Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se vaří v televizi

V roce 1998, to jsem jako mladý začínající kuchař pracoval v hotelu Hilton jsem dostal nabídku jít spolutvořit tenkrát první kuchařskou Show. Její název byl Mňam aneb Prima vařečka.

Mnozí z vás se na to jistě ještě pamatují. Tato kuchařská show běžela několik let.

Já sám jsem natočil přes 100 dílů.

Pokud se nepletu, tak to na Primě běželo každý všední den v podvečer. Byl to fajn čas. Vidět jak to chodí v televizi. Jak se takový pořad tvoří a v neposlední řadě se vidět se známými tvářemi.

Mně v té době bylo 23 let a jako kluk z malého města jsem to velmi prožíval a k samotnému natáčení jsem vždy přistupoval velmi zodpovědně.

Vždyť kolik kuchařů tenkrát chodilo po Čechách a nás 5 nebo 6 kuchařů, kteří jsme se tam tenkrát střídali jsme měli to štěstí být u toho.

Točilo se v jeden den většinou celý vysílací týden.

Tedy začali jsme ráno a skončili v noci. Většinou se za jeden týden natočil celý měsíc.

Tato forma pořadu byla předtáčena, takže to nebyl zas až takový stres. Když se něco nepovedlo, mohlo se to vzít znovu.

Jen ta čekání mezi jednotlivými natáčeními bylo příšerné. To jsme potom měli čas, abychom vymýšleli blbosti.

Zázvorková

Abych těm, co se nepamatují připomněl o co tam šlo.

Ve studiu byli 2 soutěžící - diváci, kteří se do soutěže přihlásili /po pravdě to byl většinou placený komparz/ a každý soutěžící měl k ruce jednoho profi kuchaře, tedy nás.

Moderátorem pořadu byl Mojmír Maděrič. Později ho vystřídala Katka Josífková a potom další a další, ale to jsem tam už nebyl.

Týmy měly nějakého společného jmenovatele, jako třeba kuře.

A v časovém limitu 20 minut museli připravit jídlo dle svého oblíbeného receptu, který si přivezli.

Na konci porota ve složení moderátor, host a jeden z nezávislých kuchařů, který měl takzvané vzdělávací okénko jídla ochutnali a vybrali vítěze.

Černoch

Pravidelně jeden řekl že mu chutná rezept zeleného týmu, druhý červeného týmu a ten třetí to napínal, aby rozhodl. Komedie. Vítěz dostal nějaký hrnec od Tescomy a poražený cenu útěchy.

Sranda byla, že komparzisté chodili do tohoto pořadu jen s vidinou vydělaných peněz a být v televizi. Takže samozřejmě žádný svůj recept neměli a s tím co vaří se seznámili teprve ve studiu. Naší prací bylo seznámit soutěžící s receptem natolik, aby to vypadalo jako že je to opravdu jejich recept a potom to za ně uvařit :-).

Ale tak to je. V televizi vše vypadá jinak. Ne vše musí být úplně perfektní. Stačí to postavit na kameru tak, aby to vypadalo a bylo.

Jak jsem již zmínil, na konci pořadu tři ochutnávali.

Logicky tedy měl každý na stole dva kompletní příbory. Na jedno a druhé jídlo.

My jsme s kolegy kuchaři vymysleli to, že jednomu ochutnávači jsme potřeli první vidličku feferonkou a druhému ochutnávači jsme natřeli druho vidličku feferonkou. Třetí měl příbor nedotčený.

Samotné hodnocení potom probíhalo následovně:

Hodnocení prvního jídla:

Ochutnávač č. 1 Noooo, toto jídlo je velmi pikantní. Ani jsem si nevšiml, že byste do jídla něco pálivého dali?

Soutěžící nevěřícně koulí očima, protože tam nic pálivého nedal.

Ochutnávač č. 2 Mně to nepřijde pálivé. Naopak

Ochutnávač č. 3 Mně to taky přijde v pohodě

Ochutnávač č. 1  No to jsem blázen? Mně to pálí jako čert. Vy nic necítíte

Ochutnávač č. 2 Ne

Ochutnávač č. 3 Ne

 

Hodnocení druhého jídla:

Ochutnávač č. 2 Nooo, tak teď musím uznat, že toto jídlo tedy na rozdíl od toho předchozího pálí pěkně.

Ochutnávač č. 1 Tak to tedy ne. Nevím, jestli je to pálivostí toho prvního jídla, ale já nic necítím.

Ochutnávač č. 3 Já nic necítím. Asi mám plechovou hubu.

Třetí soutěžící se v ten moment cítil jako nadčlověk, protože zatímco dva ochutnávající kolegy pálila huba, on nic necítil.

Ochutnávač č. 2 No to mi neříkejte že nic necítíte. Vždyť já úplně brečím jak to pálí.

Ochutnávač č. 1 Nic

Ochutnávač č. 3 Nic

Soutěžící opět nevěřícně valí oči, protože nic pikantního do jídla nedal.

 

Nevím už jestli vyhráli zelení nebo červení, ale my se náramně bavili. Tedy my zasvěcení.

A skutečně se tento díl odvysílal. I s tím zmateným koncem.

Na konec jsme se přiznali jak to tenkrát bylo. A prošlo nám to.

Jednou jsem měl ve studiu hosta, který se tvářil že něco dělá jen když byl v záběru. Recept ho vůbec nezajímal a pokud byl mimo kamery, tak mi neustále užíral mandle, které jsem já pracně loupal a které jsme potřebovali do dalšího vstupu.

Nedbal mých komentářů. Nevyslyšel mé žádosti a jak jsem mandle loupal a dával je do misky on je žral a žral.

Ok, jak chceš řekl jsem si a v nestřeženém okamžiku jsem do misky s mandlemi přimíchal několik oloupaných stroužků česneku. Jak krásně splynuly s oloupanými bílými mandličkami.

To jste měli vidět, když tam ten stroužek poslal a rozkousal v domnění,

že se jedná o mandli :-). Sice se muselo na chvíli zastavit natáčení, ale měl jsem klid a mandlí už se nedotknul.

Byl to skvělý čas. V té době se z nás stali slavní kuchaři. Lidi nás poznávali na ulici, posílali nám do televize dopisy, a dokonce jsme rozdávali autogramy.

Pro mě asi největším štěstím bylo, že jsem měl tu čest a osobně se potkal se spoustou známých osobní. Jmenovitě třeba Václav Fisher, Václav Vydra, Zdeněk Mahdal, Karel Černoch, Stella Zázvorková, Jiřina Bohdalová, Martin Zounar a jiní.

Potom jsem se rozhodl, že pracovně odjedu do Afriky a následně Itálie a do tohoto pořadu jsem se už nikdy nevrátil. Nehledě na to, že asi rok po mém odchodu pořad skončil.

Uplynulo 20 let v lednu 2019 jsem dostal nabídku zaskočit do Snídaně s Novou.

Asi jim někdo vypadl a nějak přišla řada na mě.

Snídaně s Novou

Pamatuji se, jak jsem seděl ve své kanceláři a zazvonil telefon s neznámým číslem.

Dobrý den produkce televize Nova. Pane Pálka, máme na vás prosbu, na pozítří nám vypadl jeden host který měl vařit. Nemohl byste prosím zaskočit?

No ty kráso. Už mě ani ve snu nenapadlo, že bych měl jít zase do televize. Jako pozítří? A co budu vařit? Ty jo, a já mám zrovna inventuru? Takže do noci v práci a v 5 abych byl na Barrandově? No to nedám.

To vše mi během pár sekund proběhlo hlavou.

Ve skutečnosti jsem však odpověděl ano, rád.

Byl jsem si moc dobře vědom, že takové nabídky nechodí denně. A doufal jsem, že vyjde-li to, tak bych se potom v televizi mohl objevovat třeba častěji.

Mé přání bylo vyslyšeno. Asi se můj výstup líbil, protože jsem v televizi od ledna byl už 5x a v druhé polovině května jdu po šesté.

Natáčení na Nově je oproti mé první zkušenosti na Primě jiné. Hlavně v tom, že na každý vstup mám cca 7 minut /vstupy jsou během vysílání 3 / a hlavně to jde živě.

Takže co člověk řekne nebo udělá, už to nejde vzít zpět.

Nejprve jsem se živých přenosů bál a  následně se na to začal těšit.

To je právě ten adrenalin, který mě na tom baví.

A jak to ve Snídani probíhá? Do studia přijdu ráno v 5. Někdy i dřív, ale to se moc nelíbí rekvizitářům, že se jim tam někdo motá.

Takže přijdu v pět. Přivezu si sebou veškeré suroviny a pokud je třeba i hotové výrobky.

Ty tedy v případě, že je recept náročnější a nestihl by se uvařit v reálném čase.

Z rekvizitárny si přinesu mističky, misky, prkénko atd…. a všechny suroviny které jsem si dovezl si přendávám, aby to ladilo s prvním receptem a na stole to vypadalo dobře.

Potom přijde hlavní kameraman a stejně mi to vše zpřehází aby to zase z jeho pohledu vypadalo dobře.

Mezi tím už do studia přijdou moderátoři. Jdou do kostymérny, maskérny, aby narozdíl ode mě vypadali k světu. Já chodím ve svém rondonu a maskovat nepotřebuju :-)

Jediné co musím, je nechat si na kalhoty připnout port a protáhnout ho dopředu na rondon, abych byl slyšet.

A pak už je 5:55 a začíná se vysílat. Když jsem byl na Nově úplně prvně, strašně mě překvapilo, že se mě nikdo neptá jak to bude probíhat, co se bude vařit. Nic.

S nikým jsem se na ničem nedomluvil.

Prostě se začalo vysílat. Během reklamní pauzy se mi moderátoři představili a šlo se na věc.

Nevím, jak to dělají ostatní kuchaři, ale já vždy do produkce zasílám recepty které budu vařit, včetně nějakých zajímavostí. Vařím-li s červenou řepou, najdu jim něco o řepě.

Je-li společným jmenovatelem špenát, najdu si a pošlu něco o špenátu.

Na základě toho jsem pochopil, že se mě vlastně ani ptát nemusí, protože produkce jim mé informace zařadila do scénářů.

První vstup. Nervozita samozřejmě. Ale dobrý povedlo se.

Potom už z vás ta tréma tak nějak spadne. A ono to potom jde.

Nevím, jak se točí jiné pořady. Ale ve Snídani je neuvěřitelná pohoda.

Moderátoři a všichni členové štábu se chovají velmi slušně a přátelsky.

Skoro všichni si s vámi tykají a na nic si nehrají.

Jako kuchař si tam připadáte jako král, protože jsou všichni hrozně hladoví, takže o okaždé pauze je můj stůl obklopen hladovými krky a všichni chtějí ochutnat.

Proto vždy do studia vozím jídla víc, než kolik na skutečné natáčení potřebuju.

Prostě aby se všichni najedli.

Doufám, že ta pohoda je cítit i z obrazovek.

Jsem rád za tuto zkušenost a doufám, že ještě dlouho potrvá.

Autor: Radek Pálka | úterý 7.5.2019 6:00 | karma článku: 30,55 | přečteno: 3482x
  • Další články autora

Radek Pálka

Kam zmizel Michelin?

Ti z vás, kteří sledujete Českou gastronomickou scénu jistě i sledujete restaurace s oceněním nejvyšším, tedy s oceněním Michelin. Co víc by si provozovatelé a slavní šéfkuchaři mohli přát než ocenění Michelin.

4.7.2023 v 19:06 | Karma: 29,32 | Přečteno: 3835x | Diskuse| Cestování

Radek Pálka

Končím

Nejedná se o žádný nekrolog, nebo o dopis na rozloučenou. Jen se s tímto slovem ,,KONČÍM,, se v poslední době u kuchařů setkávám čím dál častěji. Jedna věc je, že mnoho kuchařů z oboru odešlo během kovidu. í době u kucha

9.8.2022 v 13:00 | Karma: 29,11 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Proč jsem vydal knihu?

Lidé si vydávají knihy z mnoha různých důvodů. U mě to byla mimo jiné touha tu něco po sobě zanechat, ne jen proběhnout životem a pak navěky zmizet.

5.11.2021 v 10:13 | Karma: 6,45 | Přečteno: 250x | Diskuse| Kultura

Radek Pálka

Zvěřinové hody bez zvěřiny

Mým dávným přáním, ještě z dob totality bylo jít pracovat do zahraničí.Měl jsem štěstí, že ještě když jsem pracoval u Durana, tak oba hlavní kuchaři, jak Jirka Syrový, tak zástupce Zdeněk Trunec

4.10.2021 v 8:33 | Karma: 23,37 | Přečteno: 552x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Svět se zbláznil

Covid nám přinesl mnohé, ale zatím nevidím nic pozitivního. Chvíli jsem doufal, že vše okolo pandemie zlomí vaz vládě Andreje Babiše, ale jak to tak vypadá, ani to se nestane.

29.7.2021 v 14:29 | Karma: 46,01 | Přečteno: 13370x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3439x
Jmenuji se Radek Pálka a vítám vás na svém blogu o vaření, kuchyni, gastronomii a tak obecně.

Jak to začalo.....

Někde v mých 6-7 letech si rodiče vzali do hlavy, že strašně chci být kuchařem :-). 

Moje mamka byla vyučenou cukrářkou. Avšak po vyučení cukrařinu dělala jen velmi krátce a když přišla v roce 1971 do jiného stavu s bratrem, přestala cukrařinu dělat profesionálně a již se k tomu nikdy naplno nevrátila. 

Nicméně v osmdesátých letech si mamka tajně doma přivydělávala pečením dortů na zakázku. A já, jako dnešní dítě z reklamy jsem se kolem ní motal a asi tím si všichni vzali do hlavy, že kuchařina mě strašně baví a že nic jiného vlastně ani dělat nechci :-). 

Zvláštní je, že pokud je člověku něco dlouhodobě podsouváno, tak tomu začne věřit.  Na konec jsem byl i já tím, který začal říkat, že si od dětství přeje být kuchařem. Možná tomu i tak bylo. Já vlastně ani nevím.

Každopádně se tak i přes některé komplikace stalo a jsem tomu rád.  A z nutnosti je životní láska.

Upřímně láska na první pohled to úplně nebyla.

Díky sametové revoluci v roce 1989 jsem sice nastoupil do chrudimské hotelové školy, ale na příbuzný obor řezník. 

No, nebudu rozebírat má studia. Ale řezníkem jsem se po pár peripetiích vyučil a rok na to jsem udělal rozdílové zkoušky a vyučil se i kuchařem. 

Mým štěstím bylo, že jsem hned po vyučení nastoupil do Restaurantu Grill Duran v Hradci, Králové, kde jsem nejprve řezničil a postupně se přibližoval do kuchyně, až jsem bourání masa úplně pověsil na hřebík. 

Mým druhým největším životním štětím /první je moje manželka/ bylo, že jsem měl to štěstí a dostal jsem se do kuchyně v Duranu, kde vládl tehdy asi třicetiletý šéfkuchař Jiří Syrový.

A díky němu a díky jeho přístupu ze z nutnosti stala LÁSKA NA CELÝ ŽIVOT.

www.sefkucharuvdenik.cz

Seznam rubrik