který dnes a denně zažíváte, je politováníhodný.

Na place nerudní hosté /ne vždy/, Biomatky, odborníci, chytráci, věční stěžovatelé, v kuchyni mnohdy nerudný kuchař a rapl.

Vy jste hromosvodem mezi těmito dvěma světy. A někdy je to velmi těžké vydržet.

Ale přes to všechno je to práce hezká. Práce, ve které se můžete realizovat.

Poznáte spoustu zajímavých lidí a můžete si vydělat slušné peníze.

Nelamte tedy nad tímto řemeslem hůl. Zůstaňte, vydržte.

Ono vám to to řemeslo jednou vrátí.

A Vy milí hosté? Pokud jste se v těchto pěti kategoriích poznali, zamyslete se nad sebou.

Ono by se vám totiž mohlo stát, že vás časem nebude mít kdo obsloužit.

Autor: Radek Pálka | úterý 6.8.2019 6:00 | karma článku: 46,37 | přečteno: 10416x
  • Další články autora

Radek Pálka

Kam zmizel Michelin?

Ti z vás, kteří sledujete Českou gastronomickou scénu jistě i sledujete restaurace s oceněním nejvyšším, tedy s oceněním Michelin. Co víc by si provozovatelé a slavní šéfkuchaři mohli přát než ocenění Michelin.

4.7.2023 v 19:06 | Karma: 29,32 | Přečteno: 3834x | Diskuse| Cestování

Radek Pálka

Končím

Nejedná se o žádný nekrolog, nebo o dopis na rozloučenou. Jen se s tímto slovem ,,KONČÍM,, se v poslední době u kuchařů setkávám čím dál častěji. Jedna věc je, že mnoho kuchařů z oboru odešlo během kovidu. í době u kucha

9.8.2022 v 13:00 | Karma: 29,11 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Proč jsem vydal knihu?

Lidé si vydávají knihy z mnoha různých důvodů. U mě to byla mimo jiné touha tu něco po sobě zanechat, ne jen proběhnout životem a pak navěky zmizet.

5.11.2021 v 10:13 | Karma: 6,45 | Přečteno: 250x | Diskuse| Kultura

Radek Pálka

Zvěřinové hody bez zvěřiny

Mým dávným přáním, ještě z dob totality bylo jít pracovat do zahraničí.Měl jsem štěstí, že ještě když jsem pracoval u Durana, tak oba hlavní kuchaři, jak Jirka Syrový, tak zástupce Zdeněk Trunec

4.10.2021 v 8:33 | Karma: 23,37 | Přečteno: 552x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Svět se zbláznil

Covid nám přinesl mnohé, ale zatím nevidím nic pozitivního. Chvíli jsem doufal, že vše okolo pandemie zlomí vaz vládě Andreje Babiše, ale jak to tak vypadá, ani to se nestane.

29.7.2021 v 14:29 | Karma: 46,01 | Přečteno: 13370x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Co bude dál s gastronomií?

Tak jsme se těšili, až to přijde. Nejprve minulé léto, ale pokazila nám to druhá vlna. Pak dlouhé čekání a teď to konečně přichází.

25.5.2021 v 9:56 | Karma: 15,44 | Přečteno: 596x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Blbec blbcem zůstane.....

Stačí jeden blbec ve vašem okolí a všechno se obrátí vzhůru nohama. Blbec má totiž pouze jeden jediný cíl. Zničit naše štěstí a otrávit nám život.

5.2.2021 v 13:36 | Karma: 29,58 | Přečteno: 1936x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Kovidové děti

To, že situace na celém světě není jednoduchá, to je jasné. Že děti nechodí do školy a učí se distančně z domovů je taky jasné. Že rodiče již skoro rok suplují učitele a učí se svými ratolestmi je taky jasné.

26.1.2021 v 8:45 | Karma: 41,13 | Přečteno: 5759x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Kuchař a Silvestr

Když se řekne Silvestr.....Tak to znamená, že mě rodina několik dní neuvidí. Konec roku je pro každého kuchaře zápřah.

29.12.2020 v 9:11 | Karma: 17,89 | Přečteno: 408x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Kuchařův život s Vánocemi

Kdy jsem přestal věřit na Ježíška, si už nepamatuji. Ale myslím, že někdy v první, nebo druhé třídě. Co si budeme povídat, v osmdesátých letech se Ježíšek moc nenosil a křesťanské svátky obecně už vůbec ne.

24.12.2020 v 12:25 | Karma: 15,73 | Přečteno: 434x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Kuchařův život s cizincem aneb kolik řečí umíš, tolikrát jsi člověkem.

Je konec roku. Čas na bilancování, rekapitulaci. Člověk si uvědomí, v čem byl rok 2020 jiný. Mnoho věcí se povedlo, pár ne. Něco mohlo být lepší a s něčím jsme spokojeni.

17.12.2020 v 9:35 | Karma: 21,38 | Přečteno: 737x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Koronáčův Deník

Koronavirus. Už je tu s námi víc jak půl roku. To, že je mnoho lidí nemocných je jasné. To, že mnoho lidí zemřelo a stále umírá, je bohužel taky jasné...

20.10.2020 v 11:00 | Karma: 18,14 | Přečteno: 554x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Jak se mají kuchaři po karanténě?

Už dlouho tomu, co jsem na svém blogu zveřejnil poslední článek. Důvodů je několik. Ty poslední články se týkaly koronaviru, pandemie, karantény..... Snažil jsem se odhadnout, co bude, popsat stav, který jsme zažívali.

31.8.2020 v 5:26 | Karma: 19,18 | Přečteno: 757x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Domácí chřestová polévka

Chřestová polévka je něco tak jednoduchého, že to zvldnou i děti. Nevěříte, jen se podívejte auvěříte.

4.5.2020 v 6:00 | Karma: 11,07 | Přečteno: 373x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Pravidla dobrého číšníka

Tak už je to tady. Ještě 2 týdny a otevřeme zahrádky a necelý měsíc otevřeme restaurace, hotely, bistra, nebo rychlá občerstvení. Mnozí se skutečně 2 měsíce flákali a nic nedělali a jak se říká, vypadli z tempa....

30.4.2020 v 6:00 | Karma: 17,47 | Přečteno: 3190x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Proč učitelé v karanténě neučí????

V první řadě a hned v úvodu chci říct, že tento článek není žádnou mojí osobní vzpourou proti učitelům a nechci jakkoliv dehonestovat jejich práci. Učitelů si velice vážím a mnohdy obdivuji jejich trpělivost.

21.4.2020 v 11:50 | Karma: 46,48 | Přečteno: 13591x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Otevřeme letní zahrádky. A co dál?

Tak nám vláda laskavě dovolila otevřít zahrádky. Už aby bylo 25. 5. 2020 a my mohli začít vařit a obsluhovat naše hosty. Na druhou stranu se na zahrádky těším nejen jako zaměstnanec, ale taky jako zákazník.

20.4.2020 v 6:00 | Karma: 25,58 | Přečteno: 1388x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Kapří hranolky aneb, když děti vaří a dobře se jim daří.

Další video z naší dílny. Tentokrát jsme vyrazili na ryby. Uvidíte, že i zdánlivě těžký recept mohou zvládnout i děti.

17.4.2020 v 5:54 | Karma: 8,47 | Přečteno: 307x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Velikonoční nádivka - Když vaří děti

Myslíte si, že mohou vařit děti? Ano mohou. Přesvědčte se sami. Velikonoční nádivka. Jednoduchý recept, který zvládne každý.

12.4.2020 v 6:59 | Karma: 9,92 | Přečteno: 426x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Když vaří děti - svíčková na smetaně

Myslíte si, že dětinezvládnou i složitější recept? Omyl. Podívejte se, jak zvládnou poctivou svíčkovou na smetaně.

10.4.2020 v 6:41 | Karma: 13,11 | Přečteno: 729x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3439x
Jmenuji se Radek Pálka a vítám vás na svém blogu o vaření, kuchyni, gastronomii a tak obecně.

Jak to začalo.....

Někde v mých 6-7 letech si rodiče vzali do hlavy, že strašně chci být kuchařem :-). 

Moje mamka byla vyučenou cukrářkou. Avšak po vyučení cukrařinu dělala jen velmi krátce a když přišla v roce 1971 do jiného stavu s bratrem, přestala cukrařinu dělat profesionálně a již se k tomu nikdy naplno nevrátila. 

Nicméně v osmdesátých letech si mamka tajně doma přivydělávala pečením dortů na zakázku. A já, jako dnešní dítě z reklamy jsem se kolem ní motal a asi tím si všichni vzali do hlavy, že kuchařina mě strašně baví a že nic jiného vlastně ani dělat nechci :-). 

Zvláštní je, že pokud je člověku něco dlouhodobě podsouváno, tak tomu začne věřit.  Na konec jsem byl i já tím, který začal říkat, že si od dětství přeje být kuchařem. Možná tomu i tak bylo. Já vlastně ani nevím.

Každopádně se tak i přes některé komplikace stalo a jsem tomu rád.  A z nutnosti je životní láska.

Upřímně láska na první pohled to úplně nebyla.

Díky sametové revoluci v roce 1989 jsem sice nastoupil do chrudimské hotelové školy, ale na příbuzný obor řezník. 

No, nebudu rozebírat má studia. Ale řezníkem jsem se po pár peripetiích vyučil a rok na to jsem udělal rozdílové zkoušky a vyučil se i kuchařem. 

Mým štěstím bylo, že jsem hned po vyučení nastoupil do Restaurantu Grill Duran v Hradci, Králové, kde jsem nejprve řezničil a postupně se přibližoval do kuchyně, až jsem bourání masa úplně pověsil na hřebík. 

Mým druhým největším životním štětím /první je moje manželka/ bylo, že jsem měl to štěstí a dostal jsem se do kuchyně v Duranu, kde vládl tehdy asi třicetiletý šéfkuchař Jiří Syrový.

A díky němu a díky jeho přístupu ze z nutnosti stala LÁSKA NA CELÝ ŽIVOT.

www.sefkucharuvdenik.cz

Seznam rubrik