Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kuchař = alkoholik?

Kuchař = alkoholik? Už díky Bohu ne. Ale jsem přesvědčen, že v časech minulých plnily protialkoholní léčebny především kuchaři. Nedávno jsem četl článek na internetu s názvem 10 zaměstnání ve kterých se chlastá.

Kuchaři byli na druhém místě.

Včera jsem dělal seminář v jednom velkém provozu a po semináři jsme chvíli seděli se šéfkuchařem a mimo jiné jsme se dostali i na téma kuchaři a alkohol.

A to mě přivedlo na myšlenku se alespoň takto krátce věnovat tomuto tématu.

Na druhou stranu musím říct, a na tom jsme se shodli, že těch kuchařů - alkoholiků ubývá, což je dobrá zpráva. Ti staří kuchaři, co měli blízko k pití už pomalu končí a nahrazuje je generace jiná. Ale pozor, vyhráno není. Protože jiná generace sebou nese i jiné závislosti, které mnohdy jen vystřídaly alkohol.

Je to asi 2 týdny, kdy jsem měl opět po nějaké době zkušenost s kuchařem alkoholikem.

Na pohovor přišel pán ve věku asi 45 let, který se chytnul na inzerát, ve kterém jsme mimo práce nabízeli i možnost ubytování.

Kandidát byl slušně oblečený, čistý, krátce střižený, bez tetování a jiných novodobých úprav těla. Mluvil rozumně a o práci měl zájem. Povídal mi, že měl nějaké rodinné trápení a že chce začít znovu v Praze.

Nevyptával jsem se o co šlo, to je každého věc.

Po domluvě si jel kandidát na Moravu vyřídit vše potřebné k nástupu a den před nástupem přijel do hotelu, ubytovat se a vyřídit potřebné formality.

Když přijel do hotelu, připadal mi trošku ,,jetý,, a měl jsem pocit, že z něho cítím alkohol.

Ale mluvil normálně a choval se velmi zdvořile.

Na druhou stranu jel ve vlaku 3 hodiny, tak co by si nedal pivo.

O pána jsem se postaral, ubytoval a já šel domů. Byli jsme domluveni, že následující den přijde na personální oddělení, absolvuje povinná školení atd… a po absolvování formalit přijde do kuchyně.

V 9:00 ráno mi volali  z vrátnice, že náš pan kuchař odešel. Vrátil karty od pokoje a s tím, že jsme se prý nedomluvili odešel.

Když jsem mu volal, nezvedl to. Na moji SMS pouze odpověděl: ,, včera v noci jsem se opil. Mám s tím problém. Klepu se a musím si dát pivo.,,

Nevěřil jsem vlastním očím a začal jsem si kolegu googlit. A narazil jsem na to, že je to známá firma z pořadu Ano šéfe.

Našel jsem i článek, ve kterém vypráví, jak ho Pohlreich vyléčil.

Opak je pravdou. Bohužel se to nepovedlo.

https://www.blesk.cz/clanek/celebrity-serialy-filmy-kino-a-tv/182535/ano-sefe-uz-nepiju-kuchar-opilec-nataceni-s-pohlreichem-me-vylecilo.html

Asi před rokem jsem měl v kuchyni kuchaře, který se časem ukázal taky jako někdo, kdo má s alkoholem velký problém. Stejně jako předchozí kolega nevydržel hrát si na abstinenta.

Vyhodili ho, když se nemohl při pauze na cigaretu trefit do píchaček :-). Naměřili mu ve 2 odpoledne 3,7 promile. Prý zbytkáč říkal.

Ale proč tomu tak je?

Šéfkuchař Benoit Violier byl nalezen mrtvý, zřejmě se zastřelil. Proč? Vždyť byl čerstvě vyhlášen nejlepším kuchařem světa. Stres, hodně práce? Alkohol?

V roce 2003 se zastřelil loveckou puškou jeho francouzský kolega Bernard Loiseau. Proč? Stres. Stres, stres, stres a zase jenom stres. Oba šéfkuchaři měli takový strach, že přijdou o Michelinskou hvězdu, že se nechtěli dočkat té ostudy a raději si sáhli na život.

Paradoxně ji oba získali a obhájili. Jejich smrt tedy byla naprosto zbytečná.

Mezi známé české alkoholiky z řad kuchařů patří třeba prodejce lyží, který pro mě z neznámých důvodů měl svůj pořad na Tv Nova a mezi jehož nejznámější hlášky patří:

  1. Kdo nemá žampiony, tak ať si tam dá nějaký jiný houby. A teď důležitý, kdo nemá žádný houby, tak ať si tam nedává vůbec žádný houby.
  2. Kurkuma je japonskej šafrán, kterej se používá kupodivu v Indii. Je to v podstatě takový barvivo. Ale blíží se to samozřejmě ke kari.
  3. A kedlubnu tam davam proto, že sme v Čechách. Normalně by se tam dávaly bambusový výhonky, ale kedlubna taky de.

Práci kuchaře nemůže dělat každý a slabší povahy už vůbec ne. O tom není sporu.

Mám štěstí, že se pohybuji ve světě hotelů, tedy ve světě, kde se dbá na pracovní dobu, pravidelnost směn, odpočinek mezi směnami, bezpečnost práce atd…

Ale v restauracích a u mnoho soukromníků?

Neskutečný počet odpracovaných hodin. Dovolenou si musíte napracovat.

Na pásce minimální mzda, takže kuchaři přechází nemoci, pracují za všech okolností. Nemocenskou si prostě nemohou dovolit. Každý z kuchařů má půjčky, hypotéky. Mnozí exekuce. Nechodit do práce si nemohou dovolit.

K tomu nezdravý životní styl, nedostatek spánku, vysoká míra stresu, málo volna, málo kontaktu s rodinou a přáteli. Dříve či později to má na kuchaře špatný vliv.

Ty neustálé pocity permanentní únavy. Tlak šéfa, hostů, provozního.

Stavy vyčerpání nebo vyhoření. V gastronomii nic mimořádného. Mnoho kolegů a bohužel i kolegyň situaci řeší konzumací alkoholu nebo i jiných drog, a v tom nejhorším případě i kombinací všeho.

Pokud se kuchařův stav netýká hosta samotného, většinou to majitelé provozů neřeší.

Teprve až když to přesáhne únosnou mez, kuchaře vyhodí.

To je samozřejmě pro kuchaře to nejhorší možné řešení. Kuchař alkoholik, bez práce, bez denního příjmu peněz. Stres se stupňuje, a s ním v přímé úměře i závislost.

Pomohla by změna zaměstnání? Jiný obor?

Asi ne. Lidi kteří pracují či pracovali v gastronomii, většinou neumí pracovat v jiném odvětví. Práce v jiných oborech pro ně není tak zajímavá a pestrá, kolegové jsou jiní, atmosféra na pracovišti jakbysmet. Většinou se tito ,,odpadlíci,, jako dobří holubi po nějakém čase do gastra vrací. Tedy do prostředí, které dobře znají a bohužel do prostředí plného stresu a určité snadné cestě k alkoholu.

Řešení?

Řešení je na šéfkuchařích, vedoucích, majitelích.

V zásadě se nejedná o nic nereálného. Pouze jde o to, aby měl kuchař důstojné prostředí. Čisté, vzdušné, s dostatečným odsáváním.

Dejte kuchaři prostor pro odpočinek. Ať si v práci může sednout. Odpočinout si. Vždyť každý má mít ze zákona čas na odpočinek.

Nechte ho se najíst. Je to paradox, ale kuchař je hladový. Celý den něco klohní.

Stále ochutnává, ale nenají se. Dejte mu čas udělat si tů půlhodinu volno, aby si mohl sednout a důstojně se najedl.

Nařiďte mu pauzu. A zakažte mu v té pauze vstup do kuchyně.

Dejte kuchařovi řádnou dovolenou. Ne tu, jak se to dělá, že když chce mít dovolenou, musí měsíc v kuse pracovat, aby se potom mohl 2 týdny válet v Chorvatsku. Vážení restauratéři, to není dovolená, to kuchař čerpá přesčasové hodiny.

Naberte víc personálu, aby kuchaři nedělali tolik hodin a dní v kuse.

Mnohdy je řešením udělat 1-2 dny v týdnu dny zavíracími.

Všichni si tak odpočinou a práce je potom veselejší.

 

Velkým trendem a myslím, že správným je post kuchaře přípraváže.

Dejte svým kuchařům někoho na ráno, kdo jim udělá přípravu. Samotný kuchař potom nemusí být v práci 16-18 hodin, ale stačí třeba jen 11-12.

Dejte kuchaři volno, aby mohl svůj čas trávit s rodinou a přáteli.

Může to znít jako klišé, ale funguje to.

A řešení pro kuchaře?

Pokud cítíte problém, vyhoření, únavu….

Vemte si dovolenou. Odpočiňte si. Každý rozumný šéf vám dá raději volno, než aby o vás přišel.

Protože odpočinek je lék na vše. A tím nemyslím odpočinek jen fyzický, ale především ten psychický.

A co si budeme povídat, občas je to v kuchyni fakt psycho :-)

Autor: Radek Pálka | pondělí 27.5.2019 6:00 | karma článku: 21,53 | přečteno: 1487x
  • Další články autora

Radek Pálka

Kam zmizel Michelin?

Ti z vás, kteří sledujete Českou gastronomickou scénu jistě i sledujete restaurace s oceněním nejvyšším, tedy s oceněním Michelin. Co víc by si provozovatelé a slavní šéfkuchaři mohli přát než ocenění Michelin.

4.7.2023 v 19:06 | Karma: 29,32 | Přečteno: 3834x | Diskuse| Cestování

Radek Pálka

Končím

Nejedná se o žádný nekrolog, nebo o dopis na rozloučenou. Jen se s tímto slovem ,,KONČÍM,, se v poslední době u kuchařů setkávám čím dál častěji. Jedna věc je, že mnoho kuchařů z oboru odešlo během kovidu. í době u kucha

9.8.2022 v 13:00 | Karma: 29,11 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Proč jsem vydal knihu?

Lidé si vydávají knihy z mnoha různých důvodů. U mě to byla mimo jiné touha tu něco po sobě zanechat, ne jen proběhnout životem a pak navěky zmizet.

5.11.2021 v 10:13 | Karma: 6,45 | Přečteno: 250x | Diskuse| Kultura

Radek Pálka

Zvěřinové hody bez zvěřiny

Mým dávným přáním, ještě z dob totality bylo jít pracovat do zahraničí.Měl jsem štěstí, že ještě když jsem pracoval u Durana, tak oba hlavní kuchaři, jak Jirka Syrový, tak zástupce Zdeněk Trunec

4.10.2021 v 8:33 | Karma: 23,37 | Přečteno: 552x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Svět se zbláznil

Covid nám přinesl mnohé, ale zatím nevidím nic pozitivního. Chvíli jsem doufal, že vše okolo pandemie zlomí vaz vládě Andreje Babiše, ale jak to tak vypadá, ani to se nestane.

29.7.2021 v 14:29 | Karma: 46,01 | Přečteno: 13370x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Co bude dál s gastronomií?

Tak jsme se těšili, až to přijde. Nejprve minulé léto, ale pokazila nám to druhá vlna. Pak dlouhé čekání a teď to konečně přichází.

25.5.2021 v 9:56 | Karma: 15,44 | Přečteno: 596x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Blbec blbcem zůstane.....

Stačí jeden blbec ve vašem okolí a všechno se obrátí vzhůru nohama. Blbec má totiž pouze jeden jediný cíl. Zničit naše štěstí a otrávit nám život.

5.2.2021 v 13:36 | Karma: 29,58 | Přečteno: 1938x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Kovidové děti

To, že situace na celém světě není jednoduchá, to je jasné. Že děti nechodí do školy a učí se distančně z domovů je taky jasné. Že rodiče již skoro rok suplují učitele a učí se svými ratolestmi je taky jasné.

26.1.2021 v 8:45 | Karma: 41,13 | Přečteno: 5759x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Kuchař a Silvestr

Když se řekne Silvestr.....Tak to znamená, že mě rodina několik dní neuvidí. Konec roku je pro každého kuchaře zápřah.

29.12.2020 v 9:11 | Karma: 17,89 | Přečteno: 408x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Kuchařův život s Vánocemi

Kdy jsem přestal věřit na Ježíška, si už nepamatuji. Ale myslím, že někdy v první, nebo druhé třídě. Co si budeme povídat, v osmdesátých letech se Ježíšek moc nenosil a křesťanské svátky obecně už vůbec ne.

24.12.2020 v 12:25 | Karma: 15,73 | Přečteno: 434x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Kuchařův život s cizincem aneb kolik řečí umíš, tolikrát jsi člověkem.

Je konec roku. Čas na bilancování, rekapitulaci. Člověk si uvědomí, v čem byl rok 2020 jiný. Mnoho věcí se povedlo, pár ne. Něco mohlo být lepší a s něčím jsme spokojeni.

17.12.2020 v 9:35 | Karma: 21,38 | Přečteno: 737x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Koronáčův Deník

Koronavirus. Už je tu s námi víc jak půl roku. To, že je mnoho lidí nemocných je jasné. To, že mnoho lidí zemřelo a stále umírá, je bohužel taky jasné...

20.10.2020 v 11:00 | Karma: 18,14 | Přečteno: 554x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Jak se mají kuchaři po karanténě?

Už dlouho tomu, co jsem na svém blogu zveřejnil poslední článek. Důvodů je několik. Ty poslední články se týkaly koronaviru, pandemie, karantény..... Snažil jsem se odhadnout, co bude, popsat stav, který jsme zažívali.

31.8.2020 v 5:26 | Karma: 19,18 | Přečteno: 757x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Domácí chřestová polévka

Chřestová polévka je něco tak jednoduchého, že to zvldnou i děti. Nevěříte, jen se podívejte auvěříte.

4.5.2020 v 6:00 | Karma: 11,07 | Přečteno: 373x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Pravidla dobrého číšníka

Tak už je to tady. Ještě 2 týdny a otevřeme zahrádky a necelý měsíc otevřeme restaurace, hotely, bistra, nebo rychlá občerstvení. Mnozí se skutečně 2 měsíce flákali a nic nedělali a jak se říká, vypadli z tempa....

30.4.2020 v 6:00 | Karma: 17,47 | Přečteno: 3201x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Proč učitelé v karanténě neučí????

V první řadě a hned v úvodu chci říct, že tento článek není žádnou mojí osobní vzpourou proti učitelům a nechci jakkoliv dehonestovat jejich práci. Učitelů si velice vážím a mnohdy obdivuji jejich trpělivost.

21.4.2020 v 11:50 | Karma: 46,48 | Přečteno: 13591x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Otevřeme letní zahrádky. A co dál?

Tak nám vláda laskavě dovolila otevřít zahrádky. Už aby bylo 25. 5. 2020 a my mohli začít vařit a obsluhovat naše hosty. Na druhou stranu se na zahrádky těším nejen jako zaměstnanec, ale taky jako zákazník.

20.4.2020 v 6:00 | Karma: 25,58 | Přečteno: 1388x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Kapří hranolky aneb, když děti vaří a dobře se jim daří.

Další video z naší dílny. Tentokrát jsme vyrazili na ryby. Uvidíte, že i zdánlivě těžký recept mohou zvládnout i děti.

17.4.2020 v 5:54 | Karma: 8,47 | Přečteno: 307x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Velikonoční nádivka - Když vaří děti

Myslíte si, že mohou vařit děti? Ano mohou. Přesvědčte se sami. Velikonoční nádivka. Jednoduchý recept, který zvládne každý.

12.4.2020 v 6:59 | Karma: 9,92 | Přečteno: 426x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Když vaří děti - svíčková na smetaně

Myslíte si, že dětinezvládnou i složitější recept? Omyl. Podívejte se, jak zvládnou poctivou svíčkovou na smetaně.

10.4.2020 v 6:41 | Karma: 13,11 | Přečteno: 729x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3439x
Jmenuji se Radek Pálka a vítám vás na svém blogu o vaření, kuchyni, gastronomii a tak obecně.

Jak to začalo.....

Někde v mých 6-7 letech si rodiče vzali do hlavy, že strašně chci být kuchařem :-). 

Moje mamka byla vyučenou cukrářkou. Avšak po vyučení cukrařinu dělala jen velmi krátce a když přišla v roce 1971 do jiného stavu s bratrem, přestala cukrařinu dělat profesionálně a již se k tomu nikdy naplno nevrátila. 

Nicméně v osmdesátých letech si mamka tajně doma přivydělávala pečením dortů na zakázku. A já, jako dnešní dítě z reklamy jsem se kolem ní motal a asi tím si všichni vzali do hlavy, že kuchařina mě strašně baví a že nic jiného vlastně ani dělat nechci :-). 

Zvláštní je, že pokud je člověku něco dlouhodobě podsouváno, tak tomu začne věřit.  Na konec jsem byl i já tím, který začal říkat, že si od dětství přeje být kuchařem. Možná tomu i tak bylo. Já vlastně ani nevím.

Každopádně se tak i přes některé komplikace stalo a jsem tomu rád.  A z nutnosti je životní láska.

Upřímně láska na první pohled to úplně nebyla.

Díky sametové revoluci v roce 1989 jsem sice nastoupil do chrudimské hotelové školy, ale na příbuzný obor řezník. 

No, nebudu rozebírat má studia. Ale řezníkem jsem se po pár peripetiích vyučil a rok na to jsem udělal rozdílové zkoušky a vyučil se i kuchařem. 

Mým štěstím bylo, že jsem hned po vyučení nastoupil do Restaurantu Grill Duran v Hradci, Králové, kde jsem nejprve řezničil a postupně se přibližoval do kuchyně, až jsem bourání masa úplně pověsil na hřebík. 

Mým druhým největším životním štětím /první je moje manželka/ bylo, že jsem měl to štěstí a dostal jsem se do kuchyně v Duranu, kde vládl tehdy asi třicetiletý šéfkuchař Jiří Syrový.

A díky němu a díky jeho přístupu ze z nutnosti stala LÁSKA NA CELÝ ŽIVOT.

www.sefkucharuvdenik.cz

Seznam rubrik